Hoe je paard beschermen tegen vliegen?

Hoe je paard beschermen tegen vliegen? De grootste ergernis van het voorjaar voor paard en baasje. Vliegen, in alle soorten en maten. Sommige zijn vervelend bij de ogen, terwijl anderen flink bijten en zelfs vervelende gevolgen kunnen hebben. Hoe bescherm je het paard en jezelf hier het beste tegen?

Soorten vliegen

Er zijn vele verschillende soorten vliegen waar paarden last van kunnen hebben. Niet elk paard heeft van elk soort vlieg evenveel last. Daarom is het belangrijk om te weten waar jouw paard last van heeft, zodat er een passende oplossing voor gevonden kan worden.

Huisvliegen

Dit zijn de meest voorkomende vliegen. Het is een vrij kleine vlieg met een lichaamslengte van 6 tot 8 millimeter, ze zijn overwegend zwart van kleur. De huisvlieg is niet direct gevaarlijk voor mens of dier, hij kan namelijk niet steken of is niet giftig. Echter kan hij wel ziekteverwekkers verspreiden. Deze vliegen zijn vaak te vinden rondom de ogen van een paard om dan het oogvocht te drinken, hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld parasitaire wormen overbrengen. Ook kunnen de ogen van het paard ontstoken raken.

Dazen

Dazen zijn familie van bloedzuigende insecten. Ze worden ook vaak paardenvlieg, brems, bremster, steekvlieg of blinde daas genoemd. Dazen worden vaak verward met horzels, terwijl dit twee totaal verschillende dieren zijn. Dazen zijn te herkennen aan hun grote ogen. Ze hebben ook een grof lijfje, ze lijken op stevig gebouwde vliegen. Dazen strijken neer en bijten dan bijna onmiddellijk. Na een beet kunnen ze niet snel wegvliegen waardoor je ze snel dood kunt slaan, helaas hebben ze dan al wel vaak gebeten. De snuit van de daas bestaat uit een tal van mesjes, waardoor de huid, bij een beet, als het ware wordt opengesneden. Hierdoor kunnen ze ook door dunnere kleding heen bijten, zoals t-shirts, dunne broeken en sokken. Helaas zijn deze vervelende insect ook vrij snel, ze halen een snelheid van 25 km/h. Daarnaast blijven ze hun prooi langdurig volgen, soms wel kilometers lang.

Horzels

Horzels worden vaak verward met dazen of hoornaars. Echte horzels kunnen niet bijten of steken, ze hebben namelijk geen angel of bewegende monddelen. Ze zijn te herkennen aan hun harige lichaampje en hun lichaamslengte die varieert tussen 0,8 en 2,5 centimeter. De volwassen horzel is niet schadelijk voor dieren, echter zijn hun parasitaire nakomelingen dat wel. De larven van een horzel (Oestrus) komen levend tot wereld en worden door de horzel in de neus gespoten, terwijl moeders voor de gastheer in de lucht zweeft. De larven van een andere soort horzel (de hypderma en Gasterophilus) worden als ei op of in de huid gelegd. Deze worden door de gastheer opgelikt (wanneer paarden elkaar gromen) waardoor ze vanzelf de weg naar de maag vinden. Een volgroeide larve verlaat de gastheer en verpopt zich buiten de gastheer op of in de bodem.

Muggen

Muggen zijn er in allerlei vormen en maten. De meeste mensen zijn ook bekend met het fenomeen muggenbult. Deze bulten worden veroorzaakt door een beet van een mug. Om het bloed door hun zuigsnuit te krijgen moet het bloed eerst verdunt worden. Veel mensen en dieren zijn allergisch voor deze bloedverdunner. Muggen zijn vaak ook de oorzaak van zomereczeem bij paarden.

Bescherming

Er zijn erg veel producten op de markt, maar welke producten zijn werkelijk effectief en werken het beste tegen bepaalde klachten.

Vliegenspray

Het meestverkochte product op de markt tegen vliegen is vliegenspray. Door verandering van geur kunnen vele soorten vliegen geweerd worden. Wel dient er goed naar de ingrediënten gekeken te worden of de spray geschikt is om ook dazen te weren, dat is niet bij alle spray's het geval. Ook is de werkingsduur maar kort. Zodra het paard meer gaat zweten heeft de spray niet zoveel nut meer, omdat de paardengeur uiteindelijk de boventoon speelt.

