Zilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomen

Zilvervisjes in huis - bestrijding en voorkomen Een zilvervisje of suikergast is een klein insect dat in veel huizen gevonden kan worden. Het zilvervisje is niet hetzelfde als het papiervisje, maar lijkt er wel sterk op. Zilvervisjes kunnen in vochtige hoeken van huizen gevonden worden. Ze zijn 1,2 tot 3,0 centimeter lang en zijn zilvergrijs tot grijs met een lichte glans. De bestrijding van zilvervisjes kan lastig zijn, zeker als er niet voorkomen wordt dat ze gemakkelijk terug kunnen keren. Het bestrijden hoeft niet lang te duren of duur te zijn.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over het zilvervisje

Het zilvervisje - lepisma saccharina - is een zilvergrijs tot grijs insect dat onder de zygentoma valt. Deze insecten zijn volgens taxonomen echter geen echte insecten. Zilvervisjes worden voornamelijk gevonden in vochtige hoekjes. Zilvervisjes kunnen gemakkelijk verward worden met papiervisjes en ovenvisjes. Deze twee soorten komen beide nog steeds voor in huizen. Het grootste verschil is dat papiervisjes op droge plekken voorkomen en papier eten en ovenvisjes op warme plekken voorkomen.

Zilvervisjes eten voornamelijk organisch materiaal, waar ze ook hun voedingsstoffen uit halen. Mochten er opvallende grijze tot zilvergrijze beestjes gevonden worden op vlakke oppervlakken dan is de kans aanwezig dat dit zilvervisjes zijn. Voor deze insecten is het erg lastig om te bewegen op een glad oppervlakte, waardoor ze vaak vast komen te zitten op de plek.

Een zilvervisje met de opvallende uitsteeksels aan de voor en achterkant / Bron: Iblis-Lakon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een zilvervisje met de opvallende uitsteeksels aan de voor en achterkant / Bron: Iblis-Lakon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uiterlijke kenmerken

Zilvervisjes zijn tussen de 1,2 en 3,0 centimeter lang, zilvergrijs tot grijs en behoren tot de insecten. Doordat ze tot de insecten behoren kunnen er een aantal dingen duidelijk gezien worden. Ze hebben zes poten en drie lichaamsdelen. De kop, het lichaam en de achterkant. Toch valt het bij zilvervisjes niet erg op, want het lichaam van een zilvervisje is langwerpig zonder een duidelijk onderscheid van de lichaamsdelen, wat ook duidelijk zichtbaar is op de foto.

Het zilvervisje heeft op zijn lichaam veel schubben die er voor zorgen dat het zilvervisje uiteindelijk grijs tot zilvergrijs er uit ziet. Het zilvervisje heeft aan zijn kop twee uitsteeksels en aan de achterkant van zijn lichaam drie uitsteeksels. Aan de kop zitten de voelsprieten.

Het leven van een zilvervisje

Het leven van een zilvervisje begint bij het stadium dat deze als ei gelegd wordt. Het ei van minder dan één millimeter lang komt uit en op dat moment komt er een wit, klein zilvervisje uit. Dit kleine zilvervisje verstopt zich op een vochtige plek waar hij niet gezien kan worden. Na ongeveer zes weken krijgen ze de grijze tot zilvergrijze kleur die ze hun hele leven zullen houden. Na drie tot twaalf maanden zijn alle zilvervisjes geslachtsrijp en kunnen ze zich weer voortplanten. Het hele stadium begint dan weer opnieuw bij nieuwe zilvervisjes. Zilvervisjes hebben een exoskelet - een uitwendig skelet - en vervellen hun hele leven. Velletjes kunnen dus een aanwijzing zijn dat er zilvervisjes in huis zijn. Ze krijgen maximaal drie eieren per keer.

Bestrijding van zilvervisjes in huis

De bestrijding van zilvervisjes in huis kan erg lastig zijn, omdat ze zich goed verstoppen en nauwelijks opgemerkt worden. Bestrijding van deze insecten kan door middel van pesticiden, maar dit kan een vieze geur achter laten en is zeker niet prettig als alle ramen open moeten staan. Meestal gaat het om syntetische pyretroïde, een stof die schadelijk is voor bijna alle koudbloedigen. Voorkom daarom contact met de grond buiten, met het aquarium en water buiten. Binnen mag het wel gewoon gebruikt worden. In de winter kan het gebruikt worden, maar de geur blijft dan wel langer hangen, wat door sommigen als onprettig wordt ervaren. Voor bestrijding van zilvervisjes is het belangrijk om de omstandigheden om te overleven moeilijker te maken. Zilvervisjes zullen blijven terugkeren als de leefomgeving ideaal of bijna ideaal is.

Voorkomen van zilvervisjes in huis

Het voorkomen van zilvervisjes in huis is dan ook de eerste stap naar bestrijding van zilvervisjes. Zilvervisjes in huis kunnen voorkomen worden door goed op te letten op de vochtige, koele plekken in huis waar ze zich goed kunnen verschuilen. Badkamers, hoeken en vochtige plekken zijn ideaal, zeker als het er niet te koud of warm wordt.

Let er daarom extra goed op dat er geen hoeken zijn die erg vochtig zijn. Het is sneller vochtig wanneer de hoek helemaal is afgesloten en er geen lucht meer bij kan komen. Houd daarom altijd een luchttoevoer richting elke hoek, zodat het er niet te vochtig wordt. Een algehele preventiemogelijkheid is het aanschaffen van een luchtdroger. Luchtdrogers zijn apparaten die de luchtvochtigheid in huis naar beneden halen en die het water opslaan in een bak. Het wordt er in huis stukken droger van. In de badkamer is het belangrijk om de ventilatie goed aan te zetten en de badkamer geregeld helemaal schoon te maken. Door de badkamer schoon te maken en te houden zorg je voor een lastigere leefomgeving voor zilvervisjes. Hierdoor zijn ze minder snel geneigd om daar te gaan zitten.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes: bestrijden voorkomenHeb je ze ook in huis? Zilvervisjes? Kleine zilveren vliegensvlugge beestjes zijn het. Ze glippen zo snel weg als een vi…
Papiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of toch een zilvervisje? Helaas, ze komen niet voor in het water maar in je huis. Iedereen is wel…
Het zilvervisjeHet zilvervisjeHet zilvervisje is een insect dat zich overdag niet laat zien, maar wel houdt van een vochtige omgeving. Dit beestje is…
Identificeren van papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjesDe opmars van papiervisjes in Nederland heeft menig huishouden tot wanhoop gedreven. Waar men vroeger veelal last had va…

De huisvlieg, een gevaarlijk insectDe huisvlieg, een gevaarlijk insectWe kijken allemaal uit naar de komst van de warme zomer. Gezellig keuvelen op een zonnig terras of een lekkere barbecue…
Vang fruitvliegjes met witte wijnazijnVang fruitvliegjes met witte wijnazijnJe kent het wel: de fruitschaal wordt omzoomd met allemaal kleine vliegjes. En ook bij de pedaalemmer zijn ze vaak te zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pudding4brains, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvervisje
  • http://www.milieucentraal.nl/themas/ongedierte-in-huis-bestrijden/zilver-en-papiervisjes
  • http://www.zilvervisjes-weg.nl/c-1524197/wat-is-een-zilvervisje-of-papiervisje/
  • http://www.ongediertebestrijden.nl/zilvervisjes/zilvervisjes-bestrijden-welke-mogelijkheden-zijn-er/
  • Afbeelding bron 1: Iblis-Lakon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Mattie010 (86 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.