Vachtkleuren bij katten

Vachtkleuren bij katten ‘Browntabby’ is de oorspronkelijke vachtkleur van kitten. Door te fokken zijn er inmiddels verschillende kleuren ontstaan. De kleur ontstaat door pigmentkorrels in de haren.

Effen gekleurd (Solid of Self)

Een geheel effen kat komt zelden voor, omdat het zeer lastig is om een echt effen kleur te verkrijgen. Een effen kat heeft haren die van top tot teen dezelfde tint hebben. Een goed voorbeeld is de albino kat, hoewel deze vrij zeldzaam is.

Verdunde kleuren

De haren van verdunde kleuren hebben anders gestructureerde en gerangschikte pigmentkorrels, waardoor er een lichter effect ontstaat. Hieronder een lijstje met de basiskleuren van katten, erachter staat de verdunde kleur:
  • Zwart – Blauw
  • Chocolate – Lilac
  • Rood – Crème
  • Cinnamon - Fawn

Ook kennen we de kleur wit, die eigenlijk geen echte kleur is omdat bij deze katten het pigment ontbreekt.

Tipped

Bij een tipped kleur is het topje van de haar donkerder gekleurd. Meestal is de rest van de haar grotendeels wit van kleur. Het onderste gedeelte van de haar (de haarbasis) is wit.
Shaded is een verder gevorderde variant van de Tipped variant. Bij Tipped is alleen het topje van de haar donkerder gekleurd, bij Shaded is de haar tot ongeveer de helft gekleurd. Hierdoor is de Shaded variant veel opvallender dan de Tipped variant.

Smoke

Smoke is een nog verder gevorderde variant dan Shaded. Bij Smoke is de haar geheel gekleurd, op de haarbasis na. De Smoke variant is het duidelijkst te zien bij de varianten blauw-smoke en zwart-smoke.

Ticking (Agouti)

Het ticking-patroon lijkt wel wat op een zebrapad. Donkere en lichte banden tekenen zich af op de haren. Deze kleur is een goede camouflagekleur.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke vachtkleuren zijn er bij katten?Welke vachtkleuren zijn er bij katten?Katten kan je krijgen in allerlij kleuren, van bruin tot rood en van zwart tot wit, buiten de genoemde kleuren om heb je…
Korthaar kattenKorthaar kattenWe kennen verschillende soorten korthaarkatten, die hieronder beknopt worden beschreven. Uiteraard worden de zeer bekend…
Devon Rex: een bijzonder uiterlijkDe Devon Rex is een bijzonder kattenras. De katten hebben een apart uiterlijk dat niet door iedereen als 'mooi' wordt ge…
Het bijzondere kattenras MunchkinWie eenmaal kennis gemaakt heeft met een kat van het Munchkin ras, zal dit kattenras niet snel vergeten. De katten hebbe…

Is het waar dat katten geen smaakzin hebben?Is het waar dat katten geen smaakzin hebben?Er wordt vaak gezegd dat een kat het verschil tussen verschillende etenswaren niet kan proeven. Dit is niet helemaal cor…
Turkse Van kat - rasbeschrijvingTurkse Van kat - rasbeschrijvingDe Turkse Van is een grote halflangharige kat met een lieve uitstraling. Hij is overwegend wit met twee gekleurde vlekke…
Bronnen en referenties
  • Katten - David Alderton
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.