De grasparkiet - Het tam maken

De grasparkiet - Het tam maken Het leukste aan een parkiet is toch wel wanneer hij tam wordt en uit zichzelf naar je toe komt. Maar hoe doe je dat? Het belangrijkste is geduld, maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten. Hier een eenvoudig stappenplan voor het tam maken van de parkiet.

Stappenplan voor het tam maken

Het tam maken is iets wat met heel veel geduld moet gebeuren. Het makkelijkste gaat het met jonge parkieten, maar ook oudere parkieten kunnen nog tam gemaakt worden. Aan te raden is het volgende stappenplan te volgen om de vogel tam te maken.

Stap 1: Wennen aan de kooi.
Als je de vogel net hebt, is het belangrijk dat hij tenminste twee dagen de tijd krijgt om aan zijn kooi te wennen. In deze periode laat je hem zoveel mogelijk met rust, en stoor je hem alleen af en toe om zijn voer en water te vervangen (één keer per dag)

Stap 2: Het trosgierst ontdekken.
Grasparkieten zijn dol op trosgierst, dit is dan ook erg handig om te gebruiken bij het tam maken. In deze stap laat je de parkiet wennen aan het gierst, door het in de kooi te hangen. Laat het rustig hangen voor een of twee dagen. De parkiet eet ervan, en leert dat het lekker is. In deze stap kun je ook je parkiet aan jou laten wennen. Dit kan door zachtjes tegen de vogel te praten, en in de buurt van de kooi te zitten. Vanaf dit moment kun je het beste zoveel mogelijk tijd naast de kooi doorbrengen, zodat je vogeltje je goed leert kennen.

Stap 3: Wennen aan je hand.
Nu je parkiet aan jou en aan het gierst gewent is, houd je het gierst in je hand, en laat hem het uit je hand eten. Houd het gierst in eerste instantie helemaal bij de steel, zodat de vogel niet direct tegen je hand aan hoeft te zitten. Langzaam kun je je hand dichter bij de vogel brengen, doe dit terwijl je tegen hem praat om hem gerust te stellen. Neem de tijd, geef vooral je vogel de tijd om te wennen aan het eten uit je hand.

Stap 4: Voor het eerst op je hand zitten.
Dit is dan het moment. In deze stap gaat de vogel voor het eerste op je hand zitten. Houd het gierst in je handpalm en houd het vlak buiten het bereik van je vogel. Nu moet hij op je hand springen om het gierst te eten. Zorg dat je hand in een comfortabele positie zit, het kan even duren voordat de vogel op je hand gaat zitten.

Stap 5: Uit zichzelf op de hand zitten.
Als je de vogel direct op je hand komt zitten als er gierst op ligt, kun je het ook zonder gierst proberen. Zodra de vogel op je hand komt zitten, geef je hem het gierst ter beloning en prijs je hem met je stem. Na verloop van tijd wordt hoef je de vogel niet telkens weer gierst te geven, maar krijgt hij er zelf plezier in op je hand te zitten.

Stap 6: Naar andere plaatsen.
Met behulp van het gierst kun je de vogel ook op andere plaatsten laten zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schouder, of een hoofd. Als de vogel ook dit eenmaal vanzelf doet, heb je een volledig tamme vogel!

Problemen tijdens het tam maken.

Tijdens het tam maken, kun je op verschillende problemen stuiten. Soms vliegt de parkiet weg, en wil hij de kooi niet meer in. Op andere momenten kan de parkiet beginnen te bijten, of, als je twee parkieten hebt, eist de ene alle aandacht op. Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing.

Probleem: De parkiet bijt
Oplossing: Nooit je hand terugtrekken of schreeuwen. Als je dit doet gaat bijten voor de parkiet een spelletje worden. Als de parkiet zacht bijt, is dit waarschijnlijk alleen maar om te kijken of je hand te eten is. Het beste kun je hem dan negeren. Als de parkiet daarentegen harder bijt, haar je het gierst weg en stop je de parkiet terug in de kooi. Zeg streng ‘nee’, en laat hem duidelijk weten dat het spel over is.

Probleem: De parkiet wil de kooi niet meer in.
Oplossing: Geef hem de tijd. Leg wat gierst in de kooi, en ga zelf op een afstand zitten. Meestal gaat de vogel vanzelf wel terug, de kooi is immers zijn vertrouwde plek. Gaat de vogel echt niet meer terug, kun je hem vastpakken en weer in de kooi zetten. Als je dit doet moet je er wel rekening mee houden dat de vogel zijn vertrouwen in handen zou kunnen verliezen, dus mijd het zoveel mogelijk.

