Mondproblemen bij de hond herkennen en verhelpen

Mondproblemen bij de hond herkennen en verhelpen Mondproblemen komen veel voor bij honden. Deze problemen hebben verschillende fases, met elk hun eigen kenmerken. Honden uit de natuur hadden hier veel minder last van doordat deze zelf hun prooi moeten vangen en verscheuren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het gebit schoon te maken en schoon te houden. In de natuurlijke omstandigheden van de hond zoals bij de voorouders van onze viervoeters, hadden de honden geen of zeer weinig last van tandsteen. Wanneer de honden in de natuurlijke omstandigheden een prooi hebben gevangen, moeten ze de huid losscheuren om bij het vlees te komen. Door het scheuren van de huid worden de tanden als het ware schoon geschuurd en vrij gehouden van tandplak. Tevens hebben de bacteriën door de evenwichtige voedsel in de mondholte, geen kans om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor wordt tandvleesontsteking voorkomen.

Tandplak

Tandplak ontstaat door speeksel en door voedingsresten. De honden die we thuis houden, krijgen geen volledig dier in hun voerbak. Wij geven ze voeding in de vorm van brokken, ingevroren vlees en/of natvoeding. Door de broosheid en de diverse toevoegingen in deze voedervormen worden de tanden minder schoon geschuurd waardoor voedingsresten sneller aan de tanden blijven plakken. Daarom is het van groot belang dat wij de honden helpen bij het reinigen van de tanden.

Tandplak

Tandplak is een kleverige, vaak brokkelige, witte substantie die vast plakt aan de tand. Tandplak is het begin van volgende gebitsproblemen doordat het een uitstekende plaats biedt aan bacteriën die zich daar kunnen nestelen. In deze fase is het erg belangrijk om het gebit regelmatig te reinigen.

Het reinigen van de tanden kan op twee manieren:
  • Goede kauwstokken voor de hond zijn hard en hebben meerdere inkepingen. Door deze twee eigenschappen moeten ze veel moeite doen om deze op te eten. De hond zal langs de kauwstok gaan schrapen met de tanden wat zorgt voor een natuurlijk reinigende effect.
  • Tandenpoetsen is net als bij mensen mogelijk. Voor honden zijn er speciale tandenborstels en tandpasta ontwikkeld. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor honden omdat het de stof xylitol bevat. Deze stof is zeer giftig voor honden.

Tandsteen

Wanneer tandplak niet regelmatig verwijderd wordt, zal het zich om gaan zetten in tandsteen. Bij honden is tandsteen niet wit zoals bij mensen maar is het te herkennen aan de bruinige harde laag bij het tandvlees. Wanneer een hond tandsteen heeft, zal hij flink uit zijn mond gaan stinken doordat bacteriën zich in het tandsteen nestelen. Het verwijderen van tandsteen is niet zo eenvoudig als bij tandplak. Het is dan ook aan te raden om hiervoor naar de dierenarts te gaan. Hier zal de hond onder narcose gaan waardoor heel precies het tandsteen verwijderd kan worden met mechanische middelen.

Tandvleesontsteking

Wanneer het tandsteen niet verwijderd wordt kan er tandvleesontsteking ontstaan. Tandplak en tandsteen zijn de ideale omgeving voor bacteriën om zich in te vermenigvuldigen. De bacteriën tasten vervolgens het tandvlees aan waardoor dit gaat ontsteken. Deze fase kan herkend worden aan het rode gezwollen tandvlees en de stinkende geur. Wanneer er niets aan deze ontsteking gedaan wordt, zullen de bacteriën de tandwortels gaan aantasten waardoor uiteindelijk de tanden los gaan zitten.

De hond ervaart pijn

Een hond met tandvleesontsteking en of rottende tanden zal pijn ervaren wanneer hij aan het eten is. De eigenaren kunnen deze fase herkennen doordat de hond minder gaat eten of het eten zelfs laat staan. Wanneer in deze fase niet snel ingegrepen wordt, zullen de tanden door het rottingsproces uit de mond vallen.

Sommige honden hebben een verhoogd risico op gebitsproblemen

Er zijn honden die een verhoogde kans hebben op gebitsproblemen. Hieraan kun je denken aan honden met een onder- of overbeet, en honden met scheve tanden. Het is dan ook belangrijk om het gebit van deze honden regelmatig te controleren en te reinigen.
© 2017 - 2024 Caballo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Gebitsproblemen bij je hondNiet alleen mensen maar ook honden kunnen problemen met hun gebit krijgen. De klachten zijn uiteenlopend. Maar als je ho…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenTandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenWanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last…
Je hond belonen: Welk voedsel is giftig voor honden?Je hond belonen: Welk voedsel is giftig voor honden?Ongeveer 25% procent van de Nederlanders heeft een hond als huisdier (2016, GFK) en doorgaans zijn we dol op onze trouwe…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaringen en kennis als paraveterinair dierenartsassistente
Caballo (4 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.