Bestrijd vliegen bij paarden op een slimme manier

Bestrijd vliegen bij paarden op een slimme manier Vliegen zijn in de zomer niet van paarden weg te denken. Ze zijn enorm vervelend voor paarden maar ook voor ons als we bij paarden in de buurt zijn. Je kunt in de zomer haast niet vliegvrij in de omgeving van paarden zijn maar je kunt de overlast voor je paard en voor jezelf wel beperken. Bestrijd vliegen bij paarden op een slimme manier. Je kunt dat op verschillende manieren doen: door vliegen te vangen, te verdrijven of je paard te beschermen met een speciale uitrusting tegen vliegen.

Welke soorten vliegen vallen paarden lastig

Er zijn verschillende vliegen en andere insecten die paarden lastig vallen op verschillende tijden in het jaar. Zo kunnen paarden in maart al last hebben van de knut. Vanaf april komt daar de stal- en huisvlieg bij. In mei de paardenluisvlieg, vanaf juni de daas en vanaf augustus voegt de horzel zich bij dit rijtje. Als laatste sluit de hertenluisvlieg de rij vanaf september. Op welke manieren vallen deze insecten onze paarden lastig?

De knut

Knutten zijn piepklein. Het zijn muggen die het meest actief zijn bij zonsopkomst en bij zonsondergang. Ze leggen eitjes in stromend water en zijn vooral actief in het voorjaar en in het begin van de zomer. De knut steekt het paard vooral rondom het hoofd en veroorzaakt door zijn beet vaak een allergische reactie bij het paard. Paarden krijgen daardoor enorm jeuk en kunnen zomereczeem gaan ontwikkelen.

De stalvlieg

De stalvlieg lijkt veel op de huisvlieg. De stalvlieg steekt je paard om zijn bloed te zuigen zoals een mug dat doet. De stalvlieg heeft het vooral gemunt op de benen van je paard. Net zoals een muggenbeet is de steek van de stalvlieg pijnlijk en het jeukt. De stalvlieg is dol op vochtige plekken in en om de stal.

De huisvlieg

De huisvlieg is alom bekend. De favoriete plek van dit insect is rondom de ogen van de paarden. Ze voeden zich met het eiwit in het traanvocht. Hierdoor raken de ogen van paarden vaak ontstoken met als gevolg dat er nog meer traanvocht wordt aangemaakt. Vliegen maken hier dankbaar gebruik van en komen met nog grotere groepen terug om zich tegoed te doen aan het vocht.

De paardenluisvlieg en de hertenluisvlieg

De paardenluisvlieg is een kleine vlieg welke vooral onder de staart en in de liezen van paarden gaat zitten. Waarschijnlijk omdat de huid daar dunner is en het dus eenvoudiger is om te steken. Deze vlieg steekt en zuigt het bloed van paarden. Dit voelt voor een paard erg vervelend waardoor ze op hol kunnen slaan. Juist omdat ze zo klein zijn heeft een paard niet precies in de gaten waar de beestjes vandaan komen maar ze voelen het wel. Dit veroorzaakt vooral veel stres. De paardenluisvlieg komt vooral voor in bosrijke gebieden. De hertenluisvlieg is de kleine broer van de paardenluisvlieg en veroorzaakt op dezelfde manier overlast als zijn grote broer.

De daas

De daas is het meest actief wanneer het warm en zwoel is. Ze zijn vooral te vinden in bosrijke gebieden, maar ook bij het water. De daas zoekt de kwetsbare delen van de huid op om te steken. Een dazenbeet is erg pijnlijk en zorgt voor een bult met een zweertje. Dazen zijn vaak in grote drommen te vinden en belagen een paard erg agressief. Ze vliegen zelfs mee als een paard gaat rennen.