Probleem: De parkiet is ineens niet tam meer.
Oplossing: Kijk eerst hoe het probleem is ontstaan. Heb je de parkiet vastgepakt? Is hij ergens van geschrokken? Het enige wat je hiertegen kunt doen is opnieuw beginnen met het tam maken. (wennen aan de kooi en aan het trosgierst hoeft niet meer)

Probleem: De parkiet is schuw ten opzichte van andere mensen
Oplossing: Dit probleem is niet zo gemakkelijk op te lossen, beter kun je het voorkomen door regelmatig verschillende mensen het vogeltje op hun hand te laten houden. Als het probleem zich toch voordoet, kun je hem zelf op je hand houden en telkens een beetje dichter bij een vreemde brengen. Let op dat je dit langzaam aan doet, anders kan de parkiet ook weer bang van jou worden!

Probleem: Één parkiet eist alle aandacht op.
Oplossing: Laat het gewoon zo. Als je twee of meer parkieten hebt, is de ene dominanter dan de ander. Als de dominante parkiet eenmaal volledig tam is, zal de andere parkiet vrij snel zijn voorbeeld volgen. Maak er dus geen probleem van, want voor de vogels is het ook geen probleem.
© 2008 - 2020 Lisa-het_genie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
Grasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Daar trekken ze luid en kwetterend in grote zwermen rond, op zoek naar…
Grasparkiet als huisdierGrasparkiet als huisdierDe grasparkiet is een kleurrijk en apart huisdiertje. Het vogeltje dat oorspronkelijk uit Australië komt kan een huis op…
Als je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijt is dit erg vervelend. Besef dat het bijten voortkomt uit frustraties en dat je het bijt…

De Engelse CockerspaniëlAls je besluit een hond aan te schaffen, dan is het belangrijk om uit te zoeken welke hond het beste bij je past. Elk me…
De grasparkiet - De kooiDe grasparkiet - De kooiBelangrijk is een geschikte kooi voor je grasparkiet te hebben, en deze goed in te richten. Parkieten hebben veel afleid…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De grasparkiet - Het tam maken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rebecca, 27-07-2017 15:40 #22
Hallo allemaal

Ik heb sinds 2 dagen een parkietje en ik sta te popelen om hem tam te maken, als ik met m'n hand in de kooi ga dan vliegt ie van stokje naar stokje en als ik m'n hand voor zn buikje hou gaat ie ook aan een ander stokje maar als ik het dan nog een keer doe gaat ie wel op m'n hand zitten, en de volgende keer fladdert ie weer weg en zo gaat het eigenlijk de hele tijd, moet Ik hem nou met rust laten tot ie in 1 keer op m'n hand gaat of is dat fladderen eerst niet erg? Ik ben bang dat ik hem bang heb gemaakt voor handen doordat ie steeds weg fladdert maar soms gaat ie wel op m'n hand. Hoe moet ik dit aanpakken?

3&3, 31-07-2014 19:28 #21
Hoi allemaal,

Een vraagje.

Sinds 2 dagen hebben we een 2e parkietje erbij gehaald voor onze 3jarige parkiet omdat hij veel alleen is.
Nu vragen we ons af hoe we hun allebei het beste aan elkaar kunnen laten wennen en of ze "maatjes" worden.
De 3 jarige is erg tam. De kooien staan nu naast elkaar maar als de 3jarige gaat vliegen dan word de jonge parkiet gek en wilt ook vliegen.
Kan de 3jarige wennen aan een parkietje van 12weken oud?

Parkietenfreak, 19-04-2014 11:00 #20
Hoi ik hoop dat het gaat helpen want ik heb ze een paar weken en ze zijn volwassene ze eten soms uit mijn hand en dan kan ik ze ook wel aaien maar ze gaan niet op mijn hand zitten!

Busra, 21-10-2013 09:11 #19
Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb 3 dagen gelden een agapornis gehaald, en ik ben er nog wel bang van, daarom draag ik handschoenen als ik me hand in de kooi stop voor 1 of ander
redenen. Mijn agapornis komt niet op mijn vinger, heeft dit te maken met mijn handschoenen? Of moet hij/zij nog wennen aan mij :)

Groetjes Busra

Sara, 14-10-2013 12:17 #18
Ik heb ook 1 parkietje. hij vliegt ook al los maar zit eigenlijk alleen maar stil bij de spiegel! zou ie eenzaam zijn? ik ben wel van plan er een parkietje bij te nemen.

Annonieme Parkieten Lover, 01-07-2013 15:34 #17
Mijn grasparkiet bijt hard, ook in de kooi. dit vinden wij erg vervelend…hoe kunnen we dit voorkomen of afleren?
groetjes parkieten lover

Willem, 28-04-2013 17:01 #16
Ik heb 2 grasparkieten, eerst geprobeerd tam te maken met een stokje, zij komen allebei wel op het stokje, een daarvan komt op mijn arm als ik met mijn arm probeer en dan het word arm zeg komt deze aangehuppeld op mijn arm, de ander loopt nog weg van mijn arm, hoewel deze er ook weleens op springt als de ander er al op is.

