Collies vergeleken

Collies vergeleken U bent toe aan een hond? U voelt zich aangesproken door de loyaliteit, leergierigheid en energie van de collie? Maar welke collie past nu het beste bij uw wensen? Ondanks dat de Australian Cattle Dog, Australian Kelpie, Australian Shepherd, Bearded Collie, Border Collie, Scotch Collie en Shetland Sheepdog aan elkaar verwant zijn, kennen ze toch allemaal een ras-specifiek karakter met bijbehorende eigenschappen. Collies behoren tot de herders- en veedrijverhonden. De hond heeft zich in de loop van de jaren aangepast aan het type vee dat het moest drijven. Zo zijn geiten veel koppiger dan schapen, waardoor de hond er anders mee om moet gaan. Een geit kan tegen de hond ingaan en ook van een paard of een koe kan de hond een trap verwachten.

Er is een verschil tussen herdershonden en veedrijvershonden: herdershonden werken met schapen of geiten, vaak luisterend naar de commando’s van de herder. Veedrijvers werken met koeien of paarden. Deze honden moeten tegen een stootje kunnen. Deze honden zijn vaak veel stugger en koppiger, omdat het vee dat zij drijven veel minder onder de indruk is van een hond dan een kudde schapen. Deze stugheid zorgt er wel voor dat de hond minder gevoelig is voor de commando’s van de mens. Collies zijn van oorsprong herdershonden die meestal een kudde schapen onder hun hoede hebben.

Over het algemeen kennen alle collierassen de volgende raskenmerken:
 • Ze zijn actief en hebben veel energie
 • Ze hechten zich zeer sterk aan de eigen mensen en kudde
 • Ze zijn terughoudend naar vreemden
 • Sommigen zijn nerveus
 • Ze zijn waaks en zullen hun kudde (en mens) verdedigen als het erop aankomt.
 • Ze zijn zelfstandig en onafhankelijk
 • Ze hebben de neiging om achter bewegende voorwerpen, mensen of dieren aan te gaan
 • Ze hebben een groot doorzettingsvermogen

In het artikel worden de volgende rassen besproken:

Australian Cattle Dog

De Australian Cattledog komt oorspronkelijk uit Australië. Van oorsprong werd hij gebruikt als veehoeder. Tegenwoordig zien we hem vooral vaak als sport en gezelschapshond. Deze hond wordt gemiddeld 12 jaar oud.

De Cattle Dog is van nature zelfverzekerd en barst van de energie. Deze hond is altijd opzoek naar activiteit en aandacht, als de baas dit niet biedt verzint hij zelf wel iets om zich te vermaken. Het is een zelfstandige hond en hij is niet onderdanig, ze testen hun baas graag uit en proberen daarbij de grenzen steeds verder te leggen.

Deze hond is eenkennig, hij is echt gehecht aan zijn baas waardoor het een maatje voor het leven kan worden. Dit betekent echter niet dat het een hond is die voortdurend aangehaald en geknuffeld wil worden. De Australian Cattle Dog is niet geschikt voor een gezin met jonge kinderen.

De Cattledog is niet gecharmeerd van vreemde honden. Het is een goede waakhond, die in principe alleen blaft als er echt iets aan de hand is. De eigenaar dient de hond wel goed te socialiseren, anders kan hij te waaks worden en worden alle vreemde voorwerpen en wezens gezien als een bedreiging.

De Cattle Dog heeft altijd energie over, waardoor hij om veel beweging vraagt. Indien hij deze niet krijgt gaat hij zelf alternatieven zoeken. Daarnaast dient de baas consequent te zijn want deze hond leert zeer snel. Afwijkingen die het ras kent: PRA, heupdysplasie, doofheid (erfelijk).

De ideale eigenaar voor deze hond is rustig en een duidelijke leider. Daarnaast is hij sportief en onderneemt verschillende activiteiten met zijn hond.

