Alles over fretten fokken
Fretten zijn niet de meest voorkomende huisdieren. Toch leveren ze bij fretten eigenaren altijd veel plezier op, en zijn de meeste fretten eigenaren erg enthousiast over deze leuke beestjes. Baby fretten zijn wel heel erg schattig. Maar eerst moet u bedenken of het wel een goed idee is om veel jonge fretjes te krijgen. En u moet zich bedenken of u wel een goed baasje voor ze kan vinden.
Voor het fokken
Eerst moet u zich bedenken of het wel verstandig is om nieuwe fretjes te krijgen. Fretten kunnen per nestje zo'n 4 tot 15 pups werpen. Maar als het een groot nest is van 10 tot 15 overleven ze het meestal niet allemaal. U moet zich dus bedenken of u zoveel fretjes wel een goed tehuis kan geven. Ook is het verstandig als u al wat ervaring heeft met fretten. Jonge fretjes zijn niet de makkelijkste dieren.
Ook gaat het wel wat extra tijd en veel geduld kosten. Maar uiteindelijk is het wel erg leuk om de pas geboren baby fretjes te zien. En er misschien eentje zelf op te voeden.
Voor de geboorte
Eerst heeft u een mannetje, een ram, en een vrouwtje, een moertje, nodig. In het voorjaar wordt het moertje loops, en het mannetje komt in zijn roltijd. Als de vulva van het vrouwtje wat opgezet is, en ongeveer zo groot als een koffie boon is dan is het vrouwtje loops.
U kunt het beste zo'n 2 weekjes wachten met het dekken nadat ze loops werd. Dan kan de dekking het beste plaatsvinden. Ook is het het beste om de dekking in de kooi van de ram plaats te laten vinden, dan heeft het mannetje meer aandacht voor het vrouwtje. Anders zou het kunnen dat er niks gebeurt.
Na de dekking moet u de ram bij het moertje weg halen. De ram wil haar waarschijnlijk dan nog een keer dekken, en als dat gebeurt dan overleven waarschijnlijk niet alle pups het.
Als de vulva van het vrouwtje na een paar daagjes na de dekking inkrimt dan is de dekking waarschijnlijk gelukt. Het vrouwtje komt dan ook steeds aan. Zo kunt u ook controleren of de dekking gelukt is.
Voor de gezondheid van uw pups is het handig als u in de tijd dat het moertje zwanger is goed op let dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
De geboorte
Ongeveer 42 dagen later werpt het moertje haar nestje. Na 21 dagen veranderd de vacht van het moertje in een soort pels. Dat is nodig om haar jongen warm te houden. En dan zo'n 28 dagen na de dekking begint het vrouwtje zich wat anders te gedragen. Haar tepels worden groter en duidelijk zichtbaar.
Ongeveer èèn dag voor de bevalling wordt ze wat rustiger. En vlak voordat haar pups geboren worden wordt ze weer wat onrustiger. Dan kan het zo gebeurd zijn, maar de bevalling kan ook de hele dag duren. Sommige vrouwtjes vinden het fijn als hun baasje erbij is, en sommige niet. Dat is dan duidelijk te merken aan het gedrag. Het moertje heeft geen hulp nodig met de bevalling, ze kan alles zelf.
De pups
Als ze dan eindelijk geboren zijn zijn ze nog kaal en hebben ze hun oogjes nog dicht. Gezonde fretjes beginnen meestal gelijk met veel geluid maken. Als ze dit niet doen zou het kunnen dat hij verstoten wordt door de moeder. Een pasgeboren baby fretje hoort zo'n 5 tot 6 cm lang te zijn, en ongeveer 7 tot 10 gram te wegen.
De eerste 2 weken van hun leven drinken ze bij hun moeder. Na 3 weken gaan de pups een beetje kruipen en bewegen, en blijven ze niet meer zo netjes bij elkaar liggen. Na 4 weken gaan ze echt aan de wandel. De oogjes zijn dan nog dicht, die gaan namelijk pas open als de pups ongeveer 5 weken oud zijn. Als ze zo oud zijn gaan ze een beetje met elkaar stoeien. Dit is ook een goede tijd om de fretjes zindelijk te maken. U moet ze leren dat ze hun behoefte op een kattenbak moeten doen. Ook moet u ze leren dat ze niet mogen bijten. U kunt dit straffen door ze aan hun nekvel te pakken en duidelijk te zeggen dat het niet mag.
De beste tijd om uw fretten pups van de moeder weg te halen is als ze 8 weken oud zijn. Dan kan de fret zich nog goed hechten aan zijn nieuwe baasje maar hij kan al wel zonder zijn moeder.
Lees verder