Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij honden

Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij honden Wanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last van tandsteen, tandplak en gele/bruine tanden. Hoe komt dit eigenlijk en hoe kom je hier vanaf? Hoe zorg je ervoor dat je hond niet meer uit zijn bek stinkt en je hond geen pijn meer heeft omdat het vaak gaat ontsteken?

Waarom krijgen honden tandsteen, tandplak en een stinkende bek?

Wanneer veel honden twee jaar zijn begint er al tandplak te komen, dit is bij 70% tot 80% van de honden het geval. Wanneer je het gebit niet regelmatig schoonmaakt komt er tandplak op de tanden van je hond. Tandplak bestaat uit slijm, voedselresten en bacteriën die een laagje over de tanden vormen, hierdoor krijgen honden ook vaak een tandvleesontsteking. Wanneer tandplak hard geworden is vormt dit tandsteen en is dit lastiger te verwijderen dan tandplak.

Honden krijgen tandplak wanneer je je hond hondenbrokken en blikvoer geeft, honden die altijd rauw voer krijgen hebben hier, hoe oud ze ook zijn, bijna nooit last van. Voor meer informatie over de voordelen van rauw voer en hoe slecht hondenbrokken zijn, klik dan hier

Ontsteking

Door het tandplak en het tandsteen kan je hond een ontsteking in zijn mond krijgen. Tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en door de ontsteking verhoogt de doorbloeding waardoor de bacteriën en de afvalproducten van de ontsteking naar de nieren, het hart, de lever en de gewrichten kunnen gaan, dit kan ernstige schade aan de organen veroorzaken. De symptomen van een ontsteking zijn:
 • Moeite hebben met eten, de hond eet niet of aan een kant.
 • Een stinkende adem hebben.
 • Rode en opgezwollen tandvlees.
 • Witte of bruine aanslag op de tanden.
 • De kiezen en/of tanden zitten los.

Wanneer begin je met de gebitsverzorging?

Vanaf pups af aan moet je je hond laten wennen aan een tandenborstel. Poets op het begin één keer per week de tanden en bouw dit steeds wat meer op. Elke dag de tanden poetsen van je hond is het beste omdat tandplak elke dag weer opnieuw op de tanden komt.

Maar in het wild hoeven ze toch ook hun gebit niet schoon te houden?

Dit komt omdat ze in het wild geen brokken en blikvoer eten, in dit eten zit ontzettend veel troep en veel mensen weten dit niet. Honden in het wild eten vlees, rauw vlees en dit zorgt ervoor dat er geen tandplak en tandsteen komt, hierdoor hebben honden in het wild de problemen niet die gedomesticeerde honden hebben.

Hoe wen je je pup het tandenpoetsen aan?

Je kunt je pup in stappen het tandenpoetsen aanwennen en aanleren. Je moet dit stap voor stap doen, gaat het niet goed, ga dan geen stap verder maar neem een stap terug.
 • Je pup moet weten dat het niet erg is als je zijn gebit wilt bekijken, beloon je hond dan ook.
 • Poets de tanden van je pup met je vingers.
 • Poets met een tandenborstel de tanden van je pup.
 • Poets de tanden met hondentandpasta en laat je pup aan de smaak wennen.
 • Eventueel kun je je pup laten wennen aan een elektrische tandenborstel.

Welke manieren zijn er om er vanaf te komen?

Dierenarts

Een manier om van tandsteen, ontstoken tandvlees en een stinkende bek af te komen is door het tandsteen verwijderen bij de dierenarts. De hond moet dan een gebitsreiniging ondergaan, soms ook nog onder narcose. Of het onder narcose moet ligt aan de hond, vind de hond alles goed en kan je makkelijk en zonder problemen in de bek komen dan is de kans groot dat de hond niet onder narcose moet. Je moet al gauw aan 70 tot 100 euro denken als je hond een gebitsreiniging ondergaat.

Trimsalon/tandenkrabber

Je kunt ook het gebit laten schoonmaken bij een trimsalon, maar als je hond onder narcose moet dan moet je wel naar de dierenarts. Vaak kan een trimster niet bij alle kiezen komen, dit komt omdat de honden vaak erg bewegelijk zijn, het ligt er maar net aan hoe de hond is.

Hoe voorkom je tandsteen, tandplak en een stinkende bek?

Er zijn verschillende dingen om tandsteen te voorkomen, maar niet alles is even goed voor uw hond. Hier staan alle positieve en negatieve manieren op een rijtje:

Positief

 • Tanden poetsen, dit is er effectief. Probeer de tanden van uw hond één keer per dag te poetsen. Je kunt de tanden van je hond poetsen met een tandenborstel, een vingertandenborsteltje, een elektrische tandenborstel en je kunt met een gaasje langs de tanden gaan. Let op: gebruik geen normale tandpasta, honden kunnen niet tegen de fluoride.
 • Zeewier, dit is een natuurproduct dat het tandplak verminderd en het lost het bestaande tandplak op.
 • Speeltjes, denk aan een flostouw. Wanneer een hond hiermee speelt maakt hij zijn eigen tanden schoon en worden de etensresten verwijderd.
 • Botten/kluiven, hierdoor worden de tanden schoongemaakt omdat de hond op het bot kluift.
 • Rauw vlees, dit is niet alleen gezond maar het voorkomt ook tandplak. Lees meer hierover.
 • Een tandsteenkrabbel, hiermee kan je het tandsteen weghalen. Dit moet je wel voorzichtig doen omdat het erg scherp is.

Negatief

 • Vet Aquadent, hier zit chloorhexidine en xylitol in, dit zorgt voor minder tandplak maar het is niet goed voor je hond, zo kunnen de tong en tanden van je hond geel worden.
 • OraVet, dit is een gel die je op de tanden van je hond moet smeren. Er zitten chemische stoffen in die je niet aan je hond wilt geven. Ook dit product is erg commercieel.
 • Dentidog Spray, een spray die je op het gebit van je hond moet sprayen en een nacht moet laten zitten. Ook hier zitten weer veel chemische stoffen in en het is vooral erg commercieel.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondproblemen bij de hond herkennen en verhelpenMondproblemen bij de hond herkennen en verhelpenMondproblemen komen veel voor bij honden. Deze problemen hebben verschillende fases, met elk hun eigen kenmerken. Honden…
Tips voor een gezond gebit van uw hondTips voor een gezond gebit van uw hondEen gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Het ontstaan van tandplak en tandsteen kan ontstekingen v…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…

Gevaarlijke infectieziekten bij het konijnGevaarlijke infectieziekten bij het konijnKonijnen zijn gevoelige dieren, die bij een slechte huisvesting of onvoldoende hygiëne vrij snel een vervelende ziek…
De kat, een heel bijzonder, intelligent dierDe kat, een heel bijzonder, intelligent dierEen kat is uiteraard geen mens. Maar als we het dier observeren en gedurende langere tijd volgen in doen en laten, dan m…
Bronnen en referenties
 • http://www.forum.duitseherders.com/forum/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=26984
 • http://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,2824.0.html
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.