Katten: De prachtige grote Maine Coon

Katten: De prachtige grote Maine Coon De Maine Coon is een grote kat en een van de oudste natuurrassen van Amerika. Dat de Maine Coon in het officiële staatswapen van Maine staat, maakt de kat dan ook een officiële staatskat. Maar belangrijker nog, het is een lieve en fraaie kat.

Oorsprong

Men is er niet helemaal over uit hoe de Maine Coon ontstaan is, maar men denkt uit een kruising van verwilderde huiskatten en halflangharige katten als de Noorse Boskat of de Angora. De zeelieden namen dit soort katten in die tijd mee aan boord. De sterkste overleven en dat maakt dat de Maine Coon een sterk, intelligent ras is wat qua vacht ook de strenge winters aan kan. Als eerste werden ze gespot in New England, wat in de staat Maine valt. Dit was in 1861 en in 1895 kreeg de kat zijn officiële status, hij heette toen Coon.

Kort daarna werden populaire rassen als de Siamees en de Pers geïntroduceerd, wat maakte dat de kat aan populariteit verloor. Pas rond 1950 werd dit ras herontdekt en zon 20 jaar daarna kwam het ras naar Europa. In Duitsland waar de kat als eerste opdook, bleek deze als snel de populariteit van de pers te overstijgen. Inmiddels is het in meerdere Europese landen een erg populaire kat geworden.

Kenmerken

Uiterlijk

Er is een fabeltje dat deze kat uit een verwilderde huiskat en wasbeer voortgekomen is. Dit is genetisch onmogelijk, maar bijvoorbeeld de staart heeft wel wat weg van die van een wasbeer. Met name als je naar de black tabby Maine Coon kijkt. Deze lijken verdacht veel op elkaar, maar daar houdt iedere gelijkenis verder op.

De vacht is glanzend, glad, voelt zwaar aan en waterafstotend en in vele variëteiten te krijgen. De delen die gevoelig zijn voor kou, zoals de broek, de buikharen en de hals bevatten langer haar. De voeten zijn groot en rond van vorm. Het is een grote robuuste kat, die goed gespierd en stevig van bottenstructuur is. Een kater kan tot 9 kilo wegen, een poes kan tot 6 kilo komen. Opvallend is dat de kat er een aantal jaren over doet om inclusief vacht volledig tot zijn/haar recht te komen. Dit duurt tot het 3e of zelfs 5e levensjaar.

De kop is iets langer dan hij breed is, de oren staan hoog op de kop, zijn groot en pluizig (lijkt een beetje op de Lynx) en de kat heeft een rechthoekige houding. De jukbeenderen staan hoog en dat geeft de kop een ietwat vierkant uiterlijk. De ogen zijn groot en staan wat schuin.

Innerlijk

De kat is een zachtaardig dier, lief en erg toegenegen richting het eigen baasje. Het zijn echte knuffelaars en vertoeven graag rondom mensen (niet zozeer op schoot, maar wel altijd in je omgeving). Het speelse karakter houden ze vaak tot in lengte van dagen, wat erg veel mensen aandoenlijk vinden. Over het algemeen gaat de Maine Coon goed samen met honden.

De kat kan prima in een gezin functioneren, maar zal zich eerder naar een persoon richten. Het totaal plaatje maakt deze grote sterke kat en is behalve mooi ook zacht en liefdevol.

Tot slot

Als je voor een nieuwe kat gaat kijken en je valt op het ras, val dan niet direct voor wat de eigenaar je laat zien (nagenoeg ieder kitten is immers leuk), maar laat de kittens naar je toe komen. Hoe reageren de kittens, zijn ze speels etc. Het totaalplaatje maakt de geschikte kat voor jou en niet alleen de keuze van de eigenaar of een mooie vacht. Het karakter van de kat is gedurende al die jaren dat hij/zij bij je woont, immers een essentieel onderdeel.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Main Coon als huiskatDe Main Coon vind zijn oorsprong in Amerika. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair broodjeaa…
De Maine Coon, het ras, karaktereigenschappen en gedragDe Maine Coon, het ras, karaktereigenschappen en gedragEen kat? Leuk! Lekker knuffelen, spelen. Een kat kan zo je beste maatje zijn. Er bestaan meer dan 50 kattenrassen, waarv…
Rasbeschrijving kat: De Maine CoonRasbeschrijving kat: De Maine CoonEén van de meest bekende en mooiste kattenrassen is de Maine Coon. Zijn lange haren en zachte ogen geven dit ras een hoo…
Kattengenetica: de basisEen combinatie maken van twee katten: leuk, maar welke kleurtjes zullen de kittens krijgen? Krijgen ze kort of lang haar…

Waarom de mens met de kat moet spelenWaarom de mens met de kat moet spelenVoor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander niet echt. Maar het is goed voor zowel de mens als de kat om te spel…
Hoe verzorg ik mijn fret?Fretten zijn erg leuke speelse diertjes. Erg populair onder de huisdieren zijn ze niet, maar toch hebben de meeste frett…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-03-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.