Inrichten van een rattenkooi, leuke tips!

Inrichten van een rattenkooi, leuke tips! In dit artikel vind je een aantal leuke dingen waarme je je rattenkooi kunt inrichten. Je ratten zullen er zeer zeker blij mee zijn.

De kooi

Je hebt besloten om ratjes (minimaal 2, ratjes zijn echte groepsdieren) aan te schaffen, een mooie ruime kooi hoort daar ook bij. Allereerst heeft een goede rattenkooi minimaal 2 verdiepingen. Ratten zijn erg intelligent en hebben genoeg ruimte en spullen nodig om zich te vermaken. Denk altijd, hoe groter hoe beter. De minimale maten voor een rattenkooi voor 2 ratjes is 80 x 50 x 80 cm. Het ideale verblijf is een voliere of een zogenaamde zelfbouwkooi. Hierin hebben ze heel erg veel ruimte en kunnen ze goed in klimmen. Deze kooien zijn ook van een stevig metaal. Plastic kooien zijn niet aan te raden, die kunnen ze snel kapot maken zodat ze kunnen ontsnappen met alle gevolgen van dien.


De plaats van de kooi

Ratten hebben een erg gevoelige gezondheid en het is dan ook van belang dat hun kooi absoluut niet in de tocht staat. Zorg ook dat de plaats stofvrij is. Ratten zijn ook heel sociaal en houden van aandacht. De woonkamer is de beste plaats, maar zet de kooi ook niet in de zon, bij een open raam, deur of verwarming. Zet ze nooit in een schuur of een kelder, dan worden ze echt heel ongelukkig en dat is echt zielig. Het beste is ook om de kooi op een verhoging te zetten omdat de grond altijd koud is en er vaak aardig wat tocht is.

De inrichting

Bodembedekking
Ratten zijn heel erg gevoelig op de luchtwegen en daarom is een goede stofvrije bodembedekking heel erg belangrijk. De beste bodembedekking is Ecobed. Dit zijn stukjes karton. Geheel stofvrij en heel hygenisch. Gebruik absoluut GEEN zaagsel, dit is echt heel erg slecht. Daar kunnen je ratjes hele ernstige problemen mee krijgen.

Voerbak en drinkflesje

Als voerbak kun je het beste een metalen voerbak (die je op kan hangen aan de tralies) of een stenen geglazuurde voerbak nemen. Deze zijn stevig en vallen niet snel om. Kies nooit voor plastic, dit is makkelijk kapot te maken en kiept snel om. Als drinkvoorziening kun je ook zo'n bakje nemen, maar het beste is om gewoon een drinkflesje neer te hangen. Let er wel op dat je ratjes er goed bij kunnen en dat hij goed werkt.

Verdiepingen
Om meer ruimte te creeren in je kooi is het raadzaam om gebruik te maken van verdiepingen. De verdiepingen van plastic zijn het meeste geschikt, hout wordt snel vies en gaat dan stinken. De meeste verdiepingen zijn gemakkelijk aan de tralies te bevestigen en makkelijk schoon te houden. Doe de verdiepingen niet te dicht op elkaar, geef je ratten wel wat leefruimte. Er zijn tegenwoordig veel verschillende kleuren verkrijgbaar dus je kan je kooi helemaal naar je eigen smaak inrichten. Ook zijn er speciale fleecematjes op de markt, met leuke prints en waar je ratjes op kunnen liggen. De verdiepingen kun je aan elkaar verbinden door gebruik te maken van plastic trappetjes of buizen. Zorg dat het niet te steil is, zeker als jou oudere ratten hebt is het belangrijk dat ze de trappetjes en buizen goed kunnen gebruiken.

Hoektoiletjes

Om de verdiepingen en je hok een beetje netjes te houden kun je ook gebruik maken van hoektoiletten. Deze plastic bakken passen netjes in de hoek van je kooi en je kunt ze ook makkelijk bevestigen. Je kan er wat Ecobed of kattenbak houtkorrels in doen en met een beetje geluk doen je ratjes daar hun behoeftes in.

