Huisdieren laten chippen, voor- en nadelen

Huisdieren laten chippen, voor- en nadelen Het chippen van een huisdier houdt in dat het dier een chip onder de huid krijgt ingebracht waardoor het altijd zijn persoonlijke registratienummer bij zich draagt. Daardoor is het veel gemakkelijker geworden om de oorspronkelijke eigenaar terug te vinden. Als het dier vaak buitenkomt en vermist raakt, of als het te ver van huis gaat en verdwaalt, is de kans dankzij de chip groter dat het weer bij u terechtkomt of dat u erachter komt als het dier is overleden.

Waarom een chip voor uw huisdier?

Huisdieren laten chippen. Huisdieren raken nogal eens zoek, vooral katten verdwalen nogal eens en vinden dan de weg naar huis niet meer terug. Een loslopende hond valt sneller op dan een loslopende kat. Een krolse poes of een onbesneden kater is niet te beroerd om een flink eind te wandelen op zoek naar een geschikte partner om mee te paren. Tijdens die zoektochten dwalen ze nogal eens te ver af en komen dan niet meer thuis. Ook dieren die pas verhuisd zijn kunnen op zoek gaan naar hun oude vertrouwde woonomgeving en territorium, en zo de weg kwijt raken. Dieren die per ongeluk het huis ontglippen kunnen ook gemakkelijk verdwalen. De hond loslaten tijdens het uitlaten is meestal geen probleem, maar als een hond ergens van schrikt kunt u de hond kwijtraken.

Het kom zeer vaak voor dat dieren kwijtraken en de eigenaar weet dan niet of het dier is gaan zwerven, weer ergens in een huis is opgenomen, in een asiel zit of is overleden. Katten kunnen ook verdwalen als ze op de vlucht slaan voor iets, of vreemde mensen kunnen ze in huis nemen omdat ze denken dat het een zwerfdier is. Een chip maakt het in elk geval mogelijk om te achterhalen of uw huisdier ergens gevonden is. Als een huisdier gevonden wordt is de kans groot dat het bij een asiel of bij de dierenambulance terecht komt. Het zal dan al snel gecontroleerd worden op de aanwezigheid van een chip. Als uw huisdier gechipt is, is de kans zeer groot dat u benaderd wordt omdat uw huisdier gevonden is. Dierenasiels en dierenartsen hebben een apparaat in huis waarmee ze de elektronische chips in dieren kunnen opsporen en aflezen. Ook de dierenambulance kan op die manier controleren of een kat of hond in de buurt woont.

Belangrijk!

Als het dier gechipt is moet het gemeld worden bij een database. Als u verhuist vergeet dan niet om de nieuwe adresgegevens door te geven aan de database van de chip.

Wat kost het chippen van een huisdier?

Het chippen van een huisdier is een simpele handeling die niet lang duurt. De chip wordt onder de huid ingebracht met een soort injectiespuit. De elektronische chip, die ongeveer de afmeting van een rijstkorrel heeft, hoeft daarna niet meer vervangen te worden en gaat het hele leven van het huisdier mee. Bij katten en honden wordt de chip tussen de schouderbladen geplaatst. Bij grote vissen zoals kooikarpers, paarden en andere dieren wordt de chip op andere plaatsen op het lichaam ingebracht. De prijs van het chippen wisselt per dierenarts, dus het is zeker zinvol om de prijs van verschillende dierenartsen met elkaar te vergelijken. Het kan soms veel geld schelen. De ene dierenarts rekent alleen een paar tientjes consult kosten terwijl de andere dierenarts 30 euro of meer rekent voor de chip. Steeds meer dierenartsen hanteren op 4 oktober (Werelddierendag) een extra laag tarief, wat soms helaas in het weekend valt. Bel vooraf altijd met een paar dierenartsen om er achter komen bij welke dierenarts u uw huisdieren het goedkoopste kunt laten chippen.

De maand van het chippen

In 2005 werd de maand juni uitgeroepen tot de maand van het chippen. Dierenartsen (die hier aan meedoen) chippen uw huisdier dan tegen gereduceerd tarief. U mag in die maand denken aan een bedrag rond de 10 a 15 euro, soms duurder. De maand juni is gekozen omdat veel huisdieren juist in de vakantiemaanden zoekraken. Vooral katten kunnen in die tijd nogal eens aan de zwerf gaan, als u er zelf niet bent en anderen de katten verzorgen.

