Belangrijk bij de aanschaf en opvoeding van een hond

Belangrijk bij de aanschaf en opvoeding van een hond Wie een hond aanschaft, denkt daar goed over na. Welk ras past bij jou of je gezin? Welke spullen moet ik aanschaffen? Heb ik er voldoende tijd voor? Er zijn ook een aantal zaken waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar die wel belangrijk zijn.

Ras, karakter en energie

Je kiest een hond op het uiterlijk en/of het karakter van het ras. Het is belangrijk dat het karakter je aanstaat, maar ook of het bij je gezinssituatie past. Waar veel mensen vergeten naar te kijken is de mate van energie van een ras. Ben je iemand die van nature rustig is en niet heel actief, neem dan een hondenras met een vergelijkbare energie. Een drukke hond met veel energie kan problemen veroorzaken als hij zijn energie niet kwijt kan. Een ander belangrijk punt bij het aanschaffen van een nieuwe hond, is de vraag of het je eerste hond is, of dat je al ervaring hebt met honden of een specifiek ras. Sommige hondenrassen zijn niet aan te raden als eerste hond en vergen de nodige ervaring.

Geschiedenis van een ras

Honden hebben niet altijd de functie van huisdier of gezelschapsdier gehad. Vroeger werd een ras bijvoorbeeld gefokt, vanwege het goed ontwikkelde jaaginstinct of vechtersmentaliteit. Het is handig om dit van te voren uit te zoeken. Hoewel de honden nu meer gebruikt worden als gezelschapsdier, blijft een hond zijn instinct houden. Het blijft een dier. Aan de ene kant kan het specifieke raseigenschap een gevaar opleveren, maar het kan ook iets zijn waarin de hond zijn energie kwijt moet. Honden die vroeger gebruikt werden om met andere dieren te vechten, kunnen in hun speelgedrag te doorschieten. Zo kan de hond bijvoorbeeld tijdens het spelen heel gericht in de nek van de andere hond bijten. Een hond die vroeger gebruikt werd om te jagen, kan je bijvoorbeeld uit dagen door te trainen in speuren.

Puppycursus en hondentraining

Op puppycursus of hondencursus is aan te raden wanneer je een nieuwe hond neemt. Zelfs als je hond prima luistert, is het het overwegen waard. Een puppy gaat toch puberen, en dan staat ineens je opvoeding op de kop. Die extra handvaten van de cursus zullen je dan goed van pas komen. Ook is een hondencursus goed voor de socialisatie van de hond met andere honden. Daarnaast krijg je vaak de nodige theorie mee, zoals over rangorde, voeding, verzorging etc. Een cursus hoeft niet duur te zijn. Bij de dierenbescherming betaal je rond de 25 euro voor 12 lessen.

Jij bepaalt

Wanneer de nieuwe hond naar huis komt, zorg dat je de hond alle tijd en rust geeft om het huis te verkennen. Dat begint vanaf het ophalen. Niet meteen die hond in auto gooien en naar de voordeur van je huis rijden. Laat de hond wennen aan de auto, laat de hond snuffelen, neem de tijd. Laat wel vanaf het begin weten wat je wel en niet wilt. Wees daarin kort en bondig zodat de hond de comando's gaat herkennen. Bescherm je hond ook tegen al die enthousiaste mensen die meteen naar je hond willen komen kijken. Stel dat even uit totdat je merkt dat de hond op zijn gemak is en gewend is aan de nieuwe situatie. Op straat zul je merken dat veel mensen direct op je hondje af komen en de aandacht proberen te krijgen van je hondje. Ook dan ben jij degene die bepaalt, niet het hondje. Als het hondje leert dat hij mag reageren op iedereen die zijn aandacht vraagt, loop jij straks achter je hondje aan in plaats van andersom. Mocht dit lastig zijn, kan je dit ook aangeven aan de mensen die de aandacht vragen van het hondje. Vraag ze om niet te roepen, en zeg dat jij wel naar hun toe loopt zodat ze het hondje even kunnen aaien, bijvoorbeeld.

