Beste anti-vlooien druppels: hoe kom je van vlooien af?
Wanneer het buiten warm en vochtig is hebben veel mensen weer last van vlooien. Niet alleen komen vlooien voor in de vacht van de kat of hond, ook zitten bijtende vlooien in het tapijt en achter plinten en banken. Wanneer de vlooienbron niet wordt aangepakt kan er een heuse vlooienplaag ontstaan. Vlooien bijten niet alleen de huisdieren, ook springen ze op mensen en bijten ze er op los. Veel anti-vlooien middeltjes werken niet meer goed. De vlooien zijn resistent geworden. Welke moet je aanschaffen? Advantage, Bolfo Gold of Exil?
De cyclus van de vlo
De vlo is een bloedzuigende parasiet die op veel dieren voorkomt. Vooral katten hebben vaak last van deze kleine beestjes (de kattenvlo), maar ook honden hebben ze veelal (de hondenvlo). Vlooien leggen tot wel 50 eitjes op een dag en kunnen daarmee een gigantische plaag veroorzaken. Wanneer een volwassen vlo een mens of dier gebeten heeft zit deze vol bloed. De vlo kan nu eitjes leggen. De eitjes legt de vlo tussen de haren van het dier of op een plek waar het donker en vochtig is. De eitjes komen na ongeveer drie dagen uit en een larve komt tevoorschijn. De larven zijn echter heel erg klein, je zult ze bijna niet kunnen zien. De larven eten uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. De pop die nu is ontstaan maakt de vlo een zeer goede overlever. De pop is namelijk bestand tegen enorm veel invloeden van buitenaf. Gif uit een spuitbus deert de pop niet. De pop van de vlo heeft een zeer dik pantser waar bijna niets kan doordringen. De pop van de vlo kan ook nog eens meer dan een jaar overleven. Wanneer er trillingen ontstaan in de omgeving van de pop komt deze uit. Uit de pop komt dan snel een volwassen vlo kruipen. De volwassen vlo gaat weer op zoek naar bloed en de cyclus begint weer van voor af aan.
Druppels tegen vlooien
Wanneer je de kat of hond druppels toedient kan de vlo uitgeroeid worden. Druppels tegen vlooien worden vaak in de nek van de kat of hond toegediend. Dit is een geschikte plek omdat er anders kans bestaat dat het dier de stof oplikt voordat het opgenomen kan worden in de bloedbaan. De druppels dringen namelijk door de huid en komen dan in het bloed terecht van de kat of hond. De volwassen vlooien drinken het ‘’behandelde’’ bloed en zullen sterven.
Exil Flea Free Fiproline Spot On Kat
Veel middeltjes tegen vlooien bevatten de ‘’werkzame’’ stof
Fiproline. Werkzame is hier tussen aanhalingstekens gezet omdat de stof eigenlijk helemaal niet meer werkzaam blijkt te zijn. Veel vlooien zijn namelijk resistent geworden tegen deze stof. Wat betekent resistent? Allereerst is het belangrijk om te weten wat de stof Fiproline eigenlijk doet met de vlo. De stof zorgt ervoor dat de vlo een overlading krijgt aan elektrische prikkels in het zenuwstelsel. Fiproline zorgt er dus voor dat de vlo in een soort shock toestand komt waardoor deze zal sterven. Echter, veel vlooien populaties hebben weerstand geboden tegen dit stofje. Vlooien die toevallig weerstand bieden tegen deze stof bleven dus in leven en konden zich dus nog wel voortplanten. De ‘’nakomelingen’’ van deze vlooien hebben zich flink kunnen verspreiden en zijn dus allemaal resistent tegen Fiproline. Koop dit dus liever niet als je er zeker van wilt zijn dat de vlooien zullen sterven. In veel gevallen werkt het niet en is je aankoop voor niets geweest.
Bolfo Gold - Advantage
De stof in Bolfo Gold is anders dan die van Exil. Bolfo Gold is van de fabrikant Bayer Pet Care en heeft meerdere middeltjes op de markt gebracht. De werkzame stof in Bolfo Gold is
Imidacloprid en heeft een soortgelijke werking als Fiproline. Er zijn veel merknamen op de markt met deze werkzame stof. Ook Advantage heeft Imidacloprid als werkzame stof. Zoals eerder gezegd lijkt de werkzame stof veel op Fiproline, echter is de resistentie bij vlooien veel kleiner. De vlooien zullen dus zo goed als zeker sterven wanneer deze stof wordt toegediend. Koop dus een anti-vlooien middel met Imidacloprid en niet met Fiproline.
Vlooien in huis bestrijden
Natuurlijk moet niet alleen de huisdier worden bestreden. Ook het huis zelf moet aangepakt worden want daar liggen allemaal poppen die elk moment uit kunnen komen. Onthoud dat wanneer je vlooien in je tapijt hebt zitten, deze niet alleen op je kat springen. Ook de mens is een lekker hapje voor de vlo. Als allereerste ga je daarom eerst de kat behandelen met Imidacloprid. Vervolgens ga je het hele huis goed stofzuigen. Let extra goed op kieren. Ga dus stofzuigen onder de bank, achter de radiatoren, achter de plinten (voor zover mogelijk) en elk kiertje, hoekje of spleetje die je maar kunt vinden. Vlooien zijn zeer hardnekkig en kunnen prima overleven in de meest vreemde of onlogische plekken. Vergeet niet dat vlooien al jaren hebben overleefd. Onze voorouders hadden ook al last van deze parasieten. Na het stofzuigen ga je de omgeving behandelen met een stof die de volwassen vlooien en larven onmiddellijk dood. Er zijn verschillende middeltjes (spuitbussen) verkrijgbaar.
