Cavia: verzorging, huisvesting en voeding

Cavia: verzorging, huisvesting en voeding Cavia: huisvesting, voeding en verzorging. De cavia is een zeer bekend en ook geliefd huisdiertje. Hij zal zelden agressief worden. Het diertje is wel van nature erg schuw. Hoe verzorg je een cavia en waarom is vitamine C zo ontzettend belangrijk voor de cavia?

Huisdier

De cavia is een echt huisdiertje. De tamme cavia stamt af van de wilde cavia, die in Zuid-Amerika leeft. Daar leeft de wilde cavia in het hoge gras, in het struikgewas en in bossen. Ongeveer 3000 jaar geleden werd de wilde cavia tam gemaakt e als huisdier gehouden, vermoedelijk door de indianen. Later hebben handelaars de cavia's mee naar Europa genomen, waar ze al snel als huisdier werden gehouden.

Biggetje

Een andere benaming voor een cavia is een Guinees biggetje. De cavia is echter geen biggetje, maar hij maakt wel aparte geluiden: hij piept en knort, wat weer aan een biggetje doet denken. Vandaar de naam. De naam Guinees komt waarschijnlijk van de kust van Guinee, waar de handelaren met hun schepen aanmeerden om voedsel en water in te slaan. Een andere verklaring is de benaming voor een oude Engelse munt, de Guinea, wat ongeveer 21 shilling is. Echter, voor die tijd was 21 shilling wel heel erg veel om te betalen voor een cavia.

Groepsdieren

De cavia is een echt groepsdier. Wie een cavia als huisdier wil houden, doet er daarom verstandig aan om minstens twee exemplaren samen te houden. Dit kunnen twee vrouwtjes zijn, of twee gecastreerde mannetjes, of 1 vrouwtje en 1 gecastreerd mannetje. Een mannetje en een vrouwtje samen geeft gegarandeerd een nestje, wat op zich geen probleem is, maar direct na de geboorte word het vrouwtje weer opnieuw gedekt. Op deze manier krijgt het vrouwtje enorm veel nesten achter elkaar, wat niet echt goed is voor de gezondheid. Een cavia kan gehuisvest worden in een caviahok, of in een ren of goed afgesloten weide: zorg dan wel voor een goed nachthok dat tochtvrij staat.

Vitamine C

Er zijn drie diersoorten die zelf geen vitamine C aan kunnen maken: de aap, de mens en de cavia. Alle overige dieren maken in hun lichaam wel zelf vitamine C aan. Waarom dit bij deze drie niet het geval is, is onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat deze drie via de voedsel zo veel vitamine C binnen kregen, dat het lichaam deze niet meer zelf aan maakte. Een andere verklaring kan zijn dat er een fout in een bepaald gen zit. Hoe dan ook, een cavia moet, net als de mens, voldoende vitamine C binnen krijgen via de voeding. Speciaal caviavoer bevat extra vitamine C.

Gebrek aan vitamine C

Een gebrek aan vitamine C kan leiden dat er bloedend tandvlees ontstaat, vermagering en uiteindelijk ook verlamming. Daarom is het belangrijk dat de cavia iedere dag voldoende vitamine C via de voeding binnen krijgt. Vitamine C zit in groenten en fruit. Vooral groene groenten bevatten veel vitamine C, maar ook paprika. Sinaasappel vinden de cavia's minder smakelijk. Een appel gaat er goed in, maar bevat vrij weinig vitamine C. Wat veel mensen niet weten, is dat gras ook vitamine C bevat. Dit moet dan wel vers gras zijn en dient direct na het plukken gegeven te worden.

Kou

Een cavia kan niet zo goed tegen de kou. Maar vooral tocht en vocht zijn vaak de grootste boosdoeners. Toch kan een cavia goed buiten gehouden worden, ook in de winter. Wel moet er gezelschap bij de cavia zijn, een konijn of een andere cavia. Zorg dat het buitenverblijf uit de wind staat en dat de kieren en naden goed afsluiten. Vocht en tocht moet buiten blijven. Voldoende stro in het hok geeft ze de kans om erin weg te kruipen.

Vachtverzorging

De gladharige cavia behoeft weinig vachtverzorging. De ruwharige cavia lijkt soms meer haren te verliezen omdat er kale plekken ontstaan. Toch is dit niet het geval: door de kruinen zijn kale plekken nou eenmaal eerder zichtbaar. De langharige cavia moet moet minimaal tweemaal per week goed doorgekamd worden. Vooral aan de achterzijde bevinden zich de meeste klitten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine D, E en KElke cavia moet voldoende vitamines binnenkrijgen om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. Een aantal van deze vit…
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…
Het juiste voer voor je cavia'sHet juiste voer voor je cavia'sUiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld kr…

Waar let je op bij het kiezen van een naam voor je hond?Waar let je op bij het kiezen van een naam voor je hond?Je hebt de keuze gemaakt voor een hond als huisdier. Naast de standaard benodigdheden ben je wellicht ook nog op zoek na…
De Australian Cattle DogDe Australian Cattle DogDe Australian Cattle dog is een zeer intelligent hondenras. Deze honden werden en worden nog steeds ingezet als veedrijv…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.