Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!

Hond of kat vermist: bel de dierenambulance! De vermissing van je geliefde viervoeter is voor elke honden- of katteneigenaar een vreselijke ervaring. Niet weten waar je dier is of wat er met hem is gebeurd, is vaak moeilijker te accepteren dan het overlijden van je huisdier. Gelukkig wordt het merendeel van de honden wel weer met zijn eigenaar herenigd. Voor katten geldt dit echter veel minder. Toch kun je voor zowel je hond als kat een aantal dingen ondernemen die de kans vergroten dat je hem weer veilig in je armen kunt sluiten. Een loslopende hond zonder eigenaar is in ons land geen alledaags gezicht. Om die reden worden de meeste honden die alleen, zwervend over straat worden aangetroffen dan ook door dierenliefhebbers opgevangen. In veel gevallen wordt de dierenambulance gebeld om de hond op te halen en naar het dichtstbijzijnde asiel te brengen. Soms besluit de vinder het dier mee naar huis te nemen om te proberen op eigen wijze de eigenaar te achterhalen of om de hond zelf te houden. Dit laatste waarschijnlijk met de beste bedoelingen, zich daarbij echter vaak niet realiserend dat dit voor zowel hond als rechtmatige eigenaar niet de beste oplossing is (ervan uitgaande dat de hond thuis goed verzorgd en erg gemist wordt). Af en toe, zeker wanneer hij al wat langer op straat zwerft, gebeurt het dat een hond bijvoorbeeld te bang is om zich te laten pakken. In dat geval zal de dierenambulance niet (altijd) komen. Zij hanteren meestal de regel dat ze alleen komen als een gevonden hond is aangelijnd, zodat ze hem niet zelf hoeven te vangen. Natuurlijk worden hiervoor in bijzondere situaties uitzonderingen gemaakt.

Zwervende katten

Van op straat zwervende katten is het veel minder duidelijk of zij door hun eigenaar gemist worden of niet. Het is immers niet zo heel vreemd om een kat door woonwijken of in parken te zien struinen. Loslopende katten zijn in ons land niet verboden. En hoewel een kat meer of minder in de buurt de meeste mensen niet zal opvallen, zijn er gelukkig ook mensen die wel alert zijn op een nieuwe, vreemde kat. Wanneer navraag in de buurt uitwijst dat deze kat nergens thuishoort, wordt vaak de dierenambulance gebeld om het beestje op te halen en naar het asiel te brengen. Ook voor duidelijk uitgehongerde of verwaarloosde katten die zwervend in buitengebieden of winkelcentra worden aangetroffen, wordt vaak de dierenambulance gebeld.

Zoek in de omgeving

Het eerste wat je kunt doen als blijkt dat je huisdier vermist is, is zelf in de omgeving gaan zoeken. Dit kan zinvol zijn, zeker wanneer je hond of kat nog niet zo lang weg is. Een gezonde kat vindt echter, wanneer hij hiertoe in staat is (dus bijvoorbeeld niet per ongeluk is opgesloten in een schuurtje), in de meeste gevallen zelf de weg naar huis wel als hij nog in de buurt is. En hoewel dit vaker niet dan wel zo is, moet je jezelf er wel op voorbereiden dat je je kat mogelijk gewond (of erger) kunt aantreffen.

Bel de dierenambulance

Heb je na hooguit één of twee uur je huisdier niet gevonden, bel dan de dierenambulance. Op internet kun je het telefoonnummer vinden van de dierenambulance in jouw regio, maar ook de dierenarts zal je dit wel kunnen geven. Vraag aan de dierenambulance of zij jouw hond of kat gevonden hebben. Zij zullen je om een duidelijke beschrijving van je huisdier vragen, je adres en het tijdstip waarop je dier verdwenen is. Heeft de dierenambulance je hond of kat niet gevonden, laat dan een vermissing opmaken. Meestal kan dit bij de dierenambulance zelf, soms moet je hiervoor bij het asiel in jouw regio zijn.

Bel het dierenasiel

Ook al heb je al een vermissing op laten maken bij de dierenambulance, dan is het nog zinnig om de dierenasiels in jouw regio te bellen (het telefoonnummer vind je op internet of kun je aan de dierenambulance vragen). Soms worden dieren immers door de vinder zelf naar het asiel gebracht, zonder tussenkomst van de dierenambulance. Bovendien vullen veel asiels zelf ook nog een formulier voor vermiste huisdieren in. Het asiel zal je bellen als er een hond of kat wordt binnen gebracht die aan de beschrijving voldoet die jij ze gegeven hebt. Houd er echter rekening mee dat het in veel asiels – zeker in de zomerperiode – enorm druk en hectisch kan zijn. Het is dus verstandig om zelf regelmatig contact op te nemen met het asiel en het is nog beter om er een aantal keer langs te gaan. Het asiel zal dieren die binnen komen sowieso twee weken opvangen, dat zijn ze wettelijk verplicht. Na die tijd mogen de dieren herplaatst worden. Vooral bij katten is het soms lastig om een duidelijk herkenbare beschrijving te geven ('zwart-witte kater' is niet erg onderscheidend). Naast het geven van een goede foto, is het dan ook verstandig om regelmatig zelf te gaan kijken. Jij zult je eigen kat immers direct herkennen. Het lijkt wellicht een kansloze missie, maar de dierenasiels zitten echt overvol met katten die kortere of langere tijd geleden nog een veilig thuis hadden. Slechts een beperkt deel van de katten die in het asiel zitten is verwilderd, het overgrote merendeel is een gewone huiskat!

