Vervelende geurtjes van de kattenbak tegengaan

Vervelende geurtjes van de kattenbak tegengaan Het tegengaan van vervelende geurtjes van de kattenbak hoeft helemaal geen moeilijk karwei te zijn, maar kan wel de situatie in het huis verbeteren. Er is niks vervelender om thuis te komen en een vervelende stinkende geur tegemoet te gaan van de kattenbak. Hieronder een aantal tips.

Het algemeen gebruik van een kattenbak

Het voorkomen van vervelende geurtjes begint bij het juiste gebruik van de kattenbak. Het trainen van een kat is erg gemakkelijk en deze zal al snel de kattenbak zonder problemen gebruiken. Verkeerd gebruik kan er echter voor zorgen dat de kat zijn behoefte buiten de kattenbak zal gaan doen. De kattenbak op de verkeerde plaats zetten, een afgesloten kattenbak en het niet schoonhouden van de kattenbak, kunnen redenen zijn waarom de kat deze toch niet gebruikt.

De verschillende soorten kattenbakken

Er zijn verschillende soorten kattenbakken beschikbaar waaronder een kattenbak zonder kap of met kap. Daarnaast zijn er nog elektrische kattenbakken die kunnen helpen bij het tegengaan van vervelende geurtjes. Deze elektrische kattenbakken maken de bak automatisch schoon en/of hebben een zuigsysteem om de vervelende geurtjes weg te zuigen. Een kattenbak met kap heeft vaak een filter en is daarom weer beter kan een kattenbak zonder kap.

Het schoonhouden van de kattenbak

Om vervelende geurtjes tegen te gaan is het schoonhouden van de kattenbak een belangrijk onderdeel. Een schone kattenbak voorkomt niet alleen vervelende geurtjes, maar is ook wel net zo fijn voor de kat zelf. Het schoonmaken van de kattenbak bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste is het belangrijk om bijna elke dag de kattenbak leeg te maken van de uitwerpselen en eventueel de door de urine gevormde klompen kattenbakvulling. Wanneer de kattenbak niet leeg wordt geschept zal de kat minder goed in staat zijn om de uitwerpselen te begraven en het kan er toe leiden dat de kat buiten de kattenbak zijn behoefte gaat doen.

Een kattenbak dient ook ongeveer 1 keer per maand helemaal geleegd te worden. De kattenbakvulling dient geheel vervangen te worden en de kattenbak kan met heet water schoon gemaakt worden. Wanneer de kattenbak echt vies is dat er zeep moet worden gebruikt, is het aan te raden om azijn te gebruiken. Azijn is niet schadelijk voor zowel mens als dier. Chemische schoonmaakspullen kunnen voor een allergische reactie zorgen.

Het gebruiken van kattenbakvulling

Er zijn steeds meer verschillende soorten kattenbakvulling. Afhankelijk van het budget zijn er kattenbakvullingen beschikbaar die beter in staat zijn om de vervelende geur te voorkomen en nemen de urine beter op. Goedkopere kattenbakvulling kan ook prima werken, maar moet vaker eerder worden vervangen, omdat deze de geur minder goed zal op nemen. Vaak is het beste om verschillende soorten kattenbakvullingen te gebruiken om te kijken welke het beste is. De algemene regel is dat de kattenbak met ten minste twee centimeter gevuld moet worden, tenzij de verpakking anders aangeeft.

Het vervangen van de filter

Veelal word de filter vergeten van de kattenbak, maar deze kan een grote rol spelen in het tegenhouden van vervelende geurtjes. De meeste kattenbakken met kap en elektrische kattenbakken zullen een filter hebben. Deze zou de geurtjes zoveel mogelijk tegen houden waardoor het rest van het huis lekker fris blijft ruiken. Een filter van de kattenbak moet ongeveer een keer per maand worden vervangen voor optimaal gebruik.

Wanneer alle bovenstaande tips worden opgevolgd zal er geen last meer zijn van vervelende geurtjes in het huis.
© 2012 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het onderhouden van de kattenbakHet onderhouden van de kattenbakIedereen die een kat heeft, zal ook een kattenbak hebben. Een bekend nadeel van het hebben van een kattenbak is dat het…
Het kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbak kan een hele uitdaging zijn. De kat is namelijk erg kieskeurig en zal niet altijd tev…
De kattenbaktrainingDe kattenbaktrainingBij het in huis nemen van een nieuwe kat of kitten is het geven van een kattenbak training het allerbelangrijkste als je…
Onzindelijkheid bij een katDe kat is van nature een erg zindelijk dier, maar door verschillende oorzaken kan een kat onzindelijk raken en zijn beho…

Baarmoederontsteking bij rattenBaarmoederontsteking bij rattenEen baarmoederontsteking bij ratten is zeer gevaarlijk. Je moet direct naar je dierenarts als je zoiets ontdekt. Wat is…
Speelgoed voor frettenSpeelgoed voor frettenFretten zijn gek op spelen, daarbij kunnen ze natuurlijk ook veel speelgoed gebruiken, maar kijk uit! Fretten hebben som…
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.