Gedragsregels bij honden

Natuurlijk, honden zijn geen mensen. Toch zie je in veel handelingen van hondenbaasjes dat ze hun hond als een klein mensje behandelen. Zo zullen honden elkaar nooit beetpakken om te knuffelen. Veel honden vinden het prima om geaaid te worden, en vaak werkt het als een beloning. Maar zo wordt het constante aaien een beloning waarvoor de hond niets doet. In een groep honden zie je nooit dat honden elkaar constant aaien. Wil je een hond die dicht bij zijn natuurlijke gedrag blijft staan en in balans is, dan is het slim om je verdiepen in het natuurlijke gedrag van honden. Hierdoor zul je ook beter de taal van je hond verstaan. Wat betekent het bijvoorbeeld als de staart rechtop staat, of de oren plat naar achter? Een hond die kwispelt is niet altijd blij. En veel mensen zien niet de waarschuwingen die een hond geeft voordat hij agressief reageert. Wanneer je deze waarschuwingen op tijd ziet, kun je de hond corrigeren en hoeft het nooit te escaleren.

Niet alleen de verantwoordelijkheid in huis

Ook op straat ben je een eigenaar van een hond. Dat houdt niet alleen in dat je verantwoordelijk bent voor het gedrag van je hond, bijvoorbeeld naar andere honden toe, maar ook voor de poep van je hond. Er zijn redelijk wat gebieden waar je de hond zijn behoefte kan laten doen waarbij je het niet hoeft op te ruimen, de zogenaamde honden uitlaatgebieden. Ook op de losloopgebieden is er geen opruimplicht. Maar buiten deze gebieden ben je verplicht de uitwerpselen van je hond op te ruimen. Neem dus altijd een zakje mee als je de hond uitlaat. Je kan een hond wel leren poepen en plassen op commando, maar net als bij mensen gaat dat niet altijd op commando. Bedenk je dat buiten de uitlaatgebieden ook kinderen spelen. En zelf zou je het ook vervelend vinden als er een hondendrol voor je voordeur ligt. Het hoort nou eenmaal bij je taak als hondenbezitter.

Zo baas, zo hond

Honden die trekken aan de lijn, agressie, zenuwachtige of angstige honden, het slopen van meubelen, tegen je aan springen, het eten van je bord stelen, allemaal gedrag die je niet van je hond wilt. Vaak wordt de hond er op beoordeeld: "wat een agressieve hond!". Maar bedenk dat slecht gedrag van de hond een gevolg is van hoe jij met de hond omgaat. In de natuur leven honden in een groep: de roedel, met een roedelleider en volgers. Er is een rangorde, en de honden corrigeren elkaar bij slecht gedrag. Zo is het tegen je opspringen een teken van dominantie. Maar als jij dit alleen zit als een teken dat je hond zo blij is om je te zien, ga je voorbij aan de regels binnen de roede. Jij, je gezin en de hond vormen een roedel. Doordat honden niet, nauwelijks of inconsequent worden gecorrigeerd werk je ongewenst gedrag in de hand. Daarnaast is het gedrag van de hond een weerspiegeling van jouw energie. Wanneer je steeds angstig reageert op situaties, zal de hond dit van je overnemen. Of de hond neemt de rol van de roedeleider op zich en kan zich agressief gaan gedragen in situaties dat je bang bent. Het is dus zaak om altijd rustig, duidelijk en consequent te reageren en te corrigeren. Dan blijft je hond rustig en in balans, en zal jou blijven zien als de roedelleider.

Het zal niet altijd makkelijk zijn om consequent te zijn. Soms ontgaat je het moment om te reageren. Reageer je niet binnen enkele seconden, dan ben je vaak al te laat. Zodra een hond zich op zijn gemak gaat voelen in je huis, kan de hond de grenzen opzoeken. En zodra de hond begint te puberen, lijkt het som wel alsof alle opvoeding voor niets is geweest. Blijf duidelijk en consequent in wat je wel en niet wilt. Blijf daarbij rustig, daarmee bereik je het meest. Sommige hondenrassen hebben een lange adem, zorg altijd dat je het langste uithoudingsvermogen hebt. Zodra jij toegeeft verlies je je geloofwaardigheid als baas en zal de hond sneller doen wat hij wil. Daag de hond regelmatig uit door met hem te trainen en te bewegen. Verander ook eens van route bij het uitlaten.
© 2011 - 2021 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…

Nova Scotia Duck Tolling Retriever of kortweg de tollerEen ras dat de laatste jaren steeds populairder is in Nederland is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. De hond staat…
Inrichten van een rattenkooi, leuke tips!Inrichten van een rattenkooi, leuke tips!In dit artikel vind je een aantal leuke dingen waarme je je rattenkooi kunt inrichten. Je ratten zullen er zeer zeker bl…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.