Help, mijn kat krabt aan meubels, deuren en/of behang!

Help, mijn kat krabt aan meubels, deuren en/of behang! Het is heel natuurlijk voor een kat om te krabben, maar baasjes vinden dat meestal niet wenselijk wanneer dit gebeurt aan de bank, de kast of zelfs de muren. Vooral niet als de kat het heeft voorzien om de nieuwe meubelen of op het mooie behang. Gelukkig is het ongewenst krabben meestal te voorkomen.

Geurvlaggen uitzetten/Territorium afbakenen

Katten krabben, zodat enkele geurklieren actief worden. Zodra de kat krabt aan objecten gaan de geurklieren open, zodat ze gegevens aan andere katten kunnen doorgeven. Ook katachtigen als tijgers en leeuwen maken hun territorium duidelijk door te krabben. De informatie die katten doorgeven door te krabben is zeer specifiek en bevat informatie over onder meer het geslacht van de kat en de eventuele wens om te paren .

Krabgedrag bestraffen

Het krabben aan meubelen is voor een kat natuurlijk gedrag. Een kat krabt buiten ook aan bomen en hekken. Straffen met bijvoorbeeld een plantenspuit kan het probleemgedrag verergeren. Een kat kan zich zelfs afkeren van zijn baas. Vooral katten die alleen binnen worden gehouden, leven zich op uit op meubels, deuren en behang. Dat doet de kat niet om dingen stuk te maken, maar dit is voor hem of haar doodnormaal gedrag.

Voorkomen dat een kat krabt

Krabpalen

Het belangrijkste om een kat het krabben aan meubelen af te leren is het neerzetten van meerdere krabpalen in huis. Deze objecten zijn onder meer te koop bij dierenspeciaalzaken. Een kat krabt, zodat hij een geurvlag verspreidt. Meestal wordt op dezelfde plek weer gekrabd. Krabben gebeurt voornamelijk om het territorium af te bakenen. Je krijgt een kat niet uitgelegd dat dit niet nodig is. Door op meerdere plekken in huis krabpalen neer te zetten, voldoe je aan de behoeften van je huisdier. Wie geen krabpaal in huis heeft, nodigt zijn huisdier uit om de nagels te zetten in meubels en deuren.

Krabpaal aantrekkelijk maken

Om de kat te verleiden de krabpaal ook daadwerkelijk te gebruiken, is het aan te raden de krabpaal zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat kan door het gebruik van kattenkruid en het neerzetten van lekkere dingen onder de krabpaal.

Het kiezen van de juiste krabpaal

Het kan nog een moeilijke keuze zijn om een krabpaal te kopen, want ze zijn er in alle soorten en maten. Wel zijn er een aantal dingen waarop je sowieso moet letten. De bodemplaat van de paal moet dik genoeg zijn, zodat de paal goed stabiel is. Alle onderdelen die naar bovengaan, moeten goed aan elkaar vastzitten. De sisalpaal moet een dikte hebben van minimaal negen centimeter, het liefst breder. Een krabpaal moet een behoorlijk gewicht hebben. Voor stevige kattenrassen geldt een minimumgewicht van 20 kilo. Hoe harder, hoe beter. Een sterke krabpaal kan veel hebben. Het pluche moet stevig zijn vastgelijmd, zodat het niet gaat scheuren.

Clicker

Om de kat duidelijk te maken dat hij gewenst gedrag vertoon, kan het baasje eventueel een clicker gebruiken. Een klik staat voor beloning. De clicker wordt dan ook alleen gebruikt bij positief gedrag, zodat de kat dit associeert met een klik.

Dubbelzijdig plankband

Het gebruik van dubbelzijdig plakband op meubelen haalt bij veel katten niets uit. De dieren gaan dan vaak op een andere plek of aan een ander meubelstuk krabben. Het is ook onpraktisch om alle meubelen te beplakken met dubbelzijdig plakband.

De kat uit de slaapkamer weren

Aandachtseisende katten hebben de neiging om urenlangs of zelfs de hele nacht aan de deur van de slaapkamer te krabben. Om dit te voorkomen is het raadzaam een krabpaal voor de deur te installeren, het liefst tussen de deurpost en de deur. De kat houdt het na een paar keer krabben aan de paal gauw voor gezien.
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
De krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatDe krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatElke kat heeft de behoefte om te krabben, zodat zijn nageltjes niet te lang worden. Katten die buiten leven zullen hun k…
Help, mijn kat sproeit en/of poept in huis!Help, mijn kat sproeit en/of poept in huis!Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van elke kattenbezitter. Op een kwade dag sproeit de kat het hele huis onder. Dit d…
Nieuwe kat, nieuw interieur  oei!Nieuwe kat, nieuw interieur oei!Een nieuwe kat en een nieuwe bank of stoel dat wil nog wel eens mis gaan, als de kat de nieuwe bank of stoel als een k…

Honden & Voeding - Wat mogen honden eten en wat niet?Honden & Voeding - Wat mogen honden eten en wat niet?Wat is giftig voor honden? Veel mensen zijn benieuwd wat honden mogen eten. Veel honden eten van alles: thuis krijgen ze…
Rashonden: de Karelische BerenhondRashonden: de Karelische BerenhondDe Karelische Berenhond komt uit Finland en is oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op groot wild. Hij ziet eruit als e…
Bronnen en referenties
  • http://www.dierenforum.nl/krabpaal/krabpaal_tips.html
  • http://www.petsplace.nl/advies/a/katmeubelskrabben
  • Katten, 500 vragen beantwoord, David Sands, Fontaine Uitgevers, 2005
Reactie

Patricia, 05-11-2012
Tegenwoordig werkt vooral het spul cat off, no cat erg goed, dat is een luchtje die katten niet fijn vinden en daarom dus niet op die plaatsen gaan krabben. Verkrijgbaar bij de dierenwinkel Reactie infoteur, 05-11-2012
Bedankt voor je tip. Goed dat mensen meedenken.

Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.