Denkspelletjes voor vindingrijke katten

De meeste katten, vooral jonge katten spelen heel graag. Hierdoor houden ze zichzelf fit en alert. Een speelgoedmuisje alle hoeken van de kamer laten zien is leuk, maar dit spelletje is niet genoeg om de intelligentie van een kat te stimuleren. Als je een kat confronteert met een spelletje waarbij ze hun verstand moeten gebruiken, zullen de meesten enthousiast reageren . Katten die vaak buiten mogen of heel de dag buiten zitten en de omgeving verkennen, kennen vrijwel geen verveling. Ze maken vele uitstapjes waarbij ze veel nieuwe dingen ontdekken. Geluiden, geuren, avonturen of soms zelfs situaties die niet altijd ongevaarlijk zijn. Binnenkatten en katten die genoegen moeten nemen met een balkon, leven beschermd maar missen deze avonturen. In plaats van muizen op te sporen hoeven ze alleen maar van hun kussentje op te staan en naar hun gevulde etensbakje te wandelen. Als je bedenkt dat katten zeer intelligente dieren zijn die snel leren, is dat zonde.

Je kan zelf leuke spelletjes bedenken en maken, maar je kan ze ook ‘kant en klaar’ kopen. De prijs van deze spelletjes kan variëren van 15 tot in de honderden euro’s. Als je bedenkt dat niet alle katten elk spel even leuk vinden, kan je beter op safe spelen en er zelf wat in elkaar knutselen.
Hier een paar tips en spelletjes:

Kaasdoosje

Maak in de zijkanten van een gesloten doosje enkele gaten. Leg het favoriete speeltje of een lekkernij in het doosje en laat je kat door de gaten naar de spulletjes hengelen.

Specht spelen

Heb je een krabpaal met een stuk van een natuurlijke stam in huis die je kat niet wil gebruiken? Boor dan wat gaten in de stam en vul deze met lekkernijen.

Voor de slimmeriken

Plaats het voer van je kat zo dat het dier het eten wel kan zien, maar er niet rechtstreeks naartoe kan lopen. Hij moet dus eerst een andere weg zoeken omdat er bv. Een stoel in de weg staat. Of als het voer achter een (glazen) deur staat, moet je kat eerst door een andere kamer lopen.

Vissen in een glas

Neem een smalle glazen pot die stevig staat en vul hem met lekkernijen. Niet helemaal, maar slechts zo ver dat de kat met zijn poot bij de lekkernijen kan. Met een pot van aardewerk wordt dit spelletje al wat moeilijker, want de kat kan het eten niet zien. Zorg er wel voor dat de pot stevig op de grond staat zodat hij niet kan omvallen en breken.

De touwtjestruc

Hang voor de ogen van je kat voer met ene touw aan de krabpaal. Het is de bedoeling dat de kat er niet bij kan, behalve als hij vanaf een plankje op de krabpaal het touwtje naar zich toe trekt.

Hengelen

Leg voer of het favoriete speeltje van je kat op een plankje en laat het in het midden van een bak water drijven. Nu kan je kat vanaf de ‘oever’ hengelen. Voor de slimmere katten kan je gebruik maken van een waterbaan voor kinderen. Hierbij kun je wat lekkernijen op een bootje leggen en het bootje laten 'varen' zodat het nog moeilijker wordt voor je kat om de lekkernijen te bereiken.

Klimpartij

Leg het voer voor de ogen van je kat op een plankje dat enkel bereikbaar is via een smalle loopplank of een touwladder.

De mandtest

Vouw een theedoek zo op dat deze een smalle reep vormt en leg op een uiteinde wat kattenvoer. Plaats vervolgens een (fiets)mand ondersteboven om op het uiteinde met het voer. De doek moet zo liggen dat de kat hem onder de mand kan vandaan trekken om het voer op te eten.

Balletje balletje

Vul weer alleen een bakje met voer terwijl je kat toekijkt. Bedek beide bakjes, schuif ze ongeveer tien seconden lang door elkaar en plaats ze op ongeveer een meter afstand van elkaar. Weet je kat nog in welk bakje het voer zich bevindt?

De dekseltest

Zet twee bakjes voor je kat neer maar vul er maar eentje met voer. Bedek beide bakjes met een velletje papier. Snapt je kat dat hij het deksel moet wegduwen om bij het voer te komen?

De teltest

Neem vier bakjes en maak vier kartonnen deksels waarop je met een stift een, twee, drie of vier dikke stippen maakt. Vul de bakjes en bedek ze. Klop met een lepel viermaal tegen een glas. De kat mag pas daarna naar de bakjes lopen. Kiest hij het bakje dat evenveel stippen op het deksel heeft als het aantal geluiden dat jij met de lepen hebt gemaakt?
© 2011 - 2024 Oliiviia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis speelgoed voor de katGratis speelgoed voor de katKatten spelen, veel en graag. Hoe jong of oud ze ook zijn, een bolletje wol, de veter van je schoen of een propje papier…
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Zwarte katten steeds minder populairnieuws uitgelichtZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…
Leuke kattenweetjesLeuke kattenweetjesVan oudsher worden katten in verband gebracht met heksen, magie en de nacht. Het feit dat katten van grote hoogte kunnen…

Je hond buiten houden? Maak dan een goede buitenkennel!Je hond buiten houden? Maak dan een goede buitenkennel!Veel mensen houden hun hond buiten, in een kennel of een hok. Voor de hond in kwestie kan dit een vloek of een zegen zij…
Geef je hond een goede slaapplekGeef je hond een goede slaapplekAl eeuwenlang maakt de hond deel uit van ons gezin en wordt hij op verschillende manieren gehouden. Sommige mensen houde…
Oliiviia (1 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.