Doet chippen pijn?

Het inbrengen van de chip is niet bijzonder pijnlijk. De chip wordt ingebracht met een dikke injectienaald. Het oor tatoeëren is pijnlijker.

Wat zijn de nadelen van huisdieren chippen?

  • Een chip vergroeit in principe in het lichaam van een dier en blijft op dezelfde plek zitten, maar het komt voor dat een chip gaat wandelen en daardoor moeilijker terug te vinden is.
  • Dat de chip onzichtbaar is, is in zekere zin ook een nadeel want u zult met een gevonden dier naar een dierenarts of asiel moeten om te laten controleren of het een chip heeft.
  • Een ander nadeel van chippen is de prijs die te dure dierenartsen rekenen voor het chippen.
  • Een nadeel wat vaker opduikt is dat de chip kanker zou kunnen veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat er inderdaad kanker kan ontstaan rond de plaats waar de chip zich bevindt. Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen die erg gevoelig zijn voor het ontwikkelen van kanker. 1 op de 4279 muizen met een RFIDchip, kreeg kanker van de chip. Een groter deel van de muizen, namelijk 4%, kreeg goedaardige tumoren. Er was wel kritiek op het onderzoek omdat de muizen geselecteerd waren op extra gevoeligheid voor het ontwikkelen van kanker, waardoor u de uitkomst natuurlijk niet goed kunt vergelijken met andere zoogdieren. Hoe kankerverwekkend de chip dus werkelijk is, is niet met zekerheid te zeggen.

Huisdier gevonden?

Als u een huisdier heeft gevonden en u vermoedt dat het een verdwaald huisdier is, dan kunt u laten controleren of de kat of hond gechipt is. Dierenartsen controleren gratis of het dier een chip heeft. Neem dus nooit zomaar een dier in huis. Veelal woont een kat gewoon in de buurt. Twijfelt u, let dan op (vermist/gezocht) flyers in de buurt en zoek op advertentiesites of het dier vermist wordt. Helpt dat niet, laat dan controleren of het huisdier een chip draagt.

Lees verder

© 2008 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Met een chip kan je huisdier gerust op stapMet een chip kan je huisdier gerust op stapJaarlijks raken er meer dan 30.000 huisdieren in ons land hun baasje kwijt. Een groot deel van deze dieren wordt terugge…
Chippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktChippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktDoor je huisdier te chippen, zorg je ervoor dat het dier altijd naar jou terug te leiden is. Ontsnap het dier eens of ra…
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…

Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Dierendag, hoe is het ontstaan?Dierendag, hoe is het ontstaan?In 1930 werd er in Nederland voor het eerst dierendag ‘gevierd.’ Op 4 oktober 1226 overleed Franciscus van Assisi. Deze…
Bronnen en referenties
  • Dierenchip.nl
  • Dierenarts
  • Computable

Reageer op het artikel "Huisdieren laten chippen, voor- en nadelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Petra, 21-08-2013 10:35 #7
Zeer teleurstellend dat ze de chip niet uitlezen als een dier dood gevonden wordt. Ik zoek me een een ongeluk, de dierenambulance komt niet voor een dode kat. En de gemeente gooit ze respectloos in de kadaverbak…Wat is dan het nut? Reactie infoteur, 21-08-2013
Weet u zeker dat uw kat is overleden?

Ook via twitter kunnen katten (wel met foto) nog wel eens teruggevonden worden.

