Rashonden: Chow Chow

Rashonden: Chow Chow De Chow Chow is een oud Chinees hondenras. Waarschijnlijk was de eerste vorm van dit ras al bekend in China voordat de jaartelling begon. Vroeger werd hij gebruikt als jachthond en zelfs als voedsel voor de mens. Tegenwoordig wordt hij gebruikt als huis- en waakhond, maar vooral als gezelschapshond. Het is een rustige hond die trouw is aan zijn baasje. Hij kan tegenover andere honden dominant zijn en tegenover vreemden kan hij terughoudend zijn.

Geschiedenis

De Chow Chow is een oud Chinees hondenras, dat werd gehouden als huis-, waak- en jachthond en voor zijn vlees en vacht. Vroeger was hij de beschermer van tempels waarbij hij ook de verdrijver was van boze geesten. Hiervoor was zijn gefronste blik en blauwe tong van belang.

Uiterlijk

Bij reuen is de schofthoogte tussen de 48 en 56 cm en bij teven tussen de 46 en 51 cm. Het gewicht varieert bij reuen tussen de 20 en 35 kilo en bij teven tussen de 18 en 30 kilo. De Chow Chow heeft een dichte vacht die lang- of kortharig is. De kleuren zijn rood, zwart, crème of blauw. De hond heeft altijd 1 kleur. De rode kleur komt het meest voor. Typerend is dat de Chow Chow een blauwe tond en tandvlees heeft.

Het schedel is vlak en breed. Zijn snuit is matig lang met meestal een zwarte neus. Zijn kop heeft een fronsende uitstraling. De ogen zijn meestal donker en amandelvormig. De oren zijn klein en dik en ver uit elkaar geplaatst. Zijn lichaam is breed en gespierd. De staart is hoog aangezet en wordt op de rug gedragen.

Karakter

Hij is rustig van aard en is trouw aan zijn baasje. Hoewel hij wordt gezien als een eenmanshond, kan hij meestal ook goed overweg met andere gezinsleden. Hij is ook waaks. De opvoeding moet consequent gebeuren. Indien ze van jongs af aan in contact komen met andere huisdieren of kinderen kunnen ze er meestal goed mee overweg. Tegen andere honden kunnen ze vrij dominant zijn. Ze zullen niet gauw een gevecht beginnen, maar zullen fel reageren zodra een andere hond een gevecht begint. Tegenover vreemden zijn ze terughoudend en soms onverschillig. De Chow Chow vindt het prettig als alles loopt zoals ze gewend zijn. Op oudere leeftijd duurt het wat langer voordat ze aan nieuwe dingen gewend zijn.

Opvoeding

De meeste pups van Chow Chows zijn snel zindelijk te krijgen. Het is belangrijk dat ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden en met veel dingen in aanraking komen zodat ze dit als normaal gaan beschouwen. De opvoeding moet op een zachte wijze gebeuren, maar wel consequent. Hij gehoorzaamt pas als hij zelf de noodzaak hiervan inziet. Bijvoorbeeld omdat hij weet dat hij de baas hiermee een plezier doet. Over het algemeen leert een Chow Chow niet zo snel en daarvoor is dus veel geduld nodig. Dit ras heeft ook een eigen mening waarvoor nog eens extra geduld voor nodig is.

Verzorging

De vacht van de Chow Chow heeft een dikke, harde bovenvacht met een wollige ondervacht. Een Chow Chow met een lange vacht moet minstens 1 keer per week grondig geborsteld en gekamd worden. In periodes van rui moet dit dagelijks gebeuren. Bij een Chow Chow met een korte vacht hoeft het kammen misschien iets minder vaak, maar tijdens rui moet dit ook regelmatig gebeuren.

Overige informatie

De Chow Chow heeft redelijk wat beweging nodig. Hij zal een paar flinke wandelingen per week erg fijn vinden. Omdat hij vroeger een jachthond was, kan het zijn dat hij door zijn jachtinstinct achter een ander dier zoals bijvoorbeeld een wild konijn aan gaat rennen. Als hij vanaf jongs af aan katten in huis gewend is gaat dat prima. Toch zal hij dan wel achter andere katten aan willen gaan. De gemiddelde leeftijd bij dit ras is 11 tot 12 jaar.

Mocht je interesse hebben voor het houden van een Chow Chow is het noodzakelijk je goed te informeren van te voren. Een Chow Chow kan een trouwe en lieve hond zijn voor zijn baasje. Een fokker kan je er meer over vertellen.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond)Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond)De Eurasiër behoort tot de keesachtigen en poolhonden en hij is afkomstig uit Duitsland. Dit ras is ontwikkeld voor de g…
Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Iedere hondeneigenaar kent de doordringende geur die honden kunnen uitstralen. Deze geur wordt onder andere door omgevin…
Hondenrassen, afghaanse hondEen uitleg over de kenmerkende eigenschappen van de afghaanse hond en de uiterlijke kenmerken. Dit is erg belangrijk om…

Hond en KinderenHond en KinderenHond en kind is leuk, maar uit de praktijk blijkt, ze opvoeden valt niet altijd mee. Vanuit ons hart, liefde en passie v…
Gezondheidscheck bij het konijn: eenvoudig zelf te doenGezondheidscheck bij het konijn: eenvoudig zelf te doenZolang een konijn gezond is kom je niet gauw bij de dierenarts. Om de gezondheid van je konijn zelf in de gaten te houde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Siamka, Pixabay
  • Wikepedia
  • www.honden.dierenplanet.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 15-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.