De horzel

Mensen verwarren horzels vaak met dazen. Maar horzels hebben geen angel en kunnen dus niet steken. Toch reageren paarden vaak heel heftig op horzels. Deze insecten leggen namelijk eitjes op de vacht van het paard. Je kunt de eitjes herkennen aan de gele puntjes in de vacht. Paarden kunnen deze eitjes binnen krijgen doordat ze aan hun vacht likken. Ze raken daardoor besmet met horzellarven. De larven brengen vervolgens flinke schade toe aan het paard.

Wat kun je doen om deze insecten te bestrijden?

Het is onmogelijk om je paard in het voorjaar en in de zomer helemaal insectenvrij te houden. Je kunt echter wel een heleboel doen om overlast zoveel mogelijk te beperken. Een slimme manier om vliegen te bestrijden is door op vele fronten tegelijk maatregelen te treffen. Dit kun je doen door insecten te vangen, door insecten een weinig aantrekkelijk omgeving te geven, door je paard te beschermen met een antivliegen-uitrusting en zelfs door je paard voer te verstrekken waardoor insecten je paard minder lekker gaan vinden.

Insecten vangen

Vanaf het moment dat je vliegen waarneemt rondom de wei kun je vliegenvallen gaan ophangen. Deze zijn eenvoudig zelf te maken maar je kunt ze ook kant en klaar kopen. Als je vliegenvallen zelf maakt, zorg er dan voor dat je vliegenlokstof gebruikt en geen zoete oplossingen die ook andere insecten zoals bijen trekken. Aangezien we deze insecten heel hard nodig hebben zou het wrang zijn als deze in de vliegenvallen belanden. Op het moment dat je de eerste dazen signaleert kun je dazenvallen gaan plaatsen. Ook deze zijn weer heel eenvoudig zelf te maken, namelijk met een zwarte emmer en dazenlijm. Maar je kunt uiteraard dazenvallen kopen. In de stallen kun je grote plakstrips ophangen waar vliegen op blijven kleven. Je kunt vliegen zelfs bestrijden met roofvliegen en sluipwespen. Deze insecten voeden zich met de larven van de stalvlieg en veroorzaken zelf geen overlast.

Maak de omgeving onaantrekkelijk voor (paarden)vliegen

Vliegen komen af op mest, vocht en warmte. Staat je paard in het zomerseizoen nog veel op stal dan is het de moeite waard om je af te vragen of dit niet anders kan. Je doet je paard veel plezier met meer ruimte en beweging, ook 's nachts. Wanneer je toch de stal gebruikt in de zomermaanden, zorg er dan voor dat je iedere dag de mest en natte plekken uit het stro verwijdert en dat er geen voedselresten achterblijven in de stal. Ook houden vliegen niet van tocht. Zet zoveel mogelijk alle deuren open wanneer je paard niet op stal staat en zet een ventilator aan als je paard wel in zijn box staat. Vliegen verblijven ook liever in donkere ruimtes dan in lichte stallen. Daarom zijn in veel stallen de muren (gedeeltelijk) wit geschilderd.

Ook buiten kun je de omgeving voor vliegen minder aantrekkelijk maken. Allereerst kun je er voor zorgen dat je alle mest dagelijks uit het weiland verwijdert. Dan is er ook nog de optie om planten rondom de paddock of de wei te plaatsen waarvan de geur ervoor zorgt dat vliegen liever weg blijven. Dat zijn de volgende planten: lavendel, goudsbloem, rozemarijn, citroenmelisse, citroengeranium en kattenkruid. Ook de vlierstruik houdt vliegen en muggen op afstand. Verder kun je ervoor zorgen dat het buiten juist heel aantrekkelijk is voor vogels. Vogels vangen namelijk heel veel insecten en helpen daarmee ook plagen te bedwingen.