Kathy, 13-08-2012 16:14 #6
Ik heb een vraagje. Ik heb een hond die gechipt is, maar ik zou die hond willen wegdoen aan andere mensen maar dan moet de chip veranderd worden op hun naam maar naar welk adres moet ik dan wel schrijven? Is dat ergens in Brussel? Kunnen jullie mij het adres geven aub? Laat zo snel mogelijk iets weten aub. kathy byloo

Fam Delcliseur, 16-07-2012 12:17 #5
Mijn verhaal was te lang voor deze site. We hebben 2 poezen van onze dochter gekregen na het laten inslapen van onze laatste kater (veel verdriet gehad).We hebben ze laten steriliseren en willen ze nu laten chippen (mits dit niet gevaarlijk is!) want zij gaat op de dames passen een paar weken. We hebben 42 jaar dezelfde dierenarts praktijk gehad zijn daar ook gesteriliseerd. Wij kunnen ze alleen laten steriliseren met een consult 28+36 euro per poes. Schande. We zien wel wat we doen. Misschien heeft iemand een goede tip? Reactie infoteur, 16-07-2012
U kunt informeren bij andere dierartsen in uw omgeving wat een sterilisatie kost. Of bedoelt u chippen= Uit uw verhaal maak ik namelijk op dat ze al gesteriliseerd zijn.

Als het om chippen gaat vraag dan aan een paar dierenartsen per telefoon wat hun tarief is en vertel erbij dat u een paar dierenartsen belt om het tarief te vergelijken. Dat kan een prikkel zijn om de kosten te laten zakken.

Vraag of u twee katten in een consult kunt laten behandelen, dubbel consult voor twee katten is onzin aangezien het chippen zeer weinig tijd in beslag neemt.

Vraag of de dierenarts op 4 oktober (dierendag) een lager tarief hanteert.

Schrijf de bedragen die genoemd worden per dierenarts op. Kies uiteraard voor de goedkoopste dierarts.

U kunt ook kiezen om uw huisdieren te laten verzekeren. Hoewel u dan maandelijks kosten betaalt krijgt u bij een goede verzekering wel meteen het chippen vergoed, omdat de verzekering het liefst/alleen gechipte dieren verzekert.

Petra, 21-07-2010 20:20 #4
Virbac, het bedrijf waar de chips zijn gekocht heeft uitslag gegeven van het onderzoek over hoe het kan dat mijn 2 katten beide een kwaadaardige tumor hebben gekregen op de plek van de chip. Virbac zegt dat het niet aan de chip kan liggen, maar dat het wel kan komen door een koude vaccinatie. De inenting wordt ongeveer op dezelfde plaats als waar de chip zit gegeven. Dit vind ik toch ook een zeer vreemd verhaal. Mijn katten worden jaarlijks ingeënt en zijn nu bijna 9 jaar. Ik ben benieuwd of meer mensen dezelfde ervaring hebben gehad met hun huisdier na het chippen of na vaccinatie.

Petra Cornelissen, 08-01-2010 20:36 #3
Volgens de dierenarts kan het ook geen toeval zijn, in zijn praktijk is het nog niet eerder voorgekomen. De dierenarts heeft Virbac (het bedrijf die de chips verkoopt) ingelicht en gevraagd of dit vaker voorkomt en hoe dit kan. Het onderzoek loopt nog.

Petra, 11-12-2009 18:59 #2
In november 2008 heb ik mijn 2 katten laten chippen. Het zijn broer en zus. In september 2009 is bij de broer een kwaadaardige tumor met chip en al verwijderd. Op 8 december 2009 is er een kwaadaardige tumor ook met de chip er middenin verwijderd bij de zus. Op andere plaatsen hebben de katten geen knobbels of bobbels. Het betreft dus alleen op de plaats van de chip. Reactie infoteur, 12-12-2009
Wat erg. Als ik het zo lees kan dit toch geen toeval meer zijn. Wat zegt uw dierenarts er van?

Susanne, 18-03-2009 11:10 #1
Ik heb laatst mijn kater laten chipen en nu verneem ik dat dit kanker zou kunnen verwekken. Daar ben ik flink van geschrokken! Mischien kunt u mij vertellen of die kans betsaat en mocht dit zo zijn of deze chip dan ook weer verwijdert kan worden zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid van mijn kat? Reactie infoteur, 18-03-2009
Hier kun je daar iets meer over lezen:

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/infrastructuur/2227518/2379248/rfid-veroorzaakt-wel-kanker.html

Je kunt natuurlijk ook je dierenarts om raad vragen.

Infoteur: Kisses
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Huisdier nemen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 7
Schrijf mee!