Plukken van een hond

Plukken van een hond Het plukken van een hond is een handeling die bij de vachtverzorging hoort. Meestal gebeurt dit in een trimsalon en moet met kennis van zaken worden gedaan. Een goede plukbeurt doet geen pijn bij de hond. Sommige mensen kiezen liever voor scheren: hierdoor kan de vacht gaan veranderen van structuur.

Plukken

Het plukken van een hond klinkt misschien wat vreemd in de oren. Bij het plukken van een dier denken we immers gelijk aan het kaal plukken van een kip. Het plukken van een hond heeft hier niks mee te maken. Bij het plukken worden alleen die haren verwijderd, die ook daadwerkelijk los zitten. Het plukken behoort de hond absoluut geen pijn te doen.

Principe van plukken

Een hond kan pas geplukt worden wanneer deze plukrijp is. Wanneer de hond niet plukrijp is, zal de hond pijn hebben tijdens het plukken. Het plukken werkt volgens het principe van de haargroei volgen. Trek bij jezelf maar eens een enkele haar uit: dit doet pijn. Maar trek nou eens heel zachtjes aan een grote bos haar. Je ziet dat je enkele haren uittrekt zonder dat dit pijn deed. Dit haar was uitgegroeid en laat dan los. Bij de hond werkt dit hetzelfde. Haar dat is uitgegroeid laat los. Nou is het bij plukhonden het geval dat de los zittende haren niet vanzelf uitvallen. Waarom bij andere rassen wel? Omdat dit door de fok erin is geslopen.

Is plukken echt nodig?

Ja, bij plukhonden is het plukken van de vacht echt een noodzaak. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk. De hond zal zich gaan krabben tot bloedens toe. Niet iedere plukhond kan trouwens tegen het plukken. Soms ontstaat er een irritatie na het plukken die ernstige vormen kan aannemen. Dit zie je bij honden met een gevoelige huid zoals de west highland white terriër.

Soms wordt er voor voor gekozen de hond te scheren, zoals bij huidirritaties en andere medische problemen. Soms wil de mens het zelf. De vacht zal als reactie hierop van structuur veranderen en zachter worden. Soms krijgt de hond meer jeuk, maar uiteindelijk verdwijnt dit ook weer. Dit is echter niet altijd het geval. Scheren van een plukvacht geeft dus geen garantie dat het haar blijvend veranderd. In gevallen van irritaties is scheren in plaats van plukken soms wel noodzakelijk.

Hoe vaak plukken

De vacht van een plukhond is iedere 6 maanden plukrijp. Sommige rassen laat men om de 3 maanden plukken, dit heeft meer te maken met het model van de hond. De vacht is namelijk dan niet rijp genoeg na 3 maanden. Dit wordt opgelost door slechts de helft te plukken de eerste keer. Deel 1 is dan klaar, deel 2 is ook plukrijp maar laat men staan. Na 3 maanden wordt deel 2 geplukt, deel 1 is nog niet rijp. Na weer drie maanden is deel 1 inmiddels plukrijp en wordt geplukt, deel 2 laat men weer staan en is nog niet plukrijp. Een ingewikkeld verhaal maar er wordt dus een beetje gesjoemeld met de vacht. Dit heet strippen van de vacht.

Het plukken gebeurt door de vacht strak te trekken en telkens tussen duim en wijsvinger een plukje haar beet te pakken en deze in één beweging eruit te trekken. Ook kan er een trimmesje worden gebruikt.

Plukhonden

Plukhonden zijn alle ruwharige honden, meestal terriërs zoals de draadhaar foxterriër, de west highland white terriër, border terrier, ruwharige jack russell, de ruwharige herdershond, de ruwharige dashond, schnauzer, basset griffon, cocker spaniël, bouvier etc.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De behandelingen bij een trimsalonIn de trimsalon kunnen alle soorten honden terecht. Dit houdt in dat er veel verschillende soorten vachten bij de trimsa…
Wanneer moet mijn hond naar de trimsalon?Wanneer moet mijn hond naar de trimsalon?Elke hond kan terecht bij de trimsalon soms om er een volledig model in te laten knippen en andere brengen hun hond om h…
Trimsalonprijzen voor honden en kattenTrimsalonprijzen voor honden en kattenIn een trimsalon voor honden of katten, worden vaak langharige honden en katten behandeld. Ze gaan er met woeste kapsels…
Het scheren van een hondHet scheren van een hondDe meeste langharige en vooral kleine honden in Nederland worden geschoren. Scheren wordt zelfs soms gedaan bij korthari…

Hondenras: WhippetHondenras: WhippetEen whippet behoort tot het windhondenras. Whippets zijn hele mooie, intelligente en elegante honden. Ze zijn heel zacht…
De Oudduitse herdershondDe Oudduitse herdershondDe Oudduitse herder lijkt zoals zijn naam al doet vermoeden op de Duitse herder. Dit artikel zal wat meer informatie gev…
Reactie

Vera, 19-09-2016
Onze labradoodle wordt ongeveer 3 tot 4 maal per jaar geplukt. Mij hebben ze verteld dat hij tot 14 dagen na het plukken niet mag zwemmen, wat voor hem een straf is want hij zou zich zelfs in een plas water wentelen. Is het voldoende dat ik hem met zuiver water afspoel of is absoluut zwemverbod hier eerder van toepassing? Reactie infoteur, 25-09-2016
Ik weet niet wie u dit verteld heeft, maar een hond mag na het plukken gewoon zwemmen. Wel kan de huid na het plukken gevoelig zijn. Kijk zelf even of dit bij uw hond het geval is.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 23-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.