De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende rat

De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende rat Een tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voor ze zorgen en er een hoop plezier aan beleven. Helaas is een tamme rat met de leeftijd van anderhalf jaar al erg oud. Veel ratten halen de leeftijd van twee jaar niet. De oudere rat krijgt andere behoeftes en loopt kans om bepaalde ziekten te krijgen. Waar moet je dan rekening mee houden zodat je oude rat een goede oude dag krijgt?

De tamme rat

Bij de aanschaf van een tamme rat moet je goed voorbereid zijn. Je weet wat je er voor moet doen om goed te zorgen voor je huisgenootje. Zo is het beter om minimaal twee ratten te nemen zodat de rat niet alleen hoeft te zijn. Je weet hoe de huisvesting moet zijn en wat hij het beste kan eten. Het is vast ook bekend dat als je een tamme rat kiest, dat hij op een leeftijd van 2 jaar al hoogbejaard is. Op de leeftijd van anderhalf jaar is de rat al behoorlijk oud. Er zijn veel tamme ratten die de leeftijd van 2 jaar niet eens halen. Als de tamme rat oud wordt, zul je toch rekening moeten houden dat er wat dingen veranderen.

Behoeftes van de oudere rat

De oude rat heeft nog steeds behoefte aan voldoende leefruimte (minimaal 60 x 50 cm). De rat moet nog plaatsen in zijn kooi hebben om rechtop te kunnen staan en lekker te kunnen bewegen. Als de rat moeilijk te been is, kun je wat aanpassingen maken in de kooi zodat het veiliger is voor de rat. Zo is het beter om het drinkflesje en voerbakje onderin te zetten zodat hij hiervoor geen flinke klouterpartijen hoeft te maken. Let erop dat de rat niet naar beneden kan vallen en daardoor gewond kan raken. Je kunt eventueel hoge etages en/of trapjes verwijderen uit de kooi.

Voeding

Als de rat ouder wordt is de kans groot dat hij minder gaat eten. Geef een rat die ouder is dan 1 jaar niet teveel dierelijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis of een ei. Voor de leeftijd van een jaar mogen ze af en toe een stukje gekookt ei hebben. De voorkeur is om 1 ei met 4 ratjes te delen. Als een rat , vooral een oudere rat teveel dierlijke eiwitten binnen krijgt, kan dit de kans op kanker en reuma vergroten. Ratten zijn alleseters en vinden vaak ook bijna alles lekker. Het beste kun je ze hun eigen rattenvoer geven en dat aanvullen met fruit en groenten. Mocht de rat erg dun worden kun je hem bijvoeren met bijvoorbeeld Brinta in kattenmelk of nat hondenvoer. Pinda's en zonnebloempitten zijn ook gezonde dikmakers voor dunne ratten.

Ziekten

Een oudere rat krijgt ingevallen flanken, wordt wat slomer en slaapt meer. Ook zal hij minder behoefte hebben om te spelen. Ook zal de rat wat meer last krijgen van poryfine. Dit is een soort roodachtig snot om de ogen en neus. Omdat de vacht dunner wordt, zal de rat het ook sneller koud krijgen. Zorg daarom ervoor dat het warm genoeg is in de kamer en zorg eventueel voor extra nestmateriaal. De oude rat is gevoelig voor de volgende ziekten: staar, achterhandverlamming, kanker en luchtweginfecties. Als je het vermoeden hebt van een ziekte ga dan ook altijd naar de dierenarts.

Inslapen

Oude ratten hebben ook recht op een kwalitatief goed leven. Een rat moet zelf kunnen eten, drinken, spelen en op je reageren. Als je ratje dit niet meer doet en hij wil zijn lievelingssnoepje niet meer aanpakken, dan is hij er erg aan toe. Als de rat met een opgezette vacht zit te knarsen met zijn tanden (vanwege pijn) of hij kan niet meer lopen, dan moet je afvragen of het nog wel een dierwaardig bestaan is. Vraag dan bij de dierenarts om advies. Het kan in sommige gevallen beter zijn om het ratje uit zijn lijden te verlossen en hem in te laten slapen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De rattenbeetziekte door knaagdierenDe rattenbeetziekte door knaagdierenZo stoer om tamme ratjes of tamme muizen te hebben als huisdier. Maar die lieve tamme ratjes, muizen en andere huisdiere…
Wat mogen ratten eten en wat niet?Wat mogen ratten eten en wat niet?Ratten zijn erg intelligente beestjes en ze hebben absoluut de juiste voeding nodig. Wanneer je de verkeerde voeding gee…
Rat als huisdierDe meeste mensen zien ratten niet als huisdier, maar als enge, vieze en nare dieren. Het tegendeel is waar, ratten zijn…
Hersentumor bij de tamme ratHersentumor bij de tamme ratVaak wordt een hersentumor in de tamme rat niet onmiddellijk herkend, en verkeerdelijk geïnterpreteerd als een (midden)o…

Kattenvoer van scharrel- en biologisch vleesKattenvoer van scharrel- en biologisch vleesJe geeft je kat al jaren een standaardmerk dierenvoer, en eet zelf scharrelvlees of biologisch. Tot je met schrik bedenk…
Stomatitis bij de kat: ernstige ontstekingen in de mondStomatitis bij de kat: ernstige ontstekingen in de mondJe kat kwijlt, stinkt uit zijn mond en eet veel minder brokjes dan normaal. Er zijn verschillende aandoeningen die deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cwhiteharp, Pixabay
  • - www.ratten-speelgoed.nl
  • - www.tammeratten.nl

Reageer op het artikel "De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende rat"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rob, 13-06-2020 00:44 #3
Ratteman is volledig hersteld!
Twee dagen na mijn schrijven hadden we een afspraak gemaakt bij de dierenarts.
Onze dochter kreeg nog even de kans afscheid te nemen. Bleek dat ie toch wel weer wat kracht in z'n achterpootjes had toen we hem uit de kooi haalden. Hij liep weer vrolijk rond te scharrelen op de kamer van onze dochter. Knarsen, likken, hij had het duidelijk naar z'n zin.
Wat het nou was, geen idee. We hebben een hele grote kooi met buizen hangmatjes enz. en een apart aquarium als graafbak. Misschien dat ie in de kooi naar beneden gevallen was vanuit een mandje of zo. Pootjes gekneusd misschien.
Binnen een paar dagen weer de oude en hij klimt weer rond als vanouds.

Rob, 09-06-2020 00:14 #2
Een van onze ratten heeft ook ineens achterpootjes die niet meer willen. Lijkt erop dat ze bijna verlamd zijn. Ging snel. binnen drie dagen gebeurde het.
Hij is 2jr en een maand oud. Normaal eet ie met twee voorpootjes maar nu pakt ie het eten met een pootje en steunt met z'n andere pootje op de grond.
Hij zit niet echt meer op z'n achterpoten maar hangt meer op z'n kont zeg maar. Ben bang dat we hem maar moeten laten inslapen. Erg lastig want hij is nog wel tierig, eet nog. Klimmen doet ie echter niet meer.

Emma, 06-11-2015 20:54 #1
Ik heb zelf 7 ratten. 1 daarvan is 4 maar en 2 maanden oud. Een behoorlijke leeftijd dus. Helaas begint hij te verzwakke, en zijm achterpoten zijn verlamd Reactie infoteur, 08-11-2015
Dat is zeker een hele leeftijd. Zelf heb ik ook veel ratten gehad, maar een enkeling haalde de leeftijd van 3 jaar. Dus 4 jaar is echt heel oud.

Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Schrijf mee!