Wanneer moet mijn hond naar de trimsalon?

Wanneer moet mijn hond naar de trimsalon? Elke hond kan terecht bij de trimsalon soms om er een volledig model in te laten knippen en andere brengen hun hond om hem enkel te laten wassen. Wanneer is het de beste tijd om te beginnen met het trimmen? Wacht vooral niet te lang en probeer uw hond zelf thuis ook te borstelen. In dit artikel leest u wanneer uw hond wellicht langs de salon zou moeten.

Puppy

Een puppy zit tussen de 3 en de 12 weken in de eerste socialisatieperiode, in deze periode kunt u de pup aan alles laten wennen, de pup zal namelijk in deze leeftijd eerder nieuwsgierig dan angstig zijn. Het is dan ook goed de pup in deze periode een keer kennis te laten maken met de trimsalon, een hele behandeling is nog niet nodig als dat wel gebeurd kan de pup het als naar gaan ervaren omdat ze zich simpelweg nog niet lang kunnen concentreren en dus erg bewegelijk op tafel kunnen zijn.
U kunt de pup brengen om alleen al te laten wennen aan geluiden zoals de tondeuse en de föhn, de meeste trimmers bieden deze service gratis of tegen een zacht prijsje aan. Dit wennen is voor elk ras aan te raden het kan namelijk altijd voor komen dat u later toch bedenkt om uw kortharige hond naar de salon te brengen en op deze wijze wordt hem/haar ook geleerd dat hij zijn poten soms af moet staan en dat de mensen hem overal zonder probleem aan kunnen raken.
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.

Ik heb een plukhond

Hoe vaak u met een plukhond naar de trimsalon gaat hangt af van wat uw voorkeur is. Een plukhond kan namelijk ook in een stripvacht worden gezet. Bij een stripvacht haalt men niet de gehele bovenvacht weg maar blijft het een beetje gevuld waardoor de hond niet tot op de onderwol wordt geplukt. Zo houdt uw ruwharige hond ook een ruwharig uiterlijk. Bij deze methode brengt u de hond om de 3 maanden naar de trimsalon.
Als u de hond in een gewone plukvacht heeft dan kunt u de hond om het half jaar naar de trimsalon brengen. Hierbij wordt de gehele bovenvacht als deze los genoeg zit geplukt.
Hou er rekening mee dat als de vacht geschoren wordt deze in de meeste gevallen voor een hele lange tijd niet meer te plukken is, de vacht kan veranderen van structuur. Daarbij wordt veel gezien dat pups die een ruwharige plukvacht horen te hebben geboren worden met een zachtere vacht die niet te plukken is voor een trimmer is dit meestal direct te voelen. Als de vacht nooit los gaat zitten dan zal er wellicht voor een andere trimmethode gekozen worden dan plukken.
Met het plukken kan een trimmer vrij snel klaar zijn terwijl het toch aardig wat kost, dit komt mede omdat het plukken zwaar werk voor de handen is.

Ik heb een kniphond

Kniphonden vragen vaak veel onderhoud zowel van u als van de trimmer. Deze krullende vachten vormen snel klitten waardoor u de hond met regelmaat zult moeten borstelen. Wat ook vaak al een hoopt helpt om klitvorming te voorkomen is het föhnen van de hond, zodat de vacht wat meer lucht krijgt en minder snel in elkaar klit. Pas wel op dat u de föhn niet te dicht op uw hond zet, de huid kan verbranden dankzij de warme lucht van de föhn.
Als u een kniphond thuis vaak uitborstelt en dan ook echt dat er geen klit meer in zit dan kunt u eventueel 3 weken wachten maar de meeste kniphonden komen om al om de 6 tot 8 weken weer bij de trimsalon. Dit maakt kniphonden dan ook één van de duurdere honden bij de trimsalon.

