Gebitscontrole bij honden en katten

Gebitscontrole bij honden en katten Februari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel dierenartsen en dierenspeciaalzaken speciale acties. Zo willen ze gebitsproblemen bij huisdieren onder de aandacht brengen. Gebitsproblemen bij honden en katten wordt vaak onderschat. Toch hebben maar liefst 75% van de honden en katten ouder dan 3 jaar te maken met gebitsproblemen. Jaarlijks voeren dierenartsen in februari grote gebitscontroles uit bij honden en katten.

Gebitsproblemen bij honden en katten

Gebitsproblemen bij huisdieren, zoals honden en katten is een onderschat probleem. 4 van de 5 honden ouder dan 3 jaar lijden aan gebitsproblemen. Bij katten is deze verhouding zelfs 2 op de 3.

Veel voorkomende gebitsproblemen die zich bij zowel honden als katten openbaren zijn tandplak, tandsteen en tandverlies. Deze problemen zijn zeker niet los van elkaar te zien. Tandplak is vaak een eerste teken van gebitsproblemen. Deze tandplak kan dan later weer uitgroeien tot tandsteen en tandverlies. Naast tandverlies kunnen er ook ontstekingen ontstaan die door het gehele lichaam van de hond of kat kan dringen met uiteindelijk grote en zelfs fatale gevolgen. Gelukkig zijn gebitsproblemen bij je huisdier goed te voorkomen en in een beginstadium ook nog goed te verhelpen. Wanneer je vermoed dat jou kat of hond te maken heeft met gebitsproblemen is het dan ook raadzaam om een afspraak te maken met de dierenarts.

Gebitsproblemen voorkomen

Veel hondenbezitters zijn zich er wel degelijk van bewust dan gebitsproblemen veel voorkomen bij honden. Toch onderneemt maar 2 % van de hondenbezitters actie en poets regelmatig het gebit van zijn of haar hond. Terwijl 96% van de Nederlandse dierenartsen het poesten van de tanden als de preventiemaatregel ziet om tandplak en tandbederf te voorkomen. Op de website www.gebitscontrole.nl staan verschillende instructiefilmpjes, waardoor je, je het poetsen van het gebit van je hond vereenvoudigd. Wanneer het tandenpoetsen bij je hond niet lukt kun je er voor kiezen om je hond dagelijks Dentastix van Pedigree te geven. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bij dagelijks gebruik van Dentastix de kans op tandsteen met 80% wordt verminderd.

Bij katten ligt dit iets ingewikkelder, omdat het een bijna onmogelijke klus is om het gebit van een kat te poetsen. Toch zijn er gelukkig nog genoeg preventiemaatregelen om gebitsproblemen bij zowel de hond als kat te voorkomen.

Preventiemaatregelen gebitsproblemen

  • Iedere hond of kat zal geen nee zeggen tegen tal van lekkernijen en etensrestjes. Toch is van belang dat je, je hond of kat voornamelijk honden- of kattenbrokken geeft als hoofdvoeding.
  • Er zijn diverse tandheelkundige speeltjes op de markt. Deze helpen het gebit te reinigen. Deze zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.
  • Voeg aan de hoofdvoeding een algenpoeder toe. Deze verandert de samenstelling van het speeksel. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op tandsteenvorming.

Gratis gebitscontrole

Februari is sinds 2011 uitgeroepen tot de maand van de gebitscontrole. Sindsdien houden dierenartsen in deze maand controles bij zowel honden als katten. Naast gratis gebitscontroles geven zij ook kortingen op gebitsbehandelingen. Vooral wanneer jouw hond of kat heeft van een slechte ademen of moeite heeft met het kauwen van zijn brokken is het raadzaam om voor een gebit controle langs de dierenarts te gaan.
© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Bestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten is mogelijk. Het is alleen wel heel erg duur. De Universiteit Utrecht heeft i…
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…

Koolstofdatering: Feit of fictie?mijn kijk opKoolstofdatering: Feit of fictie?Koolstofdatering wordt al tientallen jaren gebruikt om de leeftijd van allerlei materialen en organismen vast te stellen…
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Bronnen en referenties
  • www.gebitscontrole.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 11-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.