Kattenkruid of catnip: een ongevaarlijke drug voor uw kat

Kattenkruid of catnip: een ongevaarlijke drug voor uw kat Wist u dat uw kat high kan worden? Kattenkruid of catnip is een ongevaarlijk stimulerend middel dat u in de dierenwinkel kan kopen of zelf kan kweken. Slechts zestig procent van de katten heeft het in zich om van dit kruid te genieten. De werkzame bestanddelen bereiken de hersenen van uw kat alleen als deze een bepaald gen bezit.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid (ook bekend onder de naam nepeta of catnip) is een plant die tot de familie van de lipbloemigen (labiatae) behoort en die op natuurlijke wijze in Europa, Afrika en Azië groeit. De plant heeft driehoekige, getande blaadjes die een mentholgeur afscheiden en in de zomer tooit het zich met lavendelblauwe bloemen. Er zijn meer dan tweehonderd soorten waarvan er slechts enkele in ons klimaat kunnen groeien.

Sinds de 15de eeuw wordt het vaak gebruikt in homeopathische middelen voor mensen. Voordat thee geïmporteerd werd uit het oosten was nepeta zelfs de meest gedronken thee in Europa.

Reageert uw kat op kattenkruid?

Slechts zestig procent van alle katten krijgen een trip van kattenkruid. Zelfs van bijvoorbeeld leeuwen en tijgers is geweten dat ze helemaal weg zijn van catnip. De gevoeligheid is erfelijk; katten hebben er een speciaal gen voor nodig. Jonge katten en kittens staan er over het algemeen minder open voor en de interesse neemt toe met het ouder worden.

Alleen de ervaring kan leren of uw kat er al dan voor uit de bol zal gaan. Strooi dus een beetje catnip (al dan niet gedroogd) voor de neus van uw kat en kijk wat er gebeurt. Heeft uw kat het catnip-gen niet overgeërfd, dan gebeurt er niets. Heeft zij het wel, dan zal ze na enkele seconden in een gelukzalige toestand verkeren. De kat begint zich dramatisch miauwend doorheen het kruid te rollen, ze rekt en strekt zich erover uit, wrijft haar neus erin en ziet er perfect gelukkig uit. De show duurt hooguit tien mintuten en het is aangeraden uw kat ondertussen met rust te laten. Ze is even van de wereld en zelfs de liefste poes kan op een catnip moment haar klauwen tonen. Om ruzies te voorkomen kan kattenkruid dan ook best niet aan meerdere katten tegelijk gegeven worden.

Werkzame bestanddelen

Kattenkruid bevat nepetalactone; dat is een substantie die de plant produceert tegen insecten. Er wordt verondersteld dat deze stof hetzelfde effect heeft dan feromonen bij katachtigen. Eén van de actieve bestanddelen van nepeta (actinidine) zit ook in het bij katten populaire valeriaan. Tot dusver kon geen enkele verslaving of toxiciteit worden vastgesteld bij de kat. Kattenkruid is dus niet giftig.

Kattenkruid kopen en kweken

Gedroogd kattenkruid

Kattenkruid kan je gemakkelijk in gedroogde vorm kopen. Deze kan je het best in de diepvriezer bewaren, omdat de kracht ervan door UV-straling verdwijnt. Gedroogd kattenkruid wordt ook in kattenspeeltjes verwerkt.

Kattenkruid olie

Kattenkruidolie bevat naast nepetalactone (40%), ook oliën van gewone planten zoals citral, gerianol, citronellol, nerol en limoen.

Catnip spray

Catnip in sprayvorm is ideaal om oude speeltjes of krabpalen mee te besproeien om deze opnieuw aantrekkelijk te maken voor de kat.

Catnip bubbles

Met een potje catnip bubbles kan je blaasbellen maken waarin catnip is verwerkt. De kat zal de bellen met plezier proberen te vangen.

Vers kattenkruid

Vers kattenkruid kan je in de tuin of als kamerplant kweken. De plant groeit gemakkelijk, vooral in de volle zon, en in de tuin moet je oppassen dat het de andere planten niet overwoekert. Het beste kattenkruid is de wilde soort, Nepeta Cataria, maar Nepeta Faassenii is gemakkelijker te vinden. Je kan vers kattenkruid in zijn natuurlijke, ongedroogde vorm aan de kat geven of enkele blaadjes onder zijn eten mengen. Ook koude catnip thee is populair. Verwar vers kattenkruid niet met de planten die in de dierenwinkel worden verkocht onder de naam kattengras. In werkelijkheid zijn dat gerst, haver of tarwekiemen.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress bij katten - Natuurlijke oplossingenStress bij katten - Natuurlijke oplossingenKatten zijn over het algemeen ontspannen en evenwichtige huisdieren. Toch kan hun gedrag in bepaalde situaties (bijvoorb…
De geneeskracht van wild kattenkruidDe geneeskracht van wild kattenkruidKattenkruid is een plant die een meter hoog kan worden en grijze stengels heeft. Van oorsprong groeit kattenkruid in het…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
De krabmat en krabplank: Alternatieven voor de krabpaalDe krabmat en krabplank: Alternatieven voor de krabpaalElke kat heeft de neiging om zijn klauwtjes te krabben. Ook binnenkatten die geen mogelijkheid hebben om aan een boom te…

Halflanghaar kattenHalflanghaar kattenDoor de jaren heen zijn er talloze raskatten ontstaan. Raskatten worden speciaal gefokt om aan internationaal geldende s…
Is het waar dat katten geen smaakzin hebben?Is het waar dat katten geen smaakzin hebben?Er wordt vaak gezegd dat een kat het verschil tussen verschillende etenswaren niet kan proeven. Dit is niet helemaal cor…
Bronnen en referenties
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 17-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.