De grasparkiet - Het tam maken

De grasparkiet - Het tam maken Het leukste aan een parkiet is toch wel wanneer hij tam wordt en uit zichzelf naar je toe komt. Maar hoe doe je dat? Het belangrijkste is geduld, maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten. Hier een eenvoudig stappenplan voor het tam maken van de parkiet.

Stappenplan voor het tam maken

Het tam maken is iets wat met heel veel geduld moet gebeuren. Het makkelijkste gaat het met jonge parkieten, maar ook oudere parkieten kunnen nog tam gemaakt worden. Aan te raden is het volgende stappenplan te volgen om de vogel tam te maken.

Stap 1: Wennen aan de kooi.
Als je de vogel net hebt, is het belangrijk dat hij tenminste twee dagen de tijd krijgt om aan zijn kooi te wennen. In deze periode laat je hem zoveel mogelijk met rust, en stoor je hem alleen af en toe om zijn voer en water te vervangen (één keer per dag)

Stap 2: Het trosgierst ontdekken.
Grasparkieten zijn dol op trosgierst, dit is dan ook erg handig om te gebruiken bij het tam maken. In deze stap laat je de parkiet wennen aan het gierst, door het in de kooi te hangen. Laat het rustig hangen voor een of twee dagen. De parkiet eet ervan, en leert dat het lekker is. In deze stap kun je ook je parkiet aan jou laten wennen. Dit kan door zachtjes tegen de vogel te praten, en in de buurt van de kooi te zitten. Vanaf dit moment kun je het beste zoveel mogelijk tijd naast de kooi doorbrengen, zodat je vogeltje je goed leert kennen.

Stap 3: Wennen aan je hand.
Nu je parkiet aan jou en aan het gierst gewent is, houd je het gierst in je hand, en laat hem het uit je hand eten. Houd het gierst in eerste instantie helemaal bij de steel, zodat de vogel niet direct tegen je hand aan hoeft te zitten. Langzaam kun je je hand dichter bij de vogel brengen, doe dit terwijl je tegen hem praat om hem gerust te stellen. Neem de tijd, geef vooral je vogel de tijd om te wennen aan het eten uit je hand.

Stap 4: Voor het eerst op je hand zitten.
Dit is dan het moment. In deze stap gaat de vogel voor het eerste op je hand zitten. Houd het gierst in je handpalm en houd het vlak buiten het bereik van je vogel. Nu moet hij op je hand springen om het gierst te eten. Zorg dat je hand in een comfortabele positie zit, het kan even duren voordat de vogel op je hand gaat zitten.

Stap 5: Uit zichzelf op de hand zitten.
Als je de vogel direct op je hand komt zitten als er gierst op ligt, kun je het ook zonder gierst proberen. Zodra de vogel op je hand komt zitten, geef je hem het gierst ter beloning en prijs je hem met je stem. Na verloop van tijd wordt hoef je de vogel niet telkens weer gierst te geven, maar krijgt hij er zelf plezier in op je hand te zitten.

Stap 6: Naar andere plaatsen.
Met behulp van het gierst kun je de vogel ook op andere plaatsten laten zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schouder, of een hoofd. Als de vogel ook dit eenmaal vanzelf doet, heb je een volledig tamme vogel!

Problemen tijdens het tam maken.

Tijdens het tam maken, kun je op verschillende problemen stuiten. Soms vliegt de parkiet weg, en wil hij de kooi niet meer in. Op andere momenten kan de parkiet beginnen te bijten, of, als je twee parkieten hebt, eist de ene alle aandacht op. Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing.

Probleem: De parkiet bijt
Oplossing: Nooit je hand terugtrekken of schreeuwen. Als je dit doet gaat bijten voor de parkiet een spelletje worden. Als de parkiet zacht bijt, is dit waarschijnlijk alleen maar om te kijken of je hand te eten is. Het beste kun je hem dan negeren. Als de parkiet daarentegen harder bijt, haar je het gierst weg en stop je de parkiet terug in de kooi. Zeg streng ‘nee’, en laat hem duidelijk weten dat het spel over is.

