De Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog De Australian Cattle dog is een zeer intelligent hondenras. Deze honden werden en worden nog steeds ingezet als veedrijver. Oorspronkelijk komt dit energieke ras uit Australië. We mogen dus spreken van een Australische veedrijver. Met een schofthoogte variërend tussen de 43 en de 50 centimeter is deze middelgrote hond tevens een prima kindervriend. Een goede opvoeding is echter vereist. Door hun intelligentie zijn ze goed af te richten en uitermate geschikt voor diverse hondensporten.

Uiterlijke kenmerken

De Australian Cattle dog heeft een sterke, rechte rug en een brede schedel. Daarnaast heeft de hond een gedrongen doch gespierd lichaam. Dit hondenras draagt hun matig grote oren rechtopstaand, de oren zijn ver uit elkaar geplaatst en eindigen in een punt. De ogen zijn van een matige grote en hebben een ovale vorm.

Het ras kent slechts twee kleurslagen: blauw en roodgespikkeld. Bij de blauwe kleurslag zijn zwarte aftekeningen enkel toegestaan op het hoofd. Bij een rode kleurslag zijn donkerrode aftekeningen op het hoofd juist zeer gewenst. De neus is zwart van kleur en de ogen donkerbruin. De bovenvacht van dit hondenras is kort en vrij grof, de ondervacht kort en dik. De Australian Cattle Dog heeft niet veel vachtverzorging nodig. Tijdens de ruiperiode kan een borstel van pas komen.

Karakter

Dit ras is uitermate werkwillig en hecht zich vaak sterk aan zijn baas. Australian Cattle Dogs zijn dan ook in veel gevallen wat eenkennig. Het zijn actieve honden, veel beweging is dan ook een vereiste. Anders zal de hond zich gaan vervelen en mogelijk vervelend gedrag gaan vertonen. De socialisatie met andere honden is bij dit ras een belangrijk punt en mag zeker niet verwaarloosd worden. Goede begeleiding moet aanwezig zijn tijdens deze zogeheten socialisatiefase, om op die manier te voorkomen dat de hond te waaks wordt. Doordat de Australian Cattle Dog zo intelligent en leergierig is zijn trainingen vaak eenvoudig.

Deze honden zijn veelal vriendelijk ten opzichte van kinderen en fungeren goed als speelkameraadjes. De Australian Cattledog is dan ook prima geschikt als familiehond, mits de hond voldoende uitdaging krijgt, in de vorm van lichaamsbeweging en bezigheid. De omgang met andere huisdieren is doorgaans goed. Ten opzichte van vreemde honden reageren ze vaak wat afstandelijk. Ze zullen niet snel met andere honden rondrennen.

Lange wandelingen zullen de hond goed doen, maar ook apporteren, zwemmen en bal- en geurspelletjes zullen bij veel Australian Cattle Dogs goed in de smaak vallen. Naast de fiets lopen of hardlopen is net als wandelen een gezonde vorm van lichaamsbeweging voor deze actieve werkhond.

Doordat de Australian Cattledog wat eenkennig kan zijn en zich sterk hecht aan zijn baas zal hij niet snel de benen nemen bij onaangelijnde wandelingen. Dit hondenras heeft een sterke baasbinding. Behendigheid, frisbeesport, gehoorzaamheid en flyball zijn bij uitstek geschikt voor dit ras.

Dit werkhondenras heeft een thuis nodig waar het veel liefde ontvangt en vooral veel lichaamsbeweging krijgt. Op die manier kan de hond zich ontwikkelen tot een gelukkig dier en een fijne vriend. Al met al is de Australian Cattledog een goede kameraad, een intelligente hond en een zeer energiek hondenras.
© 2011 - 2024 Massem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Australian Cattle DogHondenras: Australian Cattle DogDe Australian Cattle dog komt van oorsprong uit Australië. Dit ras is ontstaan uit vier verschillende andere soorten hon…
Hondenras: Australian ShepherdHondenras: Australian ShepherdDe Australian Shepherd komt niet uit Australië maar komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is een middelgrote…
Hondenras: Australian KelpieHondenras: Australian KelpieDe Kelpie is een middelgrote hond. Zoals de naam al zegt komt de Kelpie uit Australië. Kelpie's worden onderverdeeld in…
Collies vergelekenCollies vergelekenU bent toe aan een hond? U voelt zich aangesproken door de loyaliteit, leergierigheid en energie van de collie? Maar wel…

Cavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: huisvesting, voeding en verzorging. De cavia is een zeer bekend en ook geliefd huisdiertje. Hij zal zelden agress…
Aandachtsoefening voor een gehoorzame hondOm een hond iets nieuws aan te leren is één specifiek onderdeel heel erg belangrijk: aandacht. Aandacht is de basis van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marion802105, Pixabay
  • De grote hondenencyclopedie van Esther Verhoef
  • http://hondenrassenmetfoto.nl/a/australian-cattle-dog/
Massem (5 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.