Bescherm je paard

Alle bovenstaande maatregelen zullen ervoor zorgen dat je minder overlast van vliegen en andere insecten ondervindt. Toch zal je paard nog steeds lastig gevallen worden. Wanneer het echt heel vervelend wordt voor je paard kun je je paard een vliegenmasker opdoen. Op die manier worden zijn ogen beschermd en zullen ze niet gaan ontsteken. Op het moment dat insecten zoals de daas gaan steken kun je een vliegendeken gaan gebruiken, liefst inclusief hals. Vliegendekens zijn er ook in de vorm van een uitrijdeken zodat je tijdens het paardrijden geen last van vliegen ondervindt. Ook hier weer geldt: vliegen houden meer van donker dan van licht dus een vliegendeken in een lichte kleur houdt de vliegen beter op afstand én houdt je paard koeler in de zomer. 's Avonds en 's- nachts kun je het masker en de deken afdoen. Op momenten dat de overlast iets minder is kun je ook volstaan door je paard in te sprayen met anti-vliegenspray. Deze spray kun je zelf maken. Er zijn diverse recepten te vinden op het internet. De hoofdbestanddelen zijn vaak azijn, thee, knoflook, kruidnagels en essentiële oliën zoals citroen, eucalyptus, lavendel, teatree en ceder. Uiteraard zijn deze sprays ook kant-en-klaar te koop. Naast al deze kunstmatige bescherming helpt het natuurlijk ook als je de manen van je paard laat groeien zodat insecten minder kans krijgen om op de hals te steken.

Voedingsmiddelen tegen insecten

Knoflook wordt ook wel eens gevoerd aan paarden om minder aantrekkelijk te zijn voor insecten. Grote hoeveelheden knoflook zijn echter vanwege het stofje N-propyl disulfide niet goed voor paarden. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek in 2005 aan een Canadese universiteit in Guelph. Naast knoflook zijn er ook supplementen op de markt die ervoor zorgen dat het paard minder aantrekkelijk ruikt en smaakt voor insecten.

Je paard blij de zomer tegemoet

Als je al bovenstaande maatregelen probeert toe te passen zul je merken dat je minder last hebt van insectenplagen. Als je ook nog zorgt voor een plek waar je paard in de schaduw kan staan en lekker kan rollen in het zand dan gaat je paard een stuk vrolijker de zomer tegemoet.
© 2019 - 2024 Sylvieinfonu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Vliegenbestrijding bij paardenVliegenbestrijding bij paardenIn de zomermaanden kunnen paarden erg veel last hebben van vliegen, dazen en andere insecten, die in grote aantallen ron…
Hoe je paard beschermen tegen vliegen?Hoe je paard beschermen tegen vliegen?De grootste ergernis van het voorjaar voor paard en baasje. Vliegen, in alle soorten en maten. Sommige zijn vervelend bi…
Hou je paard gezond en gelukkig in de zomerHou je paard gezond en gelukkig in de zomerIn tegenstelling tot de meeste mensen houden veel paarden niet erg van het warme zomerweer. Paarden hebben het al snel t…

De meikever en de meikeverlarve (engerling)De meikever en de meikeverlarve (engerling)Meikevers zijn met hun kastanjebruine dekschilden, oranje voelsprieten en witte driehoekjes, onder het dekschild, pracht…
De Narwal, eenhoorn van de zee: een bijzondere walvissoortDe Narwal, eenhoorn van de zee: een bijzondere walvissoortDe narwal, eenhoorn van de zee is een prachtig zoogdier met een fabelachtige hoorn. Deze walvissoort spreekt tot de verb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dauria2, Pixabay
  • https://petsplace.nl/advies/overlast-vliegen-paard/#
  • https://natuurlijkpaarden.nl/planten-tegen-muggen-en-vliegen/
  • https://www.tuinkrant.com/artikel/vlierbessen-sambucus-houden-niet-alleen-vliegen-muggen-weg
  • https://nl.wikihow.com/Een-vliegenval-maken
  • https://dazenvanger.nl/dazen-lijmval
  • http://www.voervergelijk.nl/grondstoffen/221/knoflook
  • Association of maximum voluntary dietary intake of freeze-dried garlic with Heinz body anemia in horses, Pearson W1, Boermans HJ, Bettger WJ, McBride BW, Lindinger MI.
Sylvieinfonu (5 artikelen)
Laatste update: 29-05-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.