Chihuahua: puppy ophalen, een goed begin

Besloten een Chihuahua in huis te nemen, een puppy uitgezocht en een dag afgesproken de pup te gaan ophalen. Omdat de Chihuahua net even anders is dan andere hondenrassen, is het van belang meteen goed te beginnen. Een rustige ontmoeting, een prettige reis en een warm welkom. Dat is een goed begin voor een langdurige liefdevolle vriendschap. Tips in dit artikel.

Warm welkom

Het is prettig als de pup thuis komt in een huis dat op hem is voorbereid. Een pup is ontzettend nieuwsgierig, dus zal aan alles dat hij kan vinden gaan ruiken en zal er in willen bijten. Zo gaat hij op ontdekkingsreis. Zorg dat er niet onnodig losse zaken op de grond liggen, waar hij niet in mag bijten. Laat de stofzuiger en dweil het werk doen voor de pup komt, zodat hij niet van alles in zijn bek krijgt. Losse kabels over de vloer, zijn voor een pup aantrekkelijk. Naast nieuwsgierigheid, jeukt het tandvlees van het doorkomen van de tandjes en geeft bijten een tijdelijke verlichting. Werk de kabels weg, om irritatie te voorkomen. Er zal altijd een moment zjin dat je niet oplet en dan is het al gebeurd. Over corrigeren en afleren in een volgend artikel meer.

Er is niets meer vervelend dan als nieuwsgierige pup constant te worden terug geroepen, omdat je ergens niet mag komen of ergens niet aan mag zitten. Zorg dat zijn omgeving op hem voorbereid is, zodat je hem niet onnodig vaak hoeft te corrigeren bij thuiskomst. Daar wordt hij chagrijnig en gefrustreerd van en zal hij bijterig van worden. Dan niet in je kabels, maar in je enkels.

Neem een bench. Ruim genoeg om een dekentje in te leggen, zijn eten en drinken in te zetten en een puppytoilet in te plaatsen. Daar zullen jullie beiden veel plezier van hebben. Een kleine knuffel met een pieper, een kleine bal, een bijtring en bijvoorbeeld een klein touw, geven hem direct iets om zijn aandacht op te focussen en een instrument om met het bijten om te gaan. Bijt hij in iets dat niet mag, geef hem 1 van zn eigen bijtspeeltjes.

Ophalen

Neem een hondenreistas mee met een stevige bovenkant, leg daar een knuffel en een bijtspeeltje in. Ga met maximaal twee personen, zodat het niet te verwarrend en druk is voor de pup. Luister goed naar wat de fokker meegeeft en neem de pup in de reistas mee naar huis. Muziek niet te hard in de auto en niet roken. Praat op hoge en vriendelijke toon tegen de pup op de weg naar huis. Ga rechtstreeks naar huis en zorg dat er niemand anders in huis is, dan degene die daar thuishoren.

Zet de deur van de bench open en zet de puppy toilet op de vloer buiten de bench. Zorg dat er wat speeltjes in de bench liggen en op de vloer. Een schaaltje met wat Royal Canin Chihuahua brokjes en een schaaltje water moeten altijd beschikbaar zijn. Houd wat brokjes in je hand en wrijf zodat kruimels aan je hand achterblijven. Doe de brokjes weer in zn schaaltje en laat hem je hand likken. Leg dan 1 brokje in je hand, zodat hij die op eet. Nu zal hij trek hebben in meer en van zijn schaaltje eten. Chihuahua's mogen niet meer dan 2 maaltijden niet tot weinig eten. Dan raakt het maag- en darmsysteem van slag en kunnen grote problemen ontstaan. Zorg dus altijd dat je Chihuahua eet.

Rust en Regelmaat

Een pup is een baby en heeft veel rust en slaap nodig. Laat hem maximaal een uurtje nieuwsgierig zijn en houd hem daarna vast om in slaap te laten vallen of leg hem in zjin bench op zijn dekentje. Zorg dat er in zijn bench dan ook water en eten staan, alsook zn puppytoilet. Plassen doet hij tot een bepaalde tijd nog op zn puppytoilet in zn bench, poepen zal hij liever in het geheel niet in zn bench doen. Zodra je hem na het slapen uit zijn bench laat, zet direct de puppytoilet op de vloer buiten zijn bench, zodat hij daar kan plassen en poepen.

Na een uur tot anderhalf uur slapen, kan hij weer een uurtje spelen, eten, drinken en toiletteren. Daarna weer anderhalf tot twee uur slapen om vervolgens weer een uurtje te spelen, eten drinken en toiletteren.

Laat de pup aan jou en je gezinsleden wennen. In rust. Zonder visite, zonder van hand tot hand te gaan.

Een goed begin van een langdurige liefdevolle vriendschap.
© 2011 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chihuahua: puppy aanschaffen en opvoedenChihuahua: puppy aanschaffen en opvoedenDe chihuahua is ook in Nederland een trend geweest, die nog altijd door lijkt te zetten. Een leuk meeneem-hondje. Vergis…
De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De chihuahua is een erg populair hondenras. Zij stammen uit Mexico. Oorspronkelijk waren chihuahua's kortharig. Door kru…
Herkomst en geschiedenis van de ChihuahuaHerkomst en geschiedenis van de ChihuahuaDe Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld. De Chihuahua is een zeer oud ras, ze komen…
Een zeer klein hondenras: de chihuahuaEen zeer klein hondenras: de chihuahuaDe chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Hij is zo klein, dat de schouderhoogte niet meer genoemd wordt als ra…

Hoe verzorg ik mijn fret?Fretten zijn erg leuke speelse diertjes. Erg populair onder de huisdieren zijn ze niet, maar toch hebben de meeste frett…
De Boulab, een gezellige gezinshondDe Boulab, een gezellige gezinshondAls u op zoek bent naar de ideale gezinshond, kunt u nu stoppen met zoeken! De Boulab is de ideale gezinshond! Hij is tr…
Alex (41 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.