Chihuahua: puppy aanschaffen en opvoeden

Chihuahua: puppy aanschaffen en opvoeden De chihuahua is ook in Nederland een trend geweest, die nog altijd door lijkt te zetten. Een leuk meeneem-hondje. Vergis je echter niet; Het is een klein formaat, maar het karakter is dat allerminst. De chihuahua is in veel opzichten net even anders dan andere hondenrassen. Als je weet waar je aan begint en weet wat je doet, zal het je soulmate zijn. Pak je het niet goed aan, wordt het een ongezellige keffer en bijter. Tips in dit artikel.

Chihuahua

Één van de kleinste honden ter wereld, maar in dat kleine hoofdje zit meer intelligentie dan je zou verwachten. Chihuahua's zijn fel en fanatiek, alsook ontzettend leergierig. De eerste Chihuahua's werden vanaf 1880 gezien aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Veel Amerikaanse toeristen kochten deze kleine honden van de indianen en namen ze mee naar de Verenigde Staten. Ze werden daar snel populair. De eerste geregistreerde Chihuahua's waren allemaal kortharig. De eerste langharigen werden pas in 1959 in Mexico geregistreerd.

Waar begin je aan?

Als je van plan bent een Chihuahua als huisdier te nemen, doe je er goed aan jezelf goed te (laten) informeren. Een Chihuahua is bijzonder aanhankelijk, heeft dus veel aandacht nodig en heeft zeker in de beginfase een consequente baas nodig. Het is bijvoorbeeld verleidelijk de Chihuahua van hand tot hand te laten gaan, maar voor een puppy, die net vanuit het nest naar een nieuwe omgeving is verhuisd, is dit niet prettig en zelfs verwarrend. De tandjes zijn pijnlijk scherp en de behoefte te bijten is groot vanwege de jeuk in de mond, het doorkomen van de tanden en later nog een keer met het wisselen. Wie kleine kinderen in huis heeft, doet er goed aan te beseffen, dat de Chihuahua geen leuk klein speelgoedhondje is. De kleine hond is gevoelig voor stress en verkeerde signalen. Pak je het goed aan, heb je een lieve sociale kleine meeneem hond. Pak je het verkeerd aan, maak je er een vervelend blaffend en bijtend hondje van. Dat is met alle honden zo, maar bij een Chihuahua is dat sterker het geval.

Aanschaffen

Er wordt veel gefokt en gemixt door mensen die er niet bijzonder veel verstand van hebben. Je doet er goed aan op zoek te gaan naar een fokker, die serieus werkt, al meerdere succesvolle en gezonde nestjes gehad heeft en het belangrijk vindt dat de hondjes een goed thuis krijgen. Deze zal de Chihuahua laten voorzien van een chip, heeft een dierenpaspoort voor je waarin de reeds gegeven prikken en wormenkuren staat vermeld en kan je een gezondheidsverklaring overhandigen. De gemiddelde prijs ligt dan rond de 750,00. Doordat er een gezondheidsverklaring is, kun je de pup gemakkelijk verzekeren. Dit is altijd aan te raden. Je krijgt bijna alles vergoed en haalt het bedrag er bijna altijd uit.

Voordat je de pup gaat ophalen;
  • Reistas kopen om hond in te vervoeren
  • Bench aanschaffen, deze als mand gebruiken
  • Puppytoilet werkt uitstekend bij Chihuahua's
  • Voldoende bijtspeeltjes, zoals touw en kunststof speeltjes
  • Royal Canin "Chihuahua tot 8 mnd"

Opvoeden

Voed een Chihuahua op door hem te belonen. Straffen werkt meestens averechts. Donkere en lage stemmen werken bij het opvoeden van een bullterrier, doch niet bij het opvoeden van een Chihuahua. Door de stressreactie zal hij enkel meer fel en agressief worden. Is het niet direct, zal het zich uiten als hij een half jaar oud is.