Ik heb een effileerhond

Er zijn twee verschillende soorten effileren:
  • effileren inkorten
  • effileren uitdunnen
Het inkorten betekend het korter maken van de vacht, dit kan bijvoorbeeld bij Maltezers en Shih-Tzu's. Dit model wat men effileerd word ook wel een puppyknip genoemd. Deze honden komen afhankelijk van uw eigen borstel prestaties ongeveer om de 2 á 3 maanden.
Het uitdunnen wordt onder andere gedaan bij spaniëls en Golden Retrievers, hierbij word de bevedering aan de benen, borst en broek uitgedund met een effileerschaar. De Golden zal echter veel minder bij een trimsalon komen dan bijvoorbeeld een Cocker Spaniël dit dankzij de hoeveelheid en de lengte van de vacht. Een richtlijn is dat de hond tussen de 4 en de 6 maanden bij de trimsalon komt.

Ik heb een ontwolhond

Ontwollen betekend de losse ondervacht er tussen uit halen, dit gebeurd 2 maal per jaar als de hond in de rui is. Het is het beste nog even te wachten als de hond in de rui is, een hond verhaard van achter naar voren in delen waardoor als u te vroeg naar de salon gaat de hond zal blijven verharen. Het beste is ook om deze honden zo min mogelijk te borstelen en dan 2 keer per jaar te laten ontwollen, dit zodat de haargroeicyclus niet door de war wordt gegooid. Te vaak borstelen van deze honden kan er voor zorgen dat de hond in een constante rui komt. Ontwolhonden zijn bijvoorbeeld; Duitse herder, Collies en Berner sennenhonden. Een aantal rassen die ontwold worden krijgen ook te maken met het uitdunnen met de effileerschaar.

Ik heb een scheerhond

Er is geen enkel ras dat alleen geschoren kan worden, toch kiezen veel mensen er voor om hun hond te laten scheren. Een haarzakje van een hond is echter in staat een bepaald aantal keer gezonde haren te produceren, als de hond met regelmaat kort geschoren word zal de kwaliteit van het haar snel af kunnen nemen. Zo kan de hond grijs worden of kale plekken gaan vertonen. Als u een hond wil laten scheren omdat hij vaak en veel in de rui is dan zal dit averechts werken, de haar wil zo snel mogelijk weer terug groeien waardoor hij steeds eerder in een rui zal komen. De haren zijn wel kleiner waardoor het verharen minder op valt maar de hond zal niet minder verharen.
Honden die geschoren worden komen meestal om de 3 á 4 maanden in de trimsalon.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De trimsalon: waarom trimmen, opleiding, belangenverenigingSteeds meer mensen brengen hun honden naar de trimsalon. Maar is deze trimsalon wel erkend en heeft de trimmer wel een d…
De prijzen van de trimsalonVeel mensen vinden de prijzen van trimsalons te duur. Er wordt vaak niet beseft hoeveel kosten er komen kijken bij een t…
De behandelingen bij een trimsalonIn de trimsalon kunnen alle soorten honden terecht. Dit houdt in dat er veel verschillende soorten vachten bij de trimsa…
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…

Paardenvoer: soorten krachtvoerPaardenvoer: soorten krachtvoerEen goed rantsoen voor een paard bestaat voor het overgrote deel uit ruwvoer. Dit kan in verschillende vormen worden aan…
Diagnoses bij paarden door middel van thermografieDiagnoses bij paarden door middel van thermografieEen probleem bij het stellen van diagnoses bij dieren is dat zij niet kunnen aangeven wat hun klachten zijn. Wanneer een…
Bronnen en referenties
Reactie

Nekkers, 24-01-2016
Mijn hond is een kruising van een Hollandse Smous en waarschijnlijk een Ierse-Terriër.
Ik heb hem 2 maal laten plukken maar ben daar niet tevreden over.
volgens internet hoeft een Smous niet geplukt te worden, maar wel geborsteld, dat doe ik 2 maal per week.
Een terriër moet wel geplukt worden.
Dat lange plukhaar heeft hij hoofdzakelijk alleen rond zijn nek, wat doe ik hiermee Reactie infoteur, 24-01-2016
Een trimmer zou aan de vacht kunnen voelen of deze daadwerkelijk geplukt kan worden of niet. Waarom bent u niet tevreden over het plukken? De Hollandse Smous is overigens ook een ras welke geplukt dient te worden.

Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.