Joël van Bekkum, 26-04-2013 14:25 #15
Ik heb 2 grasparkieten. ik heb ze al bijna 2 maanden. ik ben al bij stap 4. maar toch wil die stap noch niet echt lukken. mijn vraag is: hoelang kan het duren voordat hij echt op mijn hand gaat zitten. en als ik dat doe dan gaan ze soms ook bijten!

Paulien, 28-10-2012 19:40 #14
Hallo iedereen!
Ik heb 2 parkieten Blue en Tweety. Blue was eerst, maar hij was eenzaam dus kochten we er een 2de Tweety. Tweety is wel iets ouder dan Blue maar dat maakt niet uit! Ik ben nu volop bezig met Tweety tam te maken maar dat gaat goed! Mijn probleem is nu als ik met mijn hand in de kooi kom dan bijt Blue keihard in mijn vinger en dan pikt ie ook nog een bij Tweety maar dat pikken bij Tweety is omdat ie jaloers is dat komt wel goed! Maar dat Blue bij mij in de vinger pikt wil ik niet! Dus mijn probleem is Blue pikt in mijn vinger en komt niet meer op mijn vinger zitten! Ik hoop dat iemand een oplossing weet!
Alvast bedankt! Paulien!

Deborah Moll, 15-08-2012 17:27 #13
Ik heb een grasparkietje net 2 dagen :-). ik kreeg hem binnen 2 uur al wel tam, maar ik laat hem los vliegen in de kamer maar hij wil zelf niet bij mij komen :-(… nu is mijn vraag hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn parkietie tam blijft? p.s. hij is 6 weken

Salih, 02-02-2012 20:06 #12
Ik heb een grasparkietje albino pop sinds 4 dagen ik vond het zielig om hem in de kooi te houden maar ze is niet tam ze is wel lief als ik deurtje openhoudt vliegt ze niet weg dus heb ik haar moeten vangen met mn hand inde kooi toen ging ze 2x bijten ik heb haar rond laten fladderen als ik mn hand in de kooi steekt spartelt ze erg word ze wild wil haar niet vangen ben bang dat ze nog schuwer wordt wat kan ik doen voor mn yummos help

Bram, 18-11-2011 18:11 #11
Hallo ik heb een vraagje. Ik heb een gras parkiet en is drie jaar oud. Hij kan niet praten maar ik wil het wel. Wat kan ik doen om hem te laten praten? of lukt dat niet meer?

Stephan, 16-10-2011 21:06 #10
Ik heb laatst een grasparkiet gekocht maar ik ben soms weg. maar telkens als ik binnen kom zie ik hem met zijn kopje hangen net alsof hij verdrietig is wat moet ik eraan doen zodat hij wat vrolijker lijkt. en mijn vogel praat zachtjes wat houd dat in?

Niels, 30-08-2011 10:11 #9
Dit klinkt misschien een beetje stom maar; ik heb een parkiet (hij is al zo'n 6 jaar) en hij is nog niet tam… valt hij nog tam te maken? ik probeer het nu met trosgierst maar hij eet er niet van, ook niet als ik het gewoon in zijn kooi doe… zal ik misschien een nieuwe parkiet erbij moeten kopen (hij is al zo'n 4 jaar alleen)?

Jordi, 14-07-2011 17:06 #8
Ik heb een parkiet en die was na 1,5 week al tam. hij durfde eerst niet op mijn hand toen had ik een stokje gepakt. en voor hem gehouden in het begin vloog die weg later ging die op het stokje zitten toen probeerde ik het stokje op mijn arm te leggen dat die daar dan op ging na een poosje lukte dat ook en daarna op mijn vinger proberen en dat lukte. nu loopt die zelfs over me hand en over het toetsenbord als ik aan het typen ben.

jordi

Plasje Parkietje, 06-07-2011 14:49 #7
Ik heb 7 vogels waarvan 3 valkparkieten, 3 vinkjes en 1 grasparkiet. We hebben ze al best wel heel lang. maar alleen een vrouwtjes valkparkietje (4 jaar) komt op je hand, hoe kan ik de rest tam maken?

Marissa, 25-06-2011 21:42 #6
Ik heb een vraag, Ik heb nu ongeveer een half jaar een parkiet, een mannetje. maar wat ik ook doe, hij blijft alles eng vinden. ik heb wel geprobeert om hem tam te maken, maar het lukte niet omdat hij voor alles zo bang was. wanneer ik tegen hem praat, gaat hij wel zachtjes fluiten, en komt hij wel dichterbij, maar als ik met mijn hand naar het kooitje ga, gaat hij meteen naar achteren. en als ik het dan probeer te openen, gaat hij heel hald fluiten. wat moet ik dus doen om er voor te zorgen dat hij nog tam kan worden? of lukt dat nu al niet meer?