Vliegendeken

De vliegendeken is erg geschikt voor paarden. Deze zijn in vele varianten te krijgen. Hier dient over nagedacht te worden of een paard baad heeft bij een halsstuk of de stevigheid van de deken. Een paard met dikke lange manen zal hier bijvoorbeeld minder baad bij hebben dan een paard met dunne manen en een sportcoupé. Wanneer de stof te dun is of de maas te grof kan het paard alsnog gestoken worden. Wanneer de stof te dik is krijgt het paard het snel te warm in de zomer. Een bijkomend voordeel van een vliegendeken is dat de rug van witte paarden met een roze huidje niet snel zal verbranden.

Eczeemdeken

De eczeemdeken is ontworpen voor paarden met zomereczeem. Deze deken zit rondom aangesloten om het paard, maar wel zodanig dat het paard voldoende bewegingsvrijheid heeft. De stof is zo dicht geweven dat muggen geen kans hebben om te bijten, maar dat de stof nog erg goed ademend is. Ook zijn deze dekens zo stevig dat ze bescherming bieden tegen zichzelf open bijten en schuren. Vaak wordt het aangeraden om ook een hoofd masker en staartzak erbij te nemen.

Vliegenmasker

Wanneer het paard last heeft van vliegen bij het hoofd is het verstandig om een vliegenmasker aan te schaffen. Het nadeel is wanneer het regent kan het paard tijdelijk minder tot niets zien omdat de mazen vol gaan zitten met waterdruppels.

Vliegenfrontriem

Wanneer het paard last heeft van vliegen bij het hoofd kan er een vliegenfrontriem worden voorgehangen. Echter is het wel nodig dat het paar een halster om heeft in de wei, omdat de frontriem anders niet bevestigd kan worden. Het voordeel is dat het paard gewoon kan zien wanneer het regent. Het nadeel is dat de vliegen nog wel bij de ogen kunnen komen, alleen is het makkelijker voor het paard om ze weg te jagen.

Dazenval

Wanneer het paard voornamelijk last heeft van dazen kan er een dazenval opgehangen worden. Dit is een soort omgekeerde trechter met een grote zwarte bal eronder. Doordat de bal warmer wordt dan de omgeving zal het dazen in de val lokken. Hierdoor zullen paarden op de weide minder last hebben van de dazen.

Vliegenclib

Dit is een clip die je aan het halster hangt of in de manen/staart vlecht. Het zorgt voor een langdurige geurverandering van het paard. Een clip heeft een werkingsduur tot vier weken.

Tijdens het rijden

Het is fijn dat er veel manieren zijn om het paard te beschermen tegen die vervelende insecten in de wei, maar het is ook fijn dat ze ook beschermd zijn tijdens het rijden. Zo kun je een combinatie van verschillende dingen gebruiken om samen beschermd op pad te gaan. Er zijn dan ook vliegendekens op de markt die een uitsparing hebben voor het zadel. Hierdoor is het grootste deel van het lichaam van het paard beschermd tegen de vliegen. Op de onbedekte delen kan het beste een goede vliegenspray worden gebruikt. Wanneer het paard ook tijdens het rijden last heeft van vliegen op het hoofd kun je ervoor kiezen om een vliegenfrontriem ervoor te hangen. Ook moet je niet vergeten om ook jezelf te beschermen. Er zijn op de markt speciale vliegencrèmes te koop die ook geschikt zijn om op je eigen armen te smeren. Vergeet ook niet om je rijbroek en t-shirt ermee te behandelen aangezien dazen daar vaak toch doorheen kunnen bijten.
© 2013 - 2025 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Vliegenbestrijding bij paardenVliegenbestrijding bij paardenIn de zomermaanden kunnen paarden erg veel last hebben van vliegen, dazen en andere insecten, die in grote aantallen ron…
Hoe maak je zelf vliegenspray voor je paard of pony?Ben je het ook zo zat om iedere keer dure vliegenspray te kopen voor je paard of pony, waarvan de werking zo verdwenen i…
De paardenluisvlieg, een vervelend beestje!De paardenluisvlieg, een vervelend beestje!Op de Veluwe, maar ook op andere plekken in Nederland zorgt de paardenluisvlieg regelmatig voor onrust onder paardenbezi…

Beste anti-vlooien druppels: hoe kom je van vlooien af?Beste anti-vlooien druppels: hoe kom je van vlooien af?Wanneer het buiten warm en vochtig is hebben veel mensen weer last van vlooien. Niet alleen komen vlooien voor in de vac…
Nachtvlinder WalstropijlstaartNachtvlinder WalstropijlstaartDe walstropijlstaart is een mooie nachtvlinder, die je in Nederland niet zoveel ziet. Hij is zeldzaam, maar komt bijzond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Szfphy, Pixabay
Cabelona (43 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.