De kattenbaktraining

De kattenbaktraining Bij het in huis nemen van een nieuwe kat of kitten is het geven van een kattenbak training het allerbelangrijkste als je veel problemen wilt voorkomen. Gelukkig is de kat een slim dier en zal deze bijna uit zichzelf al de kattenbak gaan gebruiken. Er zijn echter een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden.

Natuurlijk instinct

Het grootste voordeel van de kat ten opzichte van bijvoorbeeld de hond, is dat deze de kattenbak kan gebruiken. Hierdoor hoeft het baasje niet drie maal per dag het huisdier uit te laten en kan de kat zich prima een gehele dag redden. Het gebruik van de kattenbak komt uit een natuurlijk instinct. De kat wil uit zich zelf al de kattenbak gebruiken door zijn uitwerpselen te begraven. De kattenbak, indien die gevuld is met ongeveer 2,5 centimeter kattenbakvulling, geeft de kat deze mogelijkheid en waarschijnlijk de enige mogelijkheid in het huis. Om ervoor te zorgen dat de kat deze gebruikt hoef je in principe hem alleen maar te laten zien waar het staat. Maar het is ook belangrijk dat de kat zich veilig voelt, comfortabel is en dat er sprake is van consistentie.

De eerste keer in het huis

De kattenbaktraining begint al vanaf het eerste moment en vanaf het eerste moment dat je het huis stapt. Wanneer je thuis komt dien je gelijk met de kat naar de ruimte te gaan waar de kattenbak gaan. Dit is dan zijn ruimte en vanaf dit punt zal hij de rest van het huis gaan ontdekken. De kattenbak zal dan onderdeel zijn van zijn territorium.

Een kat moet zich veilig voelen

Een kat voelt zich het meest kwetsbaar wanneer deze op de kattenbak zit. Het is daarom ook belangrijk dat een kattenbak zich bevindt in een rustige ruimte en wat beschut opgesteld staat als bijvoorbeeld in de hoek van de kamer of in een open kast. Wanneer de kattenbak in een meer open ruimte staat, is een kattenbak met kap zeker gewenst.

Het allerbelangrijkste is dat de kattenbak altijd toegankelijk is voor de kat. Een gesloten deur of zelfs een stapel was die hun weg blokkeert kan ervoor zorgen dat ze hun behoefte op een andere plek gaan doen.

Een kat moet zich comfortabel voelen

Een kat verschilt soms niet te veel ten opzichte van een mens en wil zich graag ook comfortabel voelen. Bij het kopen van een kattenbak moet er rekening worden gehouden met de grote van de kat. Een kat moet zich kunnen draaien in de kattenbak. Daarnaast is het ook afhankelijk van het aantal katten in een huis, waarbij de regel is dat er per kat een kattenbak moet zijn. Ook het soort kattenbakvulling kan meehelpen aan de comfort van de kat. Het allerbelangrijkste is het regelmatig schoon maken van de kattenbak en het liefst een keer per dag.

Consistentie

In het begin wanneer de kat net in het huis is, zal deze moeten wennen aan de omgeving. De kat zal langzamerhand het gehele huis bekijken en zal in schatten wat de potentiële gevaren kunnen zijn. De eerste paar dagen zal de kat zich echter beperken tot veel al een ruimte. Probeer hier gebruik van te maken. Zet de kat gelijk al op de kattenbak en herhaal dit enkele malen per dag, zodat de kat gewent raakt aan het gebruik hiervan en het gaat zien als een veilig plek. Laat dan ook vooral in het begin de kattenbak op dezelfde plek staan en verander zo min mogelijk aan de omgeving.

Wanneer de kat zich veilig en comfortabel zal het gebruik van de kattenbak geen probleem zijn. Wees in het begin ook consistent en plaats de kat herhaaldelijk op de kattenbak. Een goed begin voorkomt zeker veel problemen voor later.
© 2012 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het onderhouden van de kattenbakHet onderhouden van de kattenbakIedereen die een kat heeft, zal ook een kattenbak hebben. Een bekend nadeel van het hebben van een kattenbak is dat het…
Het kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbak kan een hele uitdaging zijn. De kat is namelijk erg kieskeurig en zal niet altijd tev…
Vervelende geurtjes van de kattenbak tegengaanVervelende geurtjes van de kattenbak tegengaanHet tegengaan van vervelende geurtjes van de kattenbak hoeft helemaal geen moeilijk karwei te zijn, maar kan wel de situ…
Onzindelijkheid bij een katDe kat is van nature een erg zindelijk dier, maar door verschillende oorzaken kan een kat onzindelijk raken en zijn beho…

Speelgoed voor frettenSpeelgoed voor frettenFretten zijn gek op spelen, daarbij kunnen ze natuurlijk ook veel speelgoed gebruiken, maar kijk uit! Fretten hebben som…
Stinken fretten nou wel of niet?Stinken fretten nou wel of niet?Eén van de hardnekkige vooroordelen over fretten is dat ze stinken. Het is zeker mogelijk dat fretten stinken. Wanneer d…
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.