Het scheren van een hond

Het scheren van een hond De meeste langharige en vooral kleine honden in Nederland worden geschoren. Scheren wordt zelfs soms gedaan bij kortharige honden zoals Labradors met het idee dat deze minder zal verharen. Scheren is niet aan te bevelen voor de vacht, maar het is wel een makkelijk kapsel. U hoeft minder te borstelen en het kan zorgen voor wat verkoeling in de zomer.

Waarom?

Veel mensen laten hun hond scheren omdat ze het simpelweg het makkelijkst vinden en het is vaak de goedkoopste behandeling bij een trimsalon. Sommige mensen vinden het borstelen in het begin niet zo erg, maar als een pup of hond tegen begint te stribbelen of het neemt te veel tijd in beslag dan kiezen mensen er al gauw voor minder te borstelen en de hond te scheren. Als er minder geborsteld wordt kan het ook voorkomen dat de vacht zo gaat klitten dat de trimsalon geen andere uitweg meer ziet dan het af te scheren.

Waarom niet?

Scheren is voor een hondenvacht niet aan te bevelen. Het haarzakje van een hond is zo ontwikkeld dat er een bepaald aantal gezonde kwalitatief goede haren kunnen komen, is dit op dan zal de kwaliteit hard achteruit gaan. Een hondenhaar is zo gemaakt dat deze wanneer deze halverwege zijn groeiproces wordt afgeschoren deze zo snel mogelijk weer zijn normale lengte wilt behalen waardoor de vacht ook relatief snel terug zal groeien. Als u dus een hond gaat scheren die normaal gesproken in de rui gaat dan zal deze steeds eerder in de rui terecht komen omdat de cyclus van de groei wordt verstoord. Een verslechterde kwaliteit van de vacht kan men herkennen door:
 • kleur verandering en dan voornamelijk het doffer worden
 • kale plekken
 • sneller grijs
 • dunnere vacht
Het is ook een fabel dat honden die geschoren worden geen rui krijgen, de hond zal net zoveel verharen alleen valt het minder op omdat de haren kleiner zijn bij het uitvallen.

Hoe lang blijft de vacht?

Dit is afhankelijk van welke tondeuse er gebruikt word, er kan tot ongeveer 1,5 tot 2 cm maximaal blijven staan bij het scheren. Het hoeft dus niet zo te zijn dat uw hond helemaal kaal is na het scheren. Als de hond tot op de huid helemaal vervilt is zal er misschien geen mogelijkheid zijn om de vacht wat langer te laten, de scheerkop moet namelijk dan onder de klit kunnen komen om deze er zonder pijn af te kunnen halen. In Sommige andere landen scheren ze honden met een vervilte vacht terwijl deze uit het bad zijn gekomen. Dit is soms ook nog beter voor de scheermachine, dankzij een vacht vol met knopen en viezigheid beschadigen de scheerkoppen namelijk heel erg snel.
U kunt er ook voor kiezen om het lichaam te laten scheren en de poten te laten knippen, zo komt u hond er keurig in model uit te zien.

Zelf scheren

Zelf scheren is niet aan te raden omdat er toch grote risico's aan verbonden zijn. Wilt u het echter toch zelf doen dan kan ik u de volgende tips mee geven:
 • pas op dat de scheerkop niet te warm wordt, er zijn speciale cooling sprays verkrijgbaar
 • probeer niet door een klit heen te scheren, dit is zeer pijnlijk voor de hond
 • hou de huid van de hond strak zodat u niet zo makkelijk in hun vel kunt scheren
 • scheer met de vacht mee
 • scheer niet direct over pezen of oren, deze beschadigen snel
 • zorg dat u een goede plek heeft, op de grond zit u zelf onhandig en kan de hond gemakkelijker weg
 • scheer niet de kop en/of staart honden kunnen hierbij onverwachtse bewegingen maken wat gevaar op kan leveren daarbij maakt dit het uiterlijk van de hond er vaak niet beter op
 • laat uw puppy vooral eerst door een professioneel trimmer behandelen, als het één keer mis gaat met scheren of u pakt het niet juist aan dan kan de hond angstig worden voor het trimmen. Een slechte ervaring kan gevolgen hebben voor alle toekomstige behandelingen.
 • Zorg dat u altijd ziet wat u doet
Bij sommige trimsalons kunt u eventueel een workshop volgen of wellicht kunt u overleggen met uw trimsalon dat u het graag zelf wilt doen, maar tegen betaling graag tekst en uitleg wil over hoe en wat. Er zijn namelijk allerlei trucjes om het zo veilig en mooi mogelijk te doen.
© 2011 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…
Trimsalonprijzen voor honden en kattenTrimsalonprijzen voor honden en kattenIn een trimsalon voor honden of katten, worden vaak langharige honden en katten behandeld. Ze gaan er met woeste kapsels…
De prijzen van de trimsalonVeel mensen vinden de prijzen van trimsalons te duur. Er wordt vaak niet beseft hoeveel kosten er komen kijken bij een t…
Plukken van een hondPlukken van een hondHet plukken van een hond is een handeling die bij de vachtverzorging hoort. Meestal gebeurt dit in een trimsalon en moet…

De komodovaraan grootste hagedis ter wereldDe komodovaraan grootste hagedis ter wereldDe komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld en kunnen prooien eten die groter zijn dan zichzelf. Helaas staat het…
De gevaarlijkste zeedieren ter wereldDe gevaarlijkste zeedieren ter wereldDe zee is een heerlijke plek om in te zwemmen, maar pas op want er leven toch een aantal gevaarlijke wezens in die diepe…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-05-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.