Herma, 04-06-2011 16:07 #5
Even een vraag, de parkiet kwam al vanaf het eerste moment op mijn vinger zitten als ik mijn vingers tegen zijn pootjes hield. Ook kroop hij dan rustig naar boven. Ik heb dat een paar dagen in de kooi volgehouden en toen eruit natuurlijk. Hij vloog meteen weg, ging op een voor hem vertrouwd plekje zitten en dat doet hij nu nog steeds. Het plekje voor het raam. Kan hem ook gewoon pakken als het moet maar nu komt mijn vraag, hoe kan het dat de parkiet niet zelf bij me komt?
Hij is wel aan me gewend, zodra ik op ga staan, hij staat altijd naast me, dan kruipt ie naar het deurtje toe. Als ik hem gewoon even zachtjes vastpak en tegen hem praat dan is die soms een tijdje rustig en dan begint hij te bijten, niet bepaald zachtjes
Krijg dus de indruk dat die wel al behoorlijk tam is maar vraag me toch af waarom die zo bijt. Kunt u mij daar antwoord opgeven?

Pieternel Leijtens, 07-12-2010 19:28 #4
Hebben eerder een grasparkietje gehad maar hebben deze in moeten laten slapen want deze had zijn rugje gebroken en deze was pas 3 maanden en deze was heel vlug tam. Nu hebben we een nieuw parkietje deze komt vanuit de kooi op je vinger zitten maar zodra hij of zij want deze is nu denk ik 12 weken buiten de kooi komt vliegt hij of zij weg en we hebben al van alles geprobeerd maar hij of zij komt gewoon niet terug. Ook vliegt hij of zij niet naar de kooi terug. Wat we willen is dat hij bij ons komt dan kun je verder gaan met tam maken. Wat kunnen we doen om hem of haar dit te leren. Graag zouden we hierop een reactie ontvangen.

Willeke, 04-09-2010 12:41 #3
Wij hebben een leuk parkiet een echte lieverd die binnen de kooi wel op ons hand zit en netjes uit de kooi vliegt en ook weer terug gaat, maar hij komt nooit bij ons. Als hij in de kooi op de vinger zit en dan langzaam naar buiten de kooi probeer te krijgen vliegt hij altijd weg.
Hoe krijg ik hem zover dat hij zowel in als uit de kooi bij ons blijft zitten.

Henk Roos, 14-03-2010 10:53 #2
Ook ik heb 2 jonge parkietjes, 1 is na enkele weken vrij tam geworden.
Nummer 2 is erg schuw en bang, ondanks dat deze door zijn ouders geplukt is en niet kan vliegen, maar als ik inde buurt kom weet hij niet hoe snel hij moet weg komen!
Maar als ik met trosgierst of wat groen aankom krijgt hij niet de gelegenheid om er bij te komen doordat de ander er al bij is.
Heeft er iemand een goeie tip voor me of zal het wel goed komen wanneer hij ook een beetje kan vliegen? Reactie infoteur, 02-05-2010
Je kunt hem het beste gewoon met rust laten.
Als de tweede parkiet wel bij je wilt komen om te eten, wordt hij snel genoeg jaloers. Richt je aandacht op de tamme parkiet, de ander komt vanzelf mee.
Wanneer hij weer kan vliegen kan het best zijn dat hij dapperder en brutaler wordt. Nu heeft hij het idee dat hij geen kant op kan, dus zal hij overal bij weg proberen te vluchten. Als hij kan vliegen, is alles minder eng.

Brenda, 07-06-2009 17:33 #1
Ik wil graag me parkiet tam maken maar mijn parkiet is heel erg vals dus hij bijt me steeds ik zeg streng nee enzo maar hij blijft bijten :-( ook als ik naar zijn kooi loop vliegt hij snel uit zijn kooi om voor mij te vluchten Reactie infoteur, 08-06-2009
Doe dan even een stapje terug met het tam maken.
Zorg dat je veel tijd naast de kooi zit, laat je parkiet rustig aan je wennen.
Het klinkt naar jou omschrijving niet of je parkiet vals is, maar alsof hij gewoon bang is. Geef hem de tijd om rustig aan je te wennen. Zet de kooi op een plek waar jij veel zit, naast de computer of de tv bijvoorbeeld (let op dat je vogeltje niet bang wordt van het scherm)

Infoteur: Lisa-het_genie
Gepubliceerd: 06-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 22
Schrijf mee!