Huisjes
In huisjes slapen en spelen vinden ratjes ook erg leuk, het ultieme slaaphuisje is een hangmat maar daar later meer over. Er zijn ook genoeg leuke huisjes om je kooi mee in te richten. Plastic in allerlei vrolijke kleuren, hout en hooi/riet. Het beste kun je kiezen voor plastic huisjes, het is de leukste en schoonste optie. De andere huisjes worden snel vies door urine. Als je besluit daar toch voor te kiezen, gooi ze dan weg als ze gaan stinken, want dan zitter er al veel bacterien in. Het leukste huisje van plastic is eigenlijk de zogeheten Sputnik XL. Deze kan je ophangen aan de tralies op de bovenkant van de kooi, of neerzetten.
Loopwiel
Er zijn ook ratten die een loopwiel erg leuk vinden, dit is ook zeker iets dat je in de kooi moet hebben (als je genoeg ruimte hebt. Twee belangrijke punten; kies een dicht wiel, NOOIT met tralies of andere openingen, hier kan de staart namelijk van breken of ernstig beschadigen. Het tweede punt is dat je moet kiezen voor een groot wiel; minimaal 29 cm diameter! Dit ivm de rug van de rat. Als je kleiner kiest kan de rug ernstig beschadigen en dat is erg pijnlijk. Ook hier is weer plastic de beste optie.

Touw

Een touw vinden veel ratten ook leuk om op en overheen te klimmen. Met tyrips kan je deze makkelijk vastmaken aan de tralies. Was of vervang het touw als het vies is of stinkt.

Snackbal

Dit zijn plastic ballen met een opening waar je een snoepje in kan doen. Dit is leuk speelgoed en ook gelijk goed voor de intelligentie.

Hangmatten
Waar je ratjes het meeste gelukkig mee maakt zijn toch wel hangmatjes! Meestal zijn die gemaakt van fleece, dus lekker warm en je kan ze in de wasmachine wassen. Ratjes slapen hier heel erg graag in. Je hebt vele soorten en maten dus voor elke kooi wat wils. In de dierenwinkel verkopen ze ook hangmatjes, maar deze zijn vaak duur. Je kan ze het beste bestellen via een online shop. Daar kan je vaak ook nog allerlei kleuren en patronen uitkiezen. Je kan ze makkelijk ophangen door middel van haakjes die je vaak erbij krijgt of los kan bestellen.

Knaagstick

Als je je ratjes lekker wil verwennen kun je ze een knaagstick geven, zijn ze ook even lekker bezig en het is goed voor hun tanden. Want tanden van een rat groeien altijd door, dus knaagmateriaal is noodzakelijk. De dierenwinkel verkoopt verschillende soorten knaagsticks, speciaal voor ratten heb je er ook met vis of kip. Daar zijn ze gek op. Neem liever niet de gekleurde sticks, deze bevatten kleurstoffen die niet goed zijn voor je ratjes.

Wissel regelmatig van inrichting of zet je spullen op een andere plek. Dit vinden ratten erg leuk.

Tot slot nog iets belangrijks

Als laatste wil ik nog zeggen dat je NOOIT knaagstenen of likstenen moet geven, dit is heel erg slecht voor alle knaagdieren. Ze kunnen er allerlei gezondheidsproblemen door krijgen en in het ergste geval blaas- en nierstenen en daar kunnen ze zelfs aan overlijden. Nooit doen dus. Wil je iets in de kooi wat hun tanden slijt kies dan voor wilgenhoutjes, deze zijn natuurlijk of geef ze een lekkere knaagstick. Als je gewoon rattenvoer geeft en je hebt goed voer dan zit daar vaak genoeg variatie in dat hun tanden slijten.

© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisvesting voor tamme rattenHuisvesting voor tamme rattenTamme ratten zijn behoorlijk actieve dieren en houden o.a. van rennen, spelen en klimmen. Er is voldoende ruimte nodig o…
Een rat als huisdierRatten zijn erg levendige en intelligente dieren, die meestal een hechte band met hun verzorger hebben. Ratten zijn ook…
Speeltjes voor rattenRatten houden van spelen. Ze zijn altijd druk in de weer. In dit artikel bespreek ik de allerleukste speeltips voor ratj…
Rat als huisdierDe meeste mensen zien ratten niet als huisdier, maar als enge, vieze en nare dieren. Het tegendeel is waar, ratten zijn…

Belangrijk bij de aanschaf en opvoeding van een hondBelangrijk bij de aanschaf en opvoeding van een hondWie een hond aanschaft, denkt daar goed over na. Welk ras past bij jou of je gezin? Welke spullen moet ik aanschaffen? H…
De zevende week in het leven van een pupDe zevende week in het leven van een pupIn de zevende week worden de pups steeds drukker en hebben ze meer en meer aandacht nodig. Ze slapen nog wel veel, maar…
Bronnen en referenties
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.