InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > Vachtkleuren bij katten

Vachtkleuren bij katten

Vachtkleuren bij katten ‘Browntabby’ is de oorspronkelijke vachtkleur van kitten. Door te fokken zijn er inmiddels verschillende kleuren ontstaan. De kleur ontstaat door pigmentkorrels in de haren.

Effen gekleurd (Solid of Self)

Een geheel effen kat komt zelden voor, omdat het zeer lastig is om een echt effen kleur te verkrijgen. Een effen kat heeft haren die van top tot teen dezelfde tint hebben. Een goed voorbeeld is de albino kat, hoewel deze vrij zeldzaam is.

Verdunde kleuren

De haren van verdunde kleuren hebben anders gestructureerde en gerangschikte pigmentkorrels, waardoor er een lichter effect ontstaat. Hieronder een lijstje met de basiskleuren van katten, erachter staat de verdunde kleur:
  • Zwart – Blauw
  • Chocolate – Lilac
  • Rood – Crème
  • Cinnamon - Fawn

Ook kennen we de kleur wit, die eigenlijk geen echte kleur is omdat bij deze katten het pigment ontbreekt.

Tipped

Bij een tipped kleur is het topje van de haar donkerder gekleurd. Meestal is de rest van de haar grotendeels wit van kleur. Het onderste gedeelte van de haar (de haarbasis) is wit.
Shaded is een verder gevorderde variant van de Tipped variant. Bij Tipped is alleen het topje van de haar donkerder gekleurd, bij Shaded is de haar tot ongeveer de helft gekleurd. Hierdoor is de Shaded variant veel opvallender dan de Tipped variant.

Smoke

Smoke is een nog verder gevorderde variant dan Shaded. Bij Smoke is de haar geheel gekleurd, op de haarbasis na. De Smoke variant is het duidelijkst te zien bij de varianten blauw-smoke en zwart-smoke.

Ticking (Agouti)

Het ticking-patroon lijkt wel wat op een zebrapad. Donkere en lichte banden tekenen zich af op de haren. Deze kleur is een goede camouflagekleur.
© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Korthaar kattenKorthaar kattenWe kennen verschillende soorten korthaarkatten, die hieronder beknopt worden beschreven. Uiteraard worden de zeer bekend…
De langharige vacht van de Perzische katDe langharige vacht van de Perzische katDe kleuren van deze langharige katten lopen sterk uiteen, het is sterk van iemands voorkeur afhankelijk wat je mooi en n…
Britse KorthaarDe Britse Korthaar, een vriendelijke kat, ontstaan uit de britse 'huis, tuin en keukenkatten' leer meer over dit vriende…
Halflanghaar kattenHalflanghaar kattenDoor de jaren heen zijn er talloze raskatten ontstaan. Raskatten worden speciaal gefokt om aan internationaal geldende s…
De raskatten Somali en AbessijnDe raskatten Somali en AbessijnDe Somali is een langharige Abessijn. De Somali en Abessijn zijn bekend om hun vacht die een ticking heeft. Dit betekent…
Bronnen en referenties
  • Katten - David Alderton

Reageer op het artikel "Vachtkleuren bij katten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!