De kat, een heel bijzonder, intelligent dier

De kat, een heel bijzonder, intelligent dier Een kat is uiteraard geen mens. Maar als we het dier observeren en gedurende langere tijd volgen in doen en laten, dan moeten we toch wel tot de conclusie komen dat het een groot wonder is wat het dier allemaal kan en hoe hij of zij de zintuigen optimaal gebruikt om het leven zo aangenaam mogelijk te maken voor zichzelf. Een kat vertoont ook veel 'menselijke' trekken, zoals het tonen van emoties en het kenbaar maken van de wil met slimme tactieken.

De geboorte van katjes

Als een moeder-poes na een zwangerschap van ongeveer 9 weken gaat bevallen, gaat het meestal om een nestje van vier kitten's, zoals jonge katjes worden genoemd. Ze zijn volkomen hulpeloos bij de geboorte (blind en doof) en zonder de moeder-poes zouden ze ten dode opgeschreven zijn. Maar gelukkig heeft de moeder-poes zo'n sterk moeder-instinct, dat zij in staat is om met succes de vier kleine kitten's op te laten groeien tot jonge dieren, die zichzelf uiteindelijk goed kunnen redden in een wereld, die niet altijd even vriendelijk is voor een betrekkelijk klein dier als de kat.

Van kitten naar volwassenheid

Daar, waar de mens er 21 jaar over doet om van baby tot volwassene uit te groeien, voltrekt dit proces zich bij de kat in ongeveer één jaar. Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk als we bedenken dat er van nature vele gevaren op de loer liggen, die maken dat de tijd tussen afhankelijk kitten en volwassen, zelfstandige kat, zo kort mogelijk dient te zijn.

In het eerste levensjaar is het dus uiterst belangrijk dat het katje zich allerlei vaardigheden eigen maakt. In het begin speelt de moeder-poes een doorslaggevende rol: ze leert de katjes zindelijk te worden, zodat ze hun behoefte op een speciale plaats doen. Woont de katten-eigenaar op een flat, dan zal die plaats de kattenbak zijn. Ze beschermt de kitten's ook tegen allerlei gevaren, door ze bijvoorbeeld naar een andere plek te brengen, waar ze veiliger zijn. Ze pakt ze dan bij hun nekvel, waardoor de kleintjes geen weerstand bieden.

Wanneer de kleintjes niet meer bij de moeder-poes zijn (na minimaal 7 weken), is het heel belangrijk dat de nieuwe eigenaar voldoende tijd en aandacht besteedt aan het diertje wat hij in huis genomen heeft. Op deze manier kan het katje zich verder ontwikkelen en uitgroeien tot een volwaardig katte-individu, dat weet wat hij of zij wil, en waar de eigenaar een heleboel plezier en blijdschap aan kan beleven.

De volwassenheid

Als een kat een goede verzorging krijgt, kan hij of zij wel 18-20 jaar oud worden. De periode van volwassenheid is dus véél langer dan de periode als kitten. Het is echter wel zo, dat vanaf ongeveer 15 à 16 jaar we moeten spreken van de bejaarde kat.
Een kat die in een beneden-huis woont met een tuin, zal veel tijd buiten doorbrengen en alle ruimte en speelruimte hebben die hij maar wenst. Een kat daarentegen die op een boven-huis of op een flat woont, zal niet naar buiten kunnen, hooguit op een balkon, waardoor het dier gedwongen is om veel in huis te zitten. De eigenaar zal dus een aantal alternatieven moeten verzinnen, die als compensatie kunnen dienen, want een kat heeft de nodige afleiding nodig, wil hij het leven als prettig blijven ervaren. Naast een goede voeding is het geven van veel aandacht en liefde essentieel voor de kwaliteit van het leven van het dier. Op zijn beurt ontvangen we ook weer heel veel terug aan dankbaarheid en affectie, want een kat is zich heel goed bewust van het feit dat zijn baas of bazin veel om hem geeft. Op allerlei manieren wordt kenbaar gemaakt dat de kat dankbaar is voor al het goede dat hij krijgt: Hij komt op schoot zitten, hij spint, hij strijkt langs je benen, hij likt je hand, vingers of soms zelfs je gezicht. En hij komt vaak ook nog bij je slapen, als teken van intimiteit.

De bejaarde kat

Net als bij de mens, zien we ook bij de kat een soort van aftakelingsproces, hoewel dit vrij laat pas zichtbaar wordt. Als de kat de leeftijd heeft bereikt van ongeveer 15-16 jaar, kunnen we toch merken dat bepaalde vermogens beginnen af te nemen, zoals het gezichtsvermogen, het gehoor, het evenwicht bewaren en het ophouden van de urine en de ontlasting. Ook een blaasontsteking komt nogal eens voor en ook de eetlust kan zodanig afnemen, dat het dier praktisch niet meer eet. Dit is dan meestal een teken dat het niet al te lang meer zal duren voordat het einde komt. Het is natuurlijk erg naar om aan te moeten zien dat het dier geen plezier meer in het leven heeft en soms moet lijden. We gaan dan meestal naar de dierenarts om het dier een spuitje te geven, waardoor verder lijden bespaard blijft. Maar soms gaat het dier zelf thuis op een vrij rustige manier dood, waardoor je niet het gevoel hoeft te krijgen dat je de dood geforceerd hebt d.m.v. menselijk ingrijpen.

Samenvattend: Een kat geeft het leven een extra dimensie en een hogere kwaliteit. Het is een vriend.
© 2011 - 2023 Franet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie en emotieEen bijzondere vorm van motivatie zijn je emoties. Emoties kunnen krachtige drijfveren zijn bij de keuze waarom je dinge…
De Roos van LearyLeary heeft in 1957 een model ontworpen waarbij je in staat wordt gesteld relaties tussen mensen in kaart te brengen. We…
Omgaan met stress: tips en informatieIedereen kent het: stress. Stress slaat toe wanneer teveel prikkels in je hoofd leiden tot fysiek of mentaal ongemak. Do…
De veroveringen van RomeDe veroveringen van RomeNadat Rome een republiek was geworden, groeide het snel uit van een kleine stadstaat tot een wereldrijk. Door een gedisc…

Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenTandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenWanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last…
Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!De vermissing van je geliefde viervoeter is voor elke honden- of katteneigenaar een vreselijke ervaring. Niet weten waar…
Bronnen en referenties
  • De taal van uw kat (Uitgeversmaatschappij Focus Elsevier, Amsterdam).
Franet (12 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.