Gourmetten: denk om de huisdieren!

Gourmetten is een gezellige manier om met zijn alle lang aan tafel te zitten. Met kerst, met sinterklaas of een verjaardag, gourmetten is een feestelijke manier van eten. Maar een avondje gourmetten kan makkelijk in een ramp eindigen, als er geen rekening wordt gehouden met huisdieren. Voor vogels kunnen de dampen giftig zijn, zij kunnen snel komen te overleiden na gourmetten, zonder een aanwijsbare reden. Andere dieren vormen vooral een probleem met snoeren, waardoor brandgevaar kan ontstaan.

Vogels verplaatsen

Vrijwel ieder gourmetstel en ieder gourmetpannetje heeft een antiaanbaklaag van teflon. Wordt dit verwarmd tot een te hoge temperatuur, dan komen er giftige dampen vrij. Vogels hebben hele gevoelige longen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een of enkele dagen na het gourmetten de vogel ineens komt te overleiden. Dit zonder dat het dier ooit ziek is geweest en in eerste instantie zonder aanwijsbare reden. Ook wanneer de pannetjes licht beschadigt zijn, bijvoorbeeld doordat er met een vork of mes in is geprikt, komt er een giftige damp vrij. Mensen en de meeste dieren hebben hier geen last van, maar vogels wel. Of het nu kleine parkieten, kanaries of vinken zijn, of grote papegaaien, alle vogels zijn gevoelig voor aangetast teflon. Verplaats daarom altijd je vogels naar een andere kamer, het liefst zo ver mogelijk van het gourmetstel af. Laat de vogels hier nog een dag staan nadat het gourmetstel is verwijderd, zodat alle dampen wegtrekken.
Let op: een raampje open doen tijdens het gourmetten is niet voldoende! Er blijven dampen aanwezig! Vergeet niet te zorgen dat de kamer waar de vogels komen te staan voldoende verwarmd is, binnenvogels kunnen niet tegen grote temperatuursveranderingen.

De hond in de mand

Jonge puppy’s, of anderszins enthousiaste honden, kunnen een probleem opleveren met gourmetten. Er lopen snoeren naar het gourmetstel, een hond kan hier tegenaan lopen of zelfs in verstrikt raken. Het gevolg is dat het gourmetstel valt. Dit levert brandgevaar op, maar als je zelf in de buurt bent is dit risico relatief klein. Als het hete gourmetstel tegen de hond aankomt, kan dit grote brandwonden opleveren of kunnen de haren vlam vatten. De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn.
Een hond die rustig in zijn mand blijft liggen, hoeft geen probleem te vormen. Twijfel je of de hond wel rustig blijft? Leg hem dan als voorzorgsmaatregel in een andere kamer, of werk de snoeren zo weg dat de hond er niet tegenaan kan lopen.
Honden die tegen tafels opspringen kunnen beter niet in dezelfde kamer zijn als een heet gourmetstel, zelfs niet bij voldoende toezicht. De gevaren zijn eenvoudigweg te groot en wegen nooit op tegen de voordelen.

Katten: let op de snoeren en het eten

Jonge kitten zijn speels. Een nieuw stukje snoer kan zomaar worden verwart met een leuk speeltje. Een kleine kitten zal niet snel het hele gourmetstel omver gooien, maar een nageltje door het snoer heen kan wel een gevaar opleveren. Daarbij is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. Houd (jonge) katten weg bij snoeren.
Katten staan bekent als dieren die hun zin krijgen, ook als je deze niet geeft. Zorg dus met een kat in huis dat je altijd bij het gourmetstel blijft, zeker als er eten of sporen van eten op zitten. Een kat die denkt makkelijk bij het vlees te komen, komt er in veel gevallen pas te laat achter dat het gourmetstel heet is. Een voorpoot is zo verbrand.

Knaagdieren: let op snoeren

Tijdens het eten huppelt het konijn vrolijk rond door het huis, zoals altijd. Of de kinderen willen eerder van tafel om met de hamster te spelen. Vervolgens maken deze diertjes hun naam waar. Ze knagen. Snoeren hebben het zwaar te verduren, kortsluiting kan ontstaan of – in het ergste geval – elektrocutie. Stop een knaagdier daarom altijd in een hok tijdens het gourmetten en laat hem er pas weer uit nadat het gourmetstel is opgeruimd.

Algemene tips

  • Blijf altijd bij het gourmetstel
  • Let op tijdens het voorverwarmen van het gourmetstel, dit wordt vaak vergeten omdat men zelf nog niet bezig is met het gourmetstel
  • Geef een huisdier niets extra’s met gourmetten. Er is vaak een redelijke chaos tijdens het gourmetten, waardoor snelle snacks naar het dier kunnen gaan. Sommige voedingswaren zijn giftig voor huisdieren, maar bijvoeren zorgt er ook voor dat het dier onrustig wordt, wat een extra gevaar oplevert
  • Probeer zelf zo veel mogelijk rustig te blijven zitten, huisdieren zullen dit oppikken en zelf rustiger blijven
  • Voel je niet rot om je dier in een andere kamer of in een hok te stoppen. Dit is het beste, voor iedereen, en het is maar tijdelijk.
© 2011 - 2021 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zieke GrasparkietDe zieke GrasparkietDe grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen…
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
Help mijn papegaai is ziekHelp mijn papegaai is ziekOok een papegaai kan ziek worden, waarop moet u letten? Denk aan de papegaaienziekte, veerrot en PBFD. Soms koopt men ee…
Een papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of toch niet, waarop moet u zeker letten? Met een gezonde levendige papegaai of lorre hebt u een vrie…

Waarom katten spelenWaarom katten spelenHet spelen van katten onderling of met de mens wordt als prettig ervaren. Het zien spelen is aandoenlijk en menig katten…
Een hond voor kerst, een slecht idee!Een hond voor kerst, een slecht idee!Een veel gevraagd cadeau voor kerst door kinderen is een hond. Liefdevolle ouders geven de kinderen hun zin en kopen dan…
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.