Speelgoed voor fretten

Speelgoed voor fretten Fretten zijn gek op spelen, daarbij kunnen ze natuurlijk ook veel speelgoed gebruiken, maar kijk uit! Fretten hebben soms de nare gewoonte het plastic tasje het leukst te vinden wanneer je speelgoed voor ze gekocht hebt.

Een maatje

Een speelkameraad van je eigen soort is uiteraard helemaal geweldig voor een fret. Je moet er wel op letten dat de fretten goed met elkaar overweg kunnen. Valt het je op dat er vaak ruzie is, zal dit je fretten meer kwaad dan goed doen. De fretten zullen hierdoor erg gestressed, wat voor maagproblemen kan zorgen en daardoor ernstige gezondheidsproblemen kan geven.

Plastic tasjes, dozen en buizen

Plastic tasjes zijn voor fretten dus heel leuk om mee te spelen. Je moet je fretten uiteraard wel goed in de gaten houden wanneer ze met plastic tasjes aan het spelen zijn. Lege dozen zijn ook erg leuk om mee te spelen. Fretten vinden donkere holletjes erg leuk, maak de doos leeg en maak er een gat in waar de fret net doorheen past. De meeste fretten zijn gek op buizen, deze zijn in veel uitvoeringen te krijgen. Je kan zelf ook een buis maken van bijvoorbeeld de pijpen van een spijkerbroek. De buizen waar tapijt omheen zit zijn ook perfect voor fretten. Rioleringsbuizen uit de doe-het-zelf zaak zijn ook zeer geschikt voor fretten. Met verbindingsstukken kun je meerdere buizen op elkaar aansluiten.

Balletjes

De meeste fretten zijn ook gek op balletjes, deze mogen alleen niet van rubber zijn. Fretten kunnen rubberen balletjes namelijk kapotbijten en het rubber hierdoor binnen krijgen. Tennisballen, pingpong balletjes en stoffen balletjes met een belletje erin zijn wel prima geschikt.

Er zijn ook balletjes met een klein gaatje waar je brokjes in kunt doen. Sommige fretten vinden het ook leuk om op deze manier op brokjes ‘te jagen’.

Handdoeken en sokken

Met handdoeken kunnen fretten ook heel leuk spelen, je kunt hiermee stierengevechten nadoen. Ze zullen dan al springend op en door de handdoeken heen proberen te komen. Sommige fretten gaan juist op de handdoek liggen om over de grond gesleept te worden.

Sokken zijn ook fantastisch voor fretten, op een of andere manier hebben die een geweldige aantrekkingskracht op ze. Laat dus geen sokken slingeren als je ze los hebt lopen, want je sokken ben je geheid kwijt!

Diversen

Lekker stoeien met je handen is natuurlijk ook heel leuk. Wanneer je fretten goed opgevoed zijn, zullen ze dan waarschijnlijk wel in je handen bijten, maar niet hard. Al kan de fret in zijn enthousiasme natuurlijk wel wat feller uit de hoek komen dan hij of zei bedoeld heeft.

Een bak met water vinden de meeste fretten ook erg leuk, hierin kun je lekker spetteren of zelfs erin duiken om daarna al rennend de hele boel nat te maken. Zandbakken zijn voor dit doel natuurlijk ook fantastisch! Op de een of andere manier denken eigenaren daar toch vaak iets anders over. Wanneer de fret een buitenkooi heeft, is een zandbak niet meer zo’n probleem. Een schonere optie voor binnen is een bak te vullen met ping pong balletjes of rijst.

Wanneer je een gladde vloer hebt, kun je de fretten over de gladde vloer laten glijden. Wanneer ze dit leuk vinden zullen ze al mokkend (het geluid dat fretten maken) en al springend op je af komen redden om nog een keertje te mogen!

Opletten

Als je je fret speeltjes geeft, moet je altijd goed opletten dat het stevig is en goed in elkaar zit. Loszittende delen moet je altijd verwijderen. Voor je het weet hebben ze een kraaloogje ofzo ingeslikt. Met rubberen onderdelen moet je ook opletten. Sommige fretten worden hier erg fanatiek van en zullen het rubber opeten, wat voor verstoppingsproblemen kan leiden. In erge situaties moet je fretje dan geopereerd worden of kan er zelfs aan overlijden.

Wees creatief

Hierboven zijn een paar voorbeelden gegeven. Het is een kwestie van zoveel mogelijk uitproberen en jouw fretten leuk vinden. Wanneer je fret ergens zijn of haar interesse in verliest, kun je het speeltje het beste even wegleggen om een tijd later weer tevoorschijn te halen. Nieuwe dingen zijn vaak leuker dan oude dingen en op deze manier lijkt het weer nieuw voor je fretje.

Speel ook met geurtjes. Wanneer je een ping pong balletje bijvoorbeeld inwrijft met een mandarijnenschil, is het geen gewoon ping pong balletje meer, maar iets met een hele interessante geur dat eens goed onderzocht moet worden.
© 2012 - 2024 Bennevis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Hoe verzorg ik mijn fret?Fretten zijn erg leuke speelse diertjes. Erg populair onder de huisdieren zijn ze niet, maar toch hebben de meeste frett…

Vervelende geurtjes van de kattenbak tegengaanVervelende geurtjes van de kattenbak tegengaanHet tegengaan van vervelende geurtjes van de kattenbak hoeft helemaal geen moeilijk karwei te zijn, maar kan wel de situ…
De kattenbaktrainingDe kattenbaktrainingBij het in huis nemen van een nieuwe kat of kitten is het geven van een kattenbak training het allerbelangrijkste als je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.frettenfeiten.nl
Bennevis (16 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.