Probleem: De parkiet wil de kooi niet meer in.
Oplossing: Geef hem de tijd. Leg wat gierst in de kooi, en ga zelf op een afstand zitten. Meestal gaat de vogel vanzelf wel terug, de kooi is immers zijn vertrouwde plek. Gaat de vogel echt niet meer terug, kun je hem vastpakken en weer in de kooi zetten. Als je dit doet moet je er wel rekening mee houden dat de vogel zijn vertrouwen in handen zou kunnen verliezen, dus mijd het zoveel mogelijk.

Probleem: De parkiet is ineens niet tam meer.
Oplossing: Kijk eerst hoe het probleem is ontstaan. Heb je de parkiet vastgepakt? Is hij ergens van geschrokken? Het enige wat je hiertegen kunt doen is opnieuw beginnen met het tam maken. (wennen aan de kooi en aan het trosgierst hoeft niet meer)

Probleem: De parkiet is schuw ten opzichte van andere mensen
Oplossing: Dit probleem is niet zo gemakkelijk op te lossen, beter kun je het voorkomen door regelmatig verschillende mensen het vogeltje op hun hand te laten houden. Als het probleem zich toch voordoet, kun je hem zelf op je hand houden en telkens een beetje dichter bij een vreemde brengen. Let op dat je dit langzaam aan doet, anders kan de parkiet ook weer bang van jou worden!

Probleem: Één parkiet eist alle aandacht op.
Oplossing: Laat het gewoon zo. Als je twee of meer parkieten hebt, is de ene dominanter dan de ander. Als de dominante parkiet eenmaal volledig tam is, zal de andere parkiet vrij snel zijn voorbeeld volgen. Maak er dus geen probleem van, want voor de vogels is het ook geen probleem.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
Grasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Daar trekken ze luid en kwetterend in grote zwermen rond, op zoek naar…
Grasparkiet als huisdierGrasparkiet als huisdierDe grasparkiet is een kleurrijk en apart huisdiertje. Het vogeltje dat oorspronkelijk uit Australië komt kan een huis op…
Als je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijt is dit erg vervelend. Besef dat het bijten voortkomt uit frustraties en dat je het bijt…

De Engelse CockerspaniëlAls je besluit een hond aan te schaffen, dan is het belangrijk om uit te zoeken welke hond het beste bij je past. Elk me…
De grasparkiet - De kooiDe grasparkiet - De kooiBelangrijk is een geschikte kooi voor je grasparkiet te hebben, en deze goed in te richten. Parkieten hebben veel afleid…
Bronnen en referenties
Reacties

Henk Roos, 14-03-2010
Ook ik heb 2 jonge parkietjes, 1 is na enkele weken vrij tam geworden.
Nummer 2 is erg schuw en bang, ondanks dat deze door zijn ouders geplukt is en niet kan vliegen, maar als ik inde buurt kom weet hij niet hoe snel hij moet weg komen!
Maar als ik met trosgierst of wat groen aankom krijgt hij niet de gelegenheid om er bij te komen doordat de ander er al bij is.
Heeft er iemand een goeie tip voor me of zal het wel goed komen wanneer hij ook een beetje kan vliegen? Reactie infoteur, 02-05-2010
Je kunt hem het beste gewoon met rust laten.
Als de tweede parkiet wel bij je wilt komen om te eten, wordt hij snel genoeg jaloers. Richt je aandacht op de tamme parkiet, de ander komt vanzelf mee.
Wanneer hij weer kan vliegen kan het best zijn dat hij dapperder en brutaler wordt. Nu heeft hij het idee dat hij geen kant op kan, dus zal hij overal bij weg proberen te vluchten. Als hij kan vliegen, is alles minder eng.

Brenda, 07-06-2009
Ik wil graag me parkiet tam maken maar mijn parkiet is heel erg vals dus hij bijt me steeds ik zeg streng nee enzo maar hij blijft bijten :-( ook als ik naar zijn kooi loop vliegt hij snel uit zijn kooi om voor mij te vluchten Reactie infoteur, 08-06-2009
Doe dan even een stapje terug met het tam maken.
Zorg dat je veel tijd naast de kooi zit, laat je parkiet rustig aan je wennen.
Het klinkt naar jou omschrijving niet of je parkiet vals is, maar alsof hij gewoon bang is. Geef hem de tijd om rustig aan je te wennen. Zet de kooi op een plek waar jij veel zit, naast de computer of de tv bijvoorbeeld (let op dat je vogeltje niet bang wordt van het scherm)

Lisa-het_genie (24 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.