Australian Kelpie

Australische Kelpies komen oorspronkelijk uit Australië waar zij werden gebruikt als schapendrijvers. Ook tegenwoordig worden ze nog gebruikt als werkhond, maar nu kom je ze ook tegen als sport- en gezelschapshond. De Kelpie hecht zich sterk aan zijn familie. Het liefst onderneemt hij allerlei activiteiten met zijn baas, waarbij zijn energie nooit op lijkt te raken.

De Australian Kelpie is intelligent en alert. Ze hebben veel energie en dus veel beweging nodig. Ze zijn dol op balspellen, maar ook op zwemmen. Als ze niet genoeg beweging krijgen gaan ze zichzelf vermaken. De baas moet een zachte hand hebben en het karakter van de Kelpie accepteren, maar wel consequent zijn. De Kelpie heeft maar weinig vachtverzorging nodig.

Australian Shepherd

De Australian Shepherd komt uit de VS. Van oorsprong is het een schapenhoeder en bewaker. Tegenwoordig is het vooral een sport- en gezelschapshond. De gemiddelde leeftijd van het ras is 13 jaar. De Australian Shepherd is zeer energiek en zelfstandig. Het is een echte werkhond en hij heeft zowel fysiek als psychisch een uitdaging nodig om ongewenst gedrag te voorkomen.

Deze hond is erg gehecht aan zijn gezin. Ze zijn aanhankelijk en gevoelig voor de stemming van de baas. Als de sfeer in huis slecht is kan de Shepherd nerveus worden. Omdat de hond zo gehecht is aan zijn familie, is hij niet geschikt om de hele dag alleen thuis te laten. Tegenover vreemden is de hond terughoudend. De Australian Shepherd voelt zich ook niet bijzonder aangetrokken tot kinderen. Indien deze hond goed gesocialiseerd is en aan kinderen gewend, dan levert deze combinatie echter geen problemen op.

De Aussie moet goed opgevoed worden om te voorkomen dat hij achter vee, rennende mensen of kleine huisdieren aangaat. Over het algemeen blaft deze hond veel. Deze hond heeft een grote behoefte aan beweging en actie. Lange wandelingen of een fietstocht zijn niet genoeg. De hond beleeft veel plezier aan het spelen met een bal of het zoeken naar een speeltje. De Aussie is daarbij zeer intelligent waardoor een nieuwe oefening niet vaak herhaald hoeft te worden. De opvoeding van deze hond is in principe eenvoudig. De zelfstandigheid van deze hond kan echter tot problemen leiden, de hond heeft zijn baas niet per se nodig, hij verzint zijn eigen spellen wel (en meestal is de baas niet blij met deze activiteiten). Tijdens de opleiding moet de hond leren dat de eigenaar voor leuke activiteiten zorgt. Let er goed op dat u de jonge hond niet overvraagd, geef hem de tijd om geestelijk volwassen te worden (dit duurt zo’n 3 jaar).

De Aussie kampt met een aantal gezondheidsproblemen: heupdysplasie, PRA, CEA en cataract. Daarnaast vraagt de vacht om veel verzorging, wekelijks borstelen wordt aangeraden. De ideale eigenaar is geduldig en rustig van aard. Daarnaast moet hij duidelijk leiding kunnen geven en actief en sportief leven.

Bearded collie

Dee Bearded Collie komt oorspronkelijk uit Schotland. Vroeger werd hij gebruikt voor het drijven van schapen. Tegenwoordig wordt hij vooral gehouden als sport- en gezelschapshond. Deze hond wordt gemiddeld 13 jaar oud.

De Bearded Collie is een vrolijke, vriendelijke en speelse hond die altijd wel iets wil ondernemen. Daarnaast is hij zelfverzekerd en zelfstandig. Als de baas hem geen activiteiten aanbiedt verzint hij zijn eigen spel. Als deze hond voldoende beweging krijgt is het een rustige hond in huis. Deze Collie heeft een zachtaardig karakter, dit betekent echter niet dat hij onvoorwaardelijk alle commando’s opvolgt.

