De grasparkiet - Het tam maken
Het leukste aan een parkiet is toch wel wanneer hij tam wordt en uit zichzelf naar je toe komt. Maar hoe doe je dat? Het belangrijkste is geduld, maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten. Hier een eenvoudig stappenplan voor het tam maken van de parkiet.
Stappenplan voor het tam maken
Het tam maken is iets wat met heel veel geduld moet gebeuren. Het makkelijkste gaat het met jonge parkieten, maar ook oudere parkieten kunnen nog tam gemaakt worden. Aan te raden is het volgende stappenplan te volgen om de vogel tam te maken.
Stap 1: Wennen aan de kooi.
Als je de vogel net hebt, is het belangrijk dat hij tenminste twee dagen de tijd krijgt om aan zijn kooi te wennen. In deze periode laat je hem zoveel mogelijk met rust, en stoor je hem alleen af en toe om zijn voer en water te vervangen (één keer per dag)
Stap 2: Het trosgierst ontdekken.
Grasparkieten zijn dol op trosgierst, dit is dan ook erg handig om te gebruiken bij het tam maken. In deze stap laat je de parkiet wennen aan het gierst, door het in de kooi te hangen. Laat het rustig hangen voor een of twee dagen. De parkiet eet ervan, en leert dat het lekker is. In deze stap kun je ook je parkiet aan jou laten wennen. Dit kan door zachtjes tegen de vogel te praten, en in de buurt van de kooi te zitten. Vanaf dit moment kun je het beste zoveel mogelijk tijd naast de kooi doorbrengen, zodat je vogeltje je goed leert kennen.
Stap 3: Wennen aan je hand.
Nu je parkiet aan jou en aan het gierst gewent is, houd je het gierst in je hand, en laat hem het uit je hand eten. Houd het gierst in eerste instantie helemaal bij de steel, zodat de vogel niet direct tegen je hand aan hoeft te zitten. Langzaam kun je je hand dichter bij de vogel brengen, doe dit terwijl je tegen hem praat om hem gerust te stellen. Neem de tijd, geef vooral je vogel de tijd om te wennen aan het eten uit je hand.
Stap 4: Voor het eerst op je hand zitten.
Dit is dan het moment. In deze stap gaat de vogel voor het eerste op je hand zitten. Houd het gierst in je handpalm en houd het vlak buiten het bereik van je vogel. Nu moet hij op je hand springen om het gierst te eten. Zorg dat je hand in een comfortabele positie zit, het kan even duren voordat de vogel op je hand gaat zitten.
Stap 5: Uit zichzelf op de hand zitten.
Als je de vogel direct op je hand komt zitten als er gierst op ligt, kun je het ook zonder gierst proberen. Zodra de vogel op je hand komt zitten, geef je hem het gierst ter beloning en prijs je hem met je stem. Na verloop van tijd wordt hoef je de vogel niet telkens weer gierst te geven, maar krijgt hij er zelf plezier in op je hand te zitten.
Stap 6: Naar andere plaatsen.
Met behulp van het gierst kun je de vogel ook op andere plaatsten laten zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schouder, of een hoofd. Als de vogel ook dit eenmaal vanzelf doet, heb je een volledig tamme vogel!
Problemen tijdens het tam maken.
Tijdens het tam maken, kun je op verschillende problemen stuiten. Soms vliegt de parkiet weg, en wil hij de kooi niet meer in. Op andere momenten kan de parkiet beginnen te bijten, of, als je twee parkieten hebt, eist de ene alle aandacht op. Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing.
Probleem: De parkiet bijt
Oplossing: Nooit je hand terugtrekken of schreeuwen. Als je dit doet gaat bijten voor de parkiet een spelletje worden. Als de parkiet zacht bijt, is dit waarschijnlijk alleen maar om te kijken of je hand te eten is. Het beste kun je hem dan negeren. Als de parkiet daarentegen harder bijt, haar je het gierst weg en stop je de parkiet terug in de kooi. Zeg streng ‘nee’, en laat hem duidelijk weten dat het spel over is.
Probleem: De parkiet wil de kooi niet meer in.
Oplossing: Geef hem de tijd. Leg wat gierst in de kooi, en ga zelf op een afstand zitten. Meestal gaat de vogel vanzelf wel terug, de kooi is immers zijn vertrouwde plek. Gaat de vogel echt niet meer terug, kun je hem vastpakken en weer in de kooi zetten. Als je dit doet moet je er wel rekening mee houden dat de vogel zijn vertrouwen in handen zou kunnen verliezen, dus mijd het zoveel mogelijk.
Probleem: De parkiet is ineens niet tam meer.
Oplossing: Kijk eerst hoe het probleem is ontstaan. Heb je de parkiet vastgepakt? Is hij ergens van geschrokken? Het enige wat je hiertegen kunt doen is opnieuw beginnen met het tam maken. (wennen aan de kooi en aan het trosgierst hoeft niet meer)
Probleem: De parkiet is schuw ten opzichte van andere mensen
Oplossing: Dit probleem is niet zo gemakkelijk op te lossen, beter kun je het voorkomen door regelmatig verschillende mensen het vogeltje op hun hand te laten houden. Als het probleem zich toch voordoet, kun je hem zelf op je hand houden en telkens een beetje dichter bij een vreemde brengen. Let op dat je dit langzaam aan doet, anders kan de parkiet ook weer bang van jou worden!
Probleem: Één parkiet eist alle aandacht op.
Oplossing: Laat het gewoon zo. Als je twee of meer parkieten hebt, is de ene dominanter dan de ander. Als de dominante parkiet eenmaal volledig tam is, zal de andere parkiet vrij snel zijn voorbeeld volgen. Maak er dus geen probleem van, want voor de vogels is het ook geen probleem.