Hoe verzorg ik mijn fret?

Fretten zijn erg leuke speelse diertjes. Erg populair onder de huisdieren zijn ze niet, maar toch hebben de meeste fretten eigenaren veel plezier aan hun fretten. Ze hebben veel aandacht nodig, maar ook een goede verzorging. Ze vinden het bijvoorbeeld fijn als hun hokje altijd lekker schoon is en als ze altijd kunnen eten en drinken.

Dagelijks

Hier even op een rijtje wat uw fret prettig vindt als dat elke dag gebeurt:
 • Een fret wil altijd brokjes tot zijn beschikking hebben. Misschien een keer in de week kunt u uw fret verwennen met bijvoorbeeld een beetje kip.
 • Ook wil een fret altijd schoon en koel water hebben.
 • Maak meerdere keren per dag de katte bak van uw fret schoon. Die in het hok, maar ook de bakken die in de kamer staan als uw fret los mag lopen.
 • Laat uw fret minstens een keer per dag uit zijn hok. En dan minstens 1 tot 2 uur. Hij wil graag lekker door de kamer kunnen rennen. Zorg wel dat uw kamer 'fret proef' is. Meer informatie hier over staat hier onder.

Andere taken

Er zijn ook nog andere taken dan de dagelijkse taken hierboven:
 • 1x per week moet u het hok van uw fret schoonmaken. Dit betekend even met een doekje door het hele hok, de hangmatjes en dekentjes van de fret even wassen. Ook moet de frettenbak of kattenbak schoongemaakt worden met heet water.
 • De nageltjes van de fret slijten niet vanzelf. Meestal moeten alleen de nageltjes van de voorpootjes geknipt worden. De nagels van de achterpootjes groeien veel minder snel. Ongeveer 1x in de twee weken moeten de nageltjes geknipt worden.
 • U kunt uw fret dan iets lekkers geven zodat hij even stil zit. Fretten houden van een soort vitamine pasta's uit een tube. U kunt het op zijn buik smeren dat hij lekker bezig is met het eraf te likken en dan ligt hij ook op zijn rug zodat u goed bij zijn pootjes kunt.
 • Als uw fret het dan nog niet toe laat kunt u uw fret in zijn nekvel pakken en dan de nageltjes knippen.
 • Als uw fret in de rui is is het ook belangrijk om zijn vacht te borstelen, fretten kunnen namelijk last krijgen van haarballen. Ook vinden ze het meestal erg fijn om geborsteld te worden.

Uw kamer 'fret proef' maken

Fretten zijn echte onderzoekertjes, ze zijn erg slim en als ergens in uw kamer of plek waar hij rond mag lopen een mogelijkheid is om te ontsnappen dan zal uw fret dat plekje snel vinden. Het is niet makkelijk om uw kamer helemaal fret proef te maken. Op de meeste banken kunnen de fretten gewoon komen, en soms ook op stoelen. via een stoel kunnen ze weer op de tafel komen en dan kunnen ze er vanalles af gooien. Zorg dus dat er niks breekbaars op uw tafel ligt, en ook niks van chocolade. Fretten kunnen namelijk net als honden en sommige andere dieren niet tegen chocola, van een kleine hoeveelheid kunnen ze al overlijden.

Als uw fret niet op stoelen kan springen moet u ook oppassen dat u niet uw jas over de stoel laat hangen. De slimme beestjes klimmen namelijk gewoon via de mouw de stoel op en kunnen zo als nog op tafel komen. Per huis verschilt het wat de fretten kunnen saboteren. U moet zelf even bekijken waar de problemen zitten. Bent u iets kwijt wat u bijna zeker gewoon ergens had neergelegd? Dan is het verstandig om even te kijken in de holletjes van uw fret. Ze nemen namelijk bijna alles wat ze vinden mee naar het holletje, het holletje van de fret is meestal op een beschut plekje, bij een dekentje of onder een bank of zo.

Fret en andere dieren

Fretten kunt u niet zomaar bij een ander dier zetten zoals katten, honden of vogels. Omdat fretten roofdieren zijn kan hij uw huisdier verwonden, maar het kan ook dat het dier uw fret verwondt. Het is niet bepaald wie er gaat 'winnen' maar ze houden er beide verwondingen aan over. Mocht uw huisdier toch gebeten worden, maak de wond dan goed schoon. Als het een grote wond is is het verstandig om even langs een dierenarts te gaan. Er zijn wel fretten die samen met andere dieren kunnen. Die zijn daar dan meestal mee opgegroeid. Als u een jong fretje heeft en een betrouwbaar huisdier waarvan u denkt dat hij de fret geen kwaad zal doen kunt u ze bij elkaar zetten. Als ze eenmaal aan elkaar gewend zijn zal het niet snel meer fout gaan, maar blijf wel opletten.

Spelen met uw fret

Fretten houden heel erg van spelen. Hun slaap- wakker ritme is meestal 4 uur slapen, en dan 1 uur wakker, en zo de hele dag door. In dat uur willen ze meestal lekker spelen, en daarna eten. Fretten passen vaak hun ritme een beetje aan aan hun baasje, aan de tijden dat ze uit hun hokje mogen. Daarom zijn ze meestal 's ochtends actief, als u naar uw werk gaat. En als u 's middags weer thuis komt en dan meestal nog een keer in de avond. Fretten houden van variatie. Als u dus altijd hetzelfde neer legt om mee te spelen zal de lol eraf gaan en vindt uw fret het niet meer leuk. U kunt speeltjes kopen in een dierenwinkel, het verschilt heel erg per fret wat hij leuk vindt. Sommige fretten vinden het heel leuk om achter een ping pong balletje aan te gaan. En sommige willen liever met een nep muisje spelen. Ook zijn er fretten die graag met een gewone plastic zak willen spelen. Als er veel variatie in speel mogelijkheden is zal uw fret lekker gaan spelen. U kunt ongeveer 1x per week een speeltje vervangen. En dan bijvoorbeeld een maand later het oude speeltje weer eens terug leggen. Een holle buis is meestal wel favoriet bij de fretten. Er zijn ook fretten die het leuk vinden om te zwemmen of om uitgelaten te worden. Fretten kunnen van nature al zwemmen. Dus dat kunt u gewoon een keertje proberen.
© 2011 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Fretteren, het jagen met een fretFretteren, het jagen met een fretFretten zijn erg grappige beestjes die niet erg populair zijn onder de huisdieren, vroeger werden ze gebruikt met het ja…

Katten: De prachtige grote Maine CoonKatten: De prachtige grote Maine CoonDe Maine Coon is een grote kat en een van de oudste natuurrassen van Amerika. Dat de Maine Coon in het officiële staatsw…
Chihuahua: puppy ophalen, een goed beginBesloten een Chihuahua in huis te nemen, een puppy uitgezocht en een dag afgesproken de pup te gaan ophalen. Omdat de Ch…
Bronnen en referenties
 • Foto: http://www.morguefile.com/archive/display/70079
 • Foto: http://www.morguefile.com/archive/browse/#/?qury=ferret&terms_all=ferret
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.