Net zoals gold voor de bovengenoemde honden is ook de Bearded Collie erg gehecht aan zijn gezin. Hij is erg aanhankelijk en geniet van alle aandacht en knuffels die hij kan krijgen. Het is echt een gezelligheidsdier die overal mee naartoe wil. Deze hond kan dan ook niet goed alleen zijn, tenzij hij daar van jongs af aan aan gewend is. De Bearded Collie is minder achterdochtig naar vreemden dan de bovengenoemde rassen. Daarnaast kunnen de meeste Collies goed opschieten met kinderen.

De Bearded Collie wil graag spelen, rennen en ravotten, waarbij hij zichzelf vaak niet al te schoon houdt. De hond speelt erg graag met een bal. Daarnaast is het goed om deze hond psychisch uit te dagen. De Bearded Collie is gemakkelijk te motiveren en wil graag met zijn baas werken, daarom leert deze hond over het algemeen snel. Als de hond niet goed gesocialiseerd wordt kan hij terughoudend worden naar nieuwe mensen en bij onverwachte gebeurtenissen. Let erop dat u niet te veel van de jonge hond verwacht (de eerste 2 jaar). Indien hij overvraagd wordt kan hij op latere leeftijd timide en sloom worden. De hond uit van nature zijn enthousiasme door te blaffen, leer de hond dat stil zijn hem meer oplevert dan blaffen.

De hond kan de volgende gezondheidsproblemen krijgen: PRA, cataract en soms heupdysplasie. Daarnaast heeft de vacht ook veel verzorging nodig. Dagelijks borstelen en kammen is eigenlijk noodzakelijk om klitten te voorkomen. Als de vacht vies is kunt u het vuil het beste op laten drogen en de vacht daarna uitborstelen. Door vaak wassen gaat de kwaliteit van de vacht achteruit.
De geschikte eigenaar is een duidelijke leider, maar welk op een rustige en zachtaardige manier. Daarnaast is hij actief en onderneemt alles samen met zijn hond. Ook moet de eigenaar het leuk vinden om de vacht van zijn hond te onderhouden en moet hij het niet erg vinden als zijn hond weer eens ontzettend smerig thuis is gekomen van de wandeling.

Border collie

De Border Collie komt oorspronkelijk uit Engeland waar hij gebruikt werd als schapenhoeder. Ook tegenwoordig wordt hij nog met deze taak belast. Daarnaast zien we hem ook regelmatig als sporthond. De Border Collie wordt gemiddeld 13 jaar oud.
De Border Collie is een ontzettend alerte hond met een grote mate van flexibiliteit, wendbaarheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast heeft hij zeer veel energie en is hij zelfstandig. Meestal is de Border Collie gehecht aan ‘zijn mens’ en tot op zekere hoogte aanhankelijk. De Border Collie kan extreem onderdanig zijn richting de baas. Naar vreemden is deze hond vaak wat terughoudender en vaak worden de vreemden genegeerd. In principe levert de combinatie kind en Border Collie geen problemen op, al zijn ze soms iets te fanatiek met spelen en springen. Ook kan de Collie bij verveling de kinderen gaan drijven.

De hond kan in principe een aantal uren per dag alleen zijn, mits hij genoeg afleiding heeft en genoeg activiteiten kan ondernemen de rest van de dag. De Border Collie heeft behoefte aan minimaal 2 uur activiteit per dag. Het betreft hierbij zowel lichamelijke als geestelijke inspanning. Ook de jonge hond heeft een grote behoefte aan actie, maar omdat hij nog in de groei is zal dit toch enigszins ingeperkt moeten worden.

De Border Collie leert erg snel en is erg gehoorzaam. Dit is echter alleen van toepassing als de eigenaar ook de moeite neemt om de hond op te voeden en de aandacht geeft die de hond van dit ras vereist. De eigenaar moet daarbij erg consequent zijn, want de hond onthoud alle dingen die hij heeft gedaan en waarvoor hij is beloond (of niet is bestraft).

Het ras kent verschillende gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, OCD, epilepsie, PRA en CEA. De vacht vereist niet veel aandacht, af en toe borstelen is voldoende. Een goede eigenaar stelt duidelijke grenzen, geeft zijn hond minimaal 2 uur per dag beweging, beoefent een hondensport, vindt het leuk om samen met de hond bezig te zijn, accepteert de zelfstandigheid van de hond.