Als je hem beloont met een klein snoepje, leert hij zoiets als 'zit' binnen een dag. Druk zachtjes zn kont naar de grond, zeg daarbij 'zit', geef hem een (klein stukje) snoepje en roep daarbij met hoge stem iets van 'jaaaa, goedzo!'

Aanleren is makkelijker dan afleren.

Bijten

Puppies bijten. Dat is nu eenmaal een feit. Het is onderzoekend, alsook om de jeuk in de mond te stillen. Vingers en tenen genieten dan meestens de voorkeur boven speeltjes. Ook meubels kunnen de dupe zijn. Daarom ook een bench. Als hij alleen thuis is, kan hij niet de boel slopen.

Bijten leer je af bij een Chihuahua, door op hoge toon 'au' te roepen. Dat is niet zomaar een toon. Je moet even uitproberen en oefenen, hoe de 'au!' daadwerkelijk overkomt bij de hond. Een frequente, hoog en schel, is van belang. Hij zal niet direct stoppen, maar als je dit consequent, bij iedere beet, een paar dagen volhoudt, ben je er waarschijnlijk helemaal vanaf. Ook niet accepteren van de hond, als het jou even niet uitkomt 'au!' te roepen, want gebrek aan consequent zijn, is funest bij een Chihuahua.

Tips

De maag en darmen van de Chihuahua zijn niet groot en moeten met regelmaat in beweging blijven om problemen met een vicieuze cirkel te voorkomen. Zorg dat er altijd wat brokjes op een schaaltje klaar liggen. En een schaal water uiteraard. Zorg daarnaast dat de Chihuahua, in ieder geval de eerste maanden, minimaal 4x per dag eet.
07:30 uur
11:30 uur
17:30 uur
22:30 uur
De Chihuahua moet miminaal 45 gram Royal Canin droogbrokjes eten per dag. Weeg dat smorgens af en zorg dat hij dat iedere dag binnen krijgt.

Als je de pup ophaalt bij de fokker, laat hem dan de eerste twee weken bij je binnen thuis. Wennen aan het huis en wennen aan jou. Als je zorgt dat hij vertrouwd is met jou, kan je daarna overal met hem naar toe en zal hij zelfverzekerd de wereld in stappen, als hij jou maar bij zich heeft. Als er bezoek komt, laat hen de hond niet optillen of vasthouden. Hij moet eerst 2 weken wennen aan jou/jullie geur. Anders is het te verwarrend en wordt hij onzeker en agressief in een later stadium.

Zorg voor rust en regelmaat. Uurtje spelen, eten, anderhalf uur tot 2 uur slapen, toiletteren, uurtje spelen, etc. Als je hem van half elf tot half twaalf in de avond laat spelen, kan hij gerust tot half zes doorslapen als pup zijnde.

Vermijd agressieve tonaties en geef ook geen 'corrigerende' tikken. Dit werkt niet bij een Chihuahua en zal hem tot een agressief hondje maken.

Veel succes en veel plezier!
© 2011 - 2022 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De chihuahua is een erg populair hondenras. Zij stammen uit Mexico. Oorspronkelijk waren chihuahua's kortharig. Door kru…
Herkomst en geschiedenis van de ChihuahuaHerkomst en geschiedenis van de ChihuahuaDe Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld. De Chihuahua is een zeer oud ras, ze komen…
Chihuahua: puppy ophalen, een goed beginBesloten een Chihuahua in huis te nemen, een puppy uitgezocht en een dag afgesproken de pup te gaan ophalen. Omdat de Ch…

Alles over fretten fokkenFretten zijn niet de meest voorkomende huisdieren. Toch leveren ze bij fretten eigenaren altijd veel plezier op, en zijn…
De 10 populairste hondenrassenDe 10 populairste hondenrassenEen hond is meer dan een gewoon huisdier, het is een maatje, een trouwe vriend, een partner om mee te gaan sporten. De 1…
Bronnen en referenties
Alex (41 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.