Bolfo Fleegard Spray
De werkzame stof in Bolfo Fleegard is
Cyfluthrin en
Pyriproxyfen. Beide stoffen werken tegen vlooien (de stof is neurotoxisch). Je sprayt de stof op de plekken waar jij denkt dat de vlooien zich huishouden. Vaak is dit niet zo makkelijk want vlooien kunnen overal zitten. Als je bijvoorbeeld op de bank zit en de vlooien zitten letterlijk met tientallen tegelijk op je enkels te springen is het natuurlijk vanzelfsprekend waar je moet sprayen (bank en tapijt). Vergeet echter ook niet te sprayen onder je radiator en in de hoeken van je kamer. Ook onder de kast zitten vaak vlooien of achter en onder de koelkast. Wanneer je hond of kat vlooien in de mand heeft zitten moet je ook daar gaan sprayen. De stof werkt ongeveer één maand lang maar houd er wel rekening mee dat de film laag die je op het oppervlakte sprayt alleen maar werkzaam blijft als deze blijft zitten. Als je dus op je tapijt sprayt en vervolgens twee dagen later weer gaat stofzuigen is er niet veel meer van die film laag over. De werkzaamheid is dan niet meer één maand. Je zult weer moeten sprayen. Herhaal het stofzuigen en sprayen meerdere malen om er zeker van te zijn dat je de larven en volwassen vlooien dood.
HG X spray tegen vlooien
Ook HG heeft natuurlijk een middeltje tegen vlooien. De werkzame stof in HG is
Permethrin en
Tetramethrin. Ook deze stoffen tasten het zenuwstelsel van de vlooien aan. Bijna alle middeltjes tegen vlooien werken op dezelfde manier: vernietigen van het zenuwstelsel. De stof Permethrin is niet geheel ongevaarlijk. Uiteraard werkt het om vlooien te vernietigen maar ook voor de mens is de stof niet geheel zonder gevaar. In de VS wordt Permethrin gezien als een kankerverwekkende stof. Bij katten kan permethrin ernstige neurologische verschijnselen veroorzaken. De optimale cocktail tegen vlooien is een combinatie van deze stoffen. Ga eerst dus de bron opsporen. De bron is vaak je huisdier. Vervolgens ga je de bron behandelen. De bron behandel je met Imidacloprid. Vervolgens ga je alles stofzuigen in je huis. Als laatste ga je alles sprayen met Cyfluthrin, Pyriproxyfen, Permethrin en Tetramethrin. De dodelijke cocktail laat geen vlo meer in leven. Vergeet ook niet om te sprayen in je stofzuigermond. De poppen, larven en volwassen vlooien moeten natuurlijk ook in je stofzuiger zak vermoord worden. Je kunt ook een
stukje vlooienband opzuigen. Let wel op dat je een vlooienband met een werkzame stof koopt. Het heeft echt helemaal geen zin om een vlooienband te kopen die niet meer werkt tegen vlooien. Het is echt weggegooid geld om een vlooienband te kopen met een ''werkzame'' stof waar de vlo zijn neus voor ophaalt.
Een aantal tips om van vlooien af te komen
Als je eenmaal een plaag in huis hebt moet je bovenstaande stappen volgen. Het is heel simpel: als je niet zorgvuldig omgaat met je probleem kom je er niet van af. Hier nog een aantal extra tips:
- Vlooien zitten vaak ook in je bed als je huisdier daar s'nachts vertoeft. Was je beddengoed op minimaal 60 graden en behandel je slaapkamer met een spray tegen vlooien.
- Vlooien blijven niet op mensen zitten. Ze bijten echter wel!
- Als je een vlo ziet krijg je deze bijna niet dood door er op te drukken. Vlooien zijn echter niet goed aangepast op een wrijfbeweging. Als je op een vlo drukt met je vinger en een draaibeweging maakt (je wrijft dan), zal de vlo snel sterven. Alleen drukken (platdrukken) heeft totaal geen zin.
- Koop een goede stofzuiger met een goede zuigkracht.
- Vlooien veroorzaken vaak wormen bij je kat of hond. Dit gebeurt niet als de vlo bijt, maar als de vlo wordt opgegeten. Behandel je kat of hond dus ook met een middel tegen wormen.
- Als je 's ochtends wakker wordt en je ontdekt kleine rode veelal ronde plekjes op je lichaam, dan duidt dat vaak op een vlooien probleem. De plekjes zijn vlooienbeten. Je hebt dus vlooien in je bed! Handel dus snel, efficiënt en doeltreffend. Show no mercy want anders blijven de vlooien je pakken. Vergeet niet dat de vlo een parasiet is! Vlooien willen je bloed en niets anders dan dat. Laat zien wie de baas is!
- Behandel je huisdier het hele jaar door. Spray ook af en toe je huis in met anti vlooien spray (ook in de winter). Huisdieren betekent nou eenmaal een hoge kans op vlooien. Voorkomen is dus ook in dit geval weer beter dan genezen.