Scotch Sheepdog

De Schotse Collie komt oorspronkelijk uit noord Engeland/zuid Schotland. Collies worden gemiddeld 13 jaar oud. Het ras staat bekend om zijn zachtaardigheid en beschermende karakter. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze willen hun baas graag plezieren. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en zijn erg loyaal. Ze kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen, al kan wel het drijfinstinct naar boven komen.

Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog komt uit Schotland. Zijn taak was het hoeden van schapen. Tegenwoordig wordt hij gehouden als sport- en gezelschapshond. Gemiddeld worden deze honden 13 jaar oud.

Shelties zijn vrolijke, moedige en energieke honden. Ze zijn eigenwijs en nieuwsgierig, ze bemoeien zich het liefst overal mee. Sommige Shelties zijn hyperactief en/of blafferig. Deze hond is erg aanhankelijk en hecht zich sterk aan zijn gezin. De Sheltie beleeft veel plezier in alles wat zijn eigenaar met hem onderneemt. Shelties kunnen wel een aantal uren alleen zijn, maar dan moeten er de rest van de dag wel voldoende activiteiten ondernomen worden. In principe kunnen Shelties ook in een gezin met kinderen, al zijn er grenzen aan wat de Sheltie van hen accepteert. Shelties blaffen over het algemeen veel.

Shelties zijn erg actief, drie maal per dag een wandelingetje is niet voldoende voor dit ras. Ze zijn enorm speels en hebben erg veel plezier in balspellen. Shelties zijn ook erg leergierig. Hierdoor leren ze snel en eenvoudig, waarbij ze het geleerden ook onthouden. Vaak herhalen van de oefening is dus niet nodig. Het is belangrijk om nare ervaringen te voorkomen, want ook deze blijft de Sheltie zich herinneren. Indien de hond regelmatig in een nare situatie terechtkomt zal hij van zich af gaan snauwen. Zorg vooral dat een jonge hond niet te veel in contact komt met te lompe en ruwe honden en leer de pup dat hij niet hoeft te vluchten voor een onbekende situatie. Begeleidt de hond bij het ontmoeten van vreemden.

Het ras kent spijsverteringsproblemen, PRA, CEA, epilepsie en hyperthyreoïdie. Daarnaast dient de vacht wekelijks geborsteld te worden om klitten te voorkomen. Een goede eigenaar is duidelijk en consequent maar heeft een zachte hand. Daarnaast is de eigenaar sportief en onderneemt deze activiteiten met zijn hond en de eigenaar vindt het niet erg om energie te steken in de vachtverzorging.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schotse Border CollieDe Schotse Border CollieDe Border Collie is een snel lerende hond. En ze hebben instinctief een wil om te drijven, bijv. schapen ganzen, koeien…
Aanschaf van een Border collie, wat moet u wetenAanschaf van een Border collie, wat moet u wetenAls fokker van de border collie word ik veel gevraagd wat nu de feiten en de fabels zijn betreft het houden van een bord…
Hondenras: Bearded collieHondenras: Bearded collieDe Bearded Collie is een middelgrote herdershond. De Bearded Collie wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar, maar hij blijft spee…
Hondenras: Australian KelpieHondenras: Australian KelpieDe Kelpie is een middelgrote hond. Zoals de naam al zegt komt de Kelpie uit Australië. Kelpie's worden onderverdeeld in…

Wat vertelt mijn paard mij? - lichaamstaalWat vertelt mijn paard mij? - lichaamstaalLichaamstaal laat zien of een paard zich prettig, vrolijk, tevreden of juist angstig of geïrriteerd voelt. Opwinding kan…
Het aanleggen van een buitenbak voor paardenIedere paardenhouder wil het gehele jaar door een goed berijdbare paardenbak. Het aanleggen van een rijbak vergt de nodi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
 • Karakterhonden karakterbazen - Sacha Gaus & Nicky Gootjes
 • www.ikelpie.com
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Scotch_Collie
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.