Als je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdier

Als je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdier Elke dag verdwijnen in Nederland honderden huisdieren als honden en katten. Bazen kunnen vaak heel moeilijk omgaan met de onzekerheid die dit met zich meebrengt. Want liever weten baasjes dat hun huisdier niet meer leeft, dan dat ze niet weten waar het dier is. Wat kun je doen als je huisdier zoek is? En welke instellingen kun je inroepen als je huisdier weg is?

Je huisdier is weggelopen of vermist: de paniek slaat bij veel mensen toe

Huisdieren zijn tegenwoordig vooral leden van de familie. Om die reden zijn hun baasjes ook vaak heel erg van slag als ze verdwijnen. En de oorzaken van die verdwijningen kunnen legio zijn: ze zijn ontsnapt, iemand heeft een deur open laten staan of tijdens een wandeling is een dier weggelopen. Katten die normaal gesproken gewoon naar buiten gaan, komen soms ook gewoon niet meer terug.

Een kat die weg is, komt nog maar zelden terug

Een kat die is weggelopen komt heel vaak niet meer terug, zo heeft de ervaring geleerd. Dit komt door een aantal redenen:
 • Katten worden snel in een ander huis opgenomen, omdat deze dieren zich gemakkelijk weer elders vestigen. Als iemand ze iets lekkers geeft, voelen katten zich al vaak weer opgenomen. Het beest blijft dan gewoon vaak. En soms bevindt dat nieuwe huis zich dan 4 woningen verderop.
 • Katten die voelen dat ze doodgaan, kruipen vaak weg in de natuur. Ze sterven het liefst alleen en de baas ziet hen dan niet meer terug en verkeert dus in onzekerheid.

Honden zijn vaak gemakkelijker terug te vinden door hun registratiechip

Een hond terugvinden is vaak makkelijker, omdat veel honden tegenwoordig een registratiechip hebben. Daarmee kan hun baasje teruggevonden worden. Vroeger kregen honden een tatoeage in de oren, maar die vervaagde snel. De chip daarentegen die onder de huid wordt aangebracht, blijft goed leesbaar. Mits ook verhuizingen worden doorgegeven natuurlijk, want als de baas is verhuisd en hij heeft dat niet doorgegeven dan kan de eigenaar van de hond nog niet teruggevonden worden.

Waarom lopen dieren weg?

Er zijn veel redenen waarom dieren weglopen. Dit kunnen zijn:
 1. Zwakke katten verstoppen zich om uit te zieken of te sterven
 2. Schrik zorgt er vaak voor dat dieren op de vlucht gaan. Die schrik kan veroorzaakt worden door een hard geluid als van onweer, vuurwerk of een auto met veel lawaai. In de paniek waarin ze dan verkeren nemen ze een weg die ze vaak niet meer terug kunnen vinden.
 3. Sommige honden nemen graag de benen als ze daarvoor de kans krijgen. Vaak komen ze terug, maar soms kunnen ook zij de weg niet terugvinden. Ook kunnen ze een ongeluk krijgen of vangt iemand anders ze op.

Wat kun je doen bij honden en katten die zijn weggelopen?

Als een huisdier is weggelopen kan de baas een aantal zaken doen. Dit is
 1. Maak posters en hang ze overal op in de buurt. Beschrijf het dier en doe er vooral een afbeelding bij of beschrijf het dier zo goed mogelijk
 2. Meld de vermiste dieren bij alle mogelijke instanties zoals asielen, politie, dierenambulance en de buurtvereniging. Vraag of mensen ook op zolders en in schuren te kijken
 3. Kijk op het internet naar de dieren. Raadpleeg websites als www.marktplaats.nl, www.Amivedi.nl en www.Vermistehuisdieren.nl. Op al deze sites kunnen gratis advertenties worden geplaatst.
 4. Pas op met beloningen, want niet iedereen heeft goede bedoelingen.
 5. Kijk rond bij asielen in de buurt om te kijken of het huisdier daar te vinden is. Neem een foto mee, want het dier kan ook herplaatst zijn.
 6. Bij verhuizing raken ook vaak dieren zoek. Ga bij het oude adres kijken of het dier daar te vinden is
 7. Als een kat weg is, roep hem dan regelmatig. Doe dat vooral op momenten, dat het verder stil is
 8. Honden die wegraken tijdens een wandeling gaan vaak terug naar het punt waar ze hun baas voor het laatste hebben gezien. Laat daar iets achter wat de geur van thuis heeft, of zet er de auto neer zodat het beest een herkenningspunt heeft en er blijft wachten. Ga er dan wel steeds naartoe om te kijken of de hond daar is.
 9. Bel gemeente of Rijkswaterstaat of ze een dood dier hebben aangetroffen. Hoe macaber ook, zij ruimen wel de gestorven dieren langs de kant van de weg op.

Hoeveel huisdieren worden per jaar vermist

Per jaar raken per provincie duizenden dieren zoek. Dit zijn er wel zo'n 40.000 in heel Nederland. Amivedi, de landelijke organisatie zorgt voor registratie van vermiste en gevonden huisdieren. Deze organisatie heeft ook een website waarop te zien is waar welke huisdieren zijn aangetroffen. Vaak worden de meldingen ook meegenomen in plaatselijke kranten.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!De vermissing van je geliefde viervoeter is voor elke honden- of katteneigenaar een vreselijke ervaring. Niet weten waar…
Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenAmivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenStichting Amivedi is een landelijke organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Via Amivedi worden jaar…
Wat moet je doen als je kind wordt vermist?Wat moet je doen als je kind wordt vermist?Een kind vermist. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Heel vaak komt het wel weer goed. Maar mensen gaan vaak vooral z…

Gedragsproblemen bij de hondGedragsproblemen bij de hondIn deze maatschappij zijn gedragsproblemen bij de hond een veel voorkomend probleem. Dit kan vele oorzaken hebben: een d…
Cesar Milan in Nederland: Calm and submissiveCesar Milan staat ook wel bekend onder de naam Dog Whisperer of hondenfluisteraar. Bijna elke dag is Cesar Milan of de h…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant Amivedi
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.