Vlinder – Oranje luzernevlinder

Vlinder – Oranje luzernevlinder De oranje luzernevlinder is een prachtige geel-oranje vlinder, die in het voorjaar vanuit zuid-Europa naar het noorden trekt. De vlinder komt dan ook naar Nederland. Over het algemeen fladdert hij rond in Limburg, maar hij wil ook nog wel eens naar het noorden van Nederland trekken. In het noorden en op de Waddeneilanden wordt hij niet veel gezien, maar soms is het een goed jaar om oranje luzernevlinders te spotten. Vlinderliefhebbers en -fotografen proberen ze dan voor de lens te krijgen.

Trekvlinder en zwerver


Oranje luzernevlinder

De oranje luzernevlinder is een vrij schaarse trekvlinder en zwerver. In het voorjaar gaat hij op de vleugels en trekt vanuit zuidelijk Europa naar noordelijke landen. Hij doet dan ook Nederland aan en blijft voornamelijk in Limburg hangen. Enkele exemplaren vliegen door en de vlinder wordt dan ook in heel Nederland waargenomen, tot aan de Waddeneilanden toe.
In de herfst vertrekken ze weer richting zuiden. Ook de generatie die in de noordelijke landen geboren is onderneemt dan de lange tocht.

Oranje luzernevlinder op Ameland / Bron: Johan BolijnOranje luzernevlinder op Ameland / Bron: Johan Bolijn

Waardplant

De oranje luzernevlinder heeft de luzerne als waardplant en daarom dankt hij een deel van zijn naam aan deze plant. Luzerne is een vlinderbloemige plant dat meer stikstof bevat dan gras en een hoger calciumgehalte en caroteengehalte bevat, zodat het door veeboeren als ruwvoer in krachtvoer wordt gebruikt. Luzerne tref je daarom in grote velden aan, gekweekt voor veevoer en geplant als groenbemester. Voor de vlinder is het de waardplant, omdat de vrouwtjesvlinder haar eitjes erop afzet. Verschillende soorten klavers dienen ook als waardplant voor de oranje luzernevlinder. Nectar haalt ze graag uit rode klaver, distels en luzerne, maar ook uit diverse andere bloemen.

Graslanden

De oranje luzernevlinder is te zien boven grote open graslanden, in bermen en ruige velden. Het zijn landschappen die we door heel Nederland aantreffen. Voor deze vlinder haalt vlindervriendelijk beheer zeker wat uit. Gefaseerd maaien en een ruim nectar-aanbod dragen eraan bij dat deze soort voor Nederland blijft behouden.

Familie van de witjes

De oranje luzernevlinder hoort bij de familie van de witjes. De voorvleugellengte is 22-27 mm. En de bovenkant van de vleugels is oranjegeel. De achterrand van de voorvleugel en de achtervleugel heeft een brede donkere band. Aan die band zijn de mannetjes en vrouwtjes van elkaar te onderscheiden; bij hem is deze band rond de vleugelpunt door lichte aders onderbroken. De vrouwtjes zijn meer oranje dan de mannetjes en zij heeft oranjegele vlekken in de donkere band langs de achterrand. Als de vlinder rust dan doet hij dat met dichtgevouwen vleugels.

Oranje luzernevlinder op Ameland / Bron: Johan BolijnOranje luzernevlinder op Ameland / Bron: Johan Bolijn

Vliegtijd

De oranje luzernevlinder vliegt ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika naar het noorden. In mei en juni arriveren de eerste exemplaren in ons land. De volgende generaties die in ons land geboren worden vliegen van begin augustus tot eind oktober. Hun aanwezigheid wordt aangevuld met nieuwe immigranten uit het zuiden. In Zuid-Europa vliegt deze soort in vier tot zes generaties en overwintert hij als rups.

Goed oranje luzernevlinder-jaar voor Ameland

Soms is het een goed oranje luzernevlinder-jaar, zoals 2013 voor Ameland. In dat jaar werden er meer oranje luzernevlinders op het eiland waargenomen dan de jaren daarvoor. Waar er in 2012 maar één werd waargenomen, vlogen er in 2013 meer dan tien keer zoveel over de eilander ruigten. Door de warmte en droogte van 2018 was dat weer een wat minder goed vlinderjaar.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
De gezonde klaverDe gezonde klaverIedereen kent de klaver wel en bij voorkeur vinden we de bekende ‘klaver vier’, want die zou geluk brengen. Minder beken…
Vlinder – Kleine vuurvlinder uit de familie van de blauwtjesVlinder – Kleine vuurvlinder uit de familie van de blauwtjesDe kleine vuurvlinder dankt zijn naam aan de feloranje kleur van de vleugels. De vlinder is vliegend niet zo makkelijke…
Vlinder – Duinparelmoervlinder op AmelandVlinder – Duinparelmoervlinder op AmelandVlinders zijn schubvleugelige insecten waarvan vele soorten bekend staan om hun bonte kleuren en complexe patronen op de…

Spinnen in en om het huisSpinnen in en om het huisSpinnen in en om het huis. Spinnen zijn zeer nuttige dieren. In Nederland zijn geen spinnen die gevaarlijk zijn voor men…
Hommels, ongevaarlijke insectenHommels, ongevaarlijke insectenHommels, wie kent ze niet. Deze mooie diertjes zitten graag op mooie bloemen. Je hoeft echt niet bang te zijn voor homme…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johan Bolijn
  • www.vlindernet.nl
  • www.ivn.nl
  • www.hartog-lucerne.nl
  • Afbeelding bron 1: Johan Bolijn
  • Afbeelding bron 2: Johan Bolijn
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.