Bel de gemeente

Heb je de dierenambulance en het dierenasiel gebeld, dan kun je nog een poging wagen bij de gemeente. Op veel plaatsen in Nederland halen zij gestorven dieren op die langs de kant van de weg liggen. Vaak hebben ze deze taak echter uitbesteed aan de dierenambulance. Het is geen prettig telefoontje, maar het is voor de verwerking van je verdriet echt veel beter als je weet wat er met je hond of kat gebeurd is. Hoe naar wellicht ook.

Zoek in je oude buurt

Ben je onlangs verhuisd, dan kan het lonen om in je oude buurt op zoek te gaan naar je kat. Het gebeurt nogal eens dat je kat besluit dat zijn oude woonplaats hem toch beter beviel. Bij een hond zal dit minder snel gebeuren, die is over algemeen veel meer gehecht aan zijn gezin, dan aan zijn huis. Hang posters op en vraag oude buurtgenoten om naar je kat uit te kijken. Het zou niet de eerste keer zijn dat een kat op deze manier met zijn eigenaar herenigd wordt!

Meld je huisdier bij Amivedi

Tot slot kun je je vermiste hond of kat melden bij Amivedi (www.amivedi.nl). Zij registreren alle huisdieren die in ons land vermist en gevonden worden. Amivedi heeft ook contact met veel dierenasiels en heeft een behoorlijk netwerk. Uiteraard kun je ook een advertentie plaatsen op één van de vele andere sites voor vermiste huisdieren en eventueel posters ophangen in je eigen woonwijk en het winkelcentrum in de buurt.

Vermissing voorkomen of hereniging versnellen

Hoewel je waarschijnlijk nooit helemaal kunt voorkomen dat je hond of kat vermist raakt, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om die kans te verkleinen of om de kans dat je hem terugvindt te vergroten.
  • Zorg dat je een goede, voldoende hoge omheining om de tuin hebt en dat de poort altijd is afgesloten of in elk geval dicht is. Zorg dat ook bezoekers weten dat de poort altijd gesloten moet zijn. De meeste honden raken vermist, omdat ze ontsnappen door het hek of de poort die (per ongeluk) open stond.
  • Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je kat de tuin niet uit kan (voorzieningen aan de schutting of een kattenren), maar wanneer je dit niet wilt, zorg er dan in elk geval voor dat je kater gecastreerd is! Een ongecastreerde kater heeft een groot territorium en legt – zeker in de tijd dat er krolse poezen zijn – enorme afstanden af. Is hij gecastreerd, dan blijft hij veel dichter bij huis en is de kans dat hem iets overkomt veel kleiner. Het is overigens altijd verstandig om je poes of kater, als ze buiten komen, te laten steriliseren of castreren. Het aantal zwerf- en asielkatten in Nederland is enorm. Je wilt hieraan niet bijdragen met nog meer ongeplande kittens waarvoor een thuis gezocht moet worden.
  • Houd je kat na een verhuizing minimaal vier weken binnen. Laat hem daarna – onder jouw begeleiding – een aantal dagen rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Ga samen naar buiten, blijf bij hem en haal hem na een uurtje weer naar binnen. Op deze manier is de kans veel kleiner dat hij op zoek gaat naar zijn oude huis.
  • Laat je hond of kat chippen! Raakt je huisdier dan toch vermist, dan kan een dierenarts, dierenambulance of dierenasiel heel gemakkelijk en snel zijn thuisadres achterhalen en jou bellen. Een dierenasiel checkt, wanneer er een hond of kat wordt binnengebracht, altijd eerst of het dier gechipt (of getatoeëerd) is. Zorg er dan wel voor dat je huisdier op de juiste manier geregistreerd staat; geef adreswijzigingen en nieuwe telefoonnummers altijd door.
© 2011 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenAmivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenStichting Amivedi is een landelijke organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Via Amivedi worden jaar…
Huisdieren laten chippen, voor- en nadelenHuisdieren laten chippen, voor- en nadelenHet chippen van een huisdier houdt in dat het dier een chip onder de huid krijgt ingebracht waardoor het altijd zijn per…
Als je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdierAls je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdierElke dag verdwijnen in Nederland honderden huisdieren als honden en katten. Bazen kunnen vaak heel moeilijk omgaan met d…

De kat, een heel bijzonder, intelligent dierDe kat, een heel bijzonder, intelligent dierEen kat is uiteraard geen mens. Maar als we het dier observeren en gedurende langere tijd volgen in doen en laten, dan m…
Alles over maagtorsie/maagkanteling bij hondenAlles over maagtorsie/maagkanteling bij hondenEen maagtorsie, ook wel maagdilatatie, maagkanteling of maagdraaiing genoemd is een afwijking bij je hond dat levensbedr…
Reactie

Sandra van de Laar, 11-03-2013
Hallo lieve dierenvrienden,
Mijn kater Sef is nu al 1 week weg van huis. Zijn huis is in tegelen. Hij is gechipt. Hoop dat hij met de meisjes aan het spelen is, begin me toch heel erg zorgen te maken. Sef zijn kleuren zijn zwart-bruin-grijs gestreept. Halleluja dat hij gevonden wordt! Gr Sandra Reactie infoteur, 18-03-2013
Hoi Sandra,

Ik hoop dat Sef inmiddels alweer thuis is! Ik heb zelf vorig jaar een van mijn katten na 2 maanden terug 'gevonden' in het asiel. Dat is dus het grote voordeel van een chip!

Mocht Sef nog niet thuis zijn, dan heel veel sterkte!

Groeten, Tamira

Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 21-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.