Hond en kind: een combinatie met een handleiding

Honden en kinderen kunnen een fantastische combinatie vormen. Sterker nog, er bestaat wetenschappelijk bewijs dat het goed is voor kinderen om op te groeien met een huisdier! Echter, kind en hond moeten dan wel eerst leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. En, belangrijker nog, ze moeten elkaar wel eerst leuk gaan vinden! Hoe bereikt u als ouder zo’n fantastische verstandhouding tussen uw kind en de hond?

Elkaar leuk leren vinden

Een hond zal een kind al snel leuk vinden, als hij het kind koppelt aan leuke dingen. Laat uw kind de hond zo nu en dan iets lekkers geven. Of ga lekker met zijn allen wandelen in het park, en laat vooral uw kind ook een keer het balletje gooien. Uw kind zal de hond al snel leuk gaan vinden wanneer deze het gevoel krijgt dat de hond het kind lief vindt. En dat gevoel bereikt u met precies dezelfde handelingen als hierboven! Denkt u zich in: uw kind geeft iets lekkers aan de hond, die met veel smaak zijn beloning in ontvangst neemt. Uw kind glundert, want kijk eens hoe blij de hond nu is! Als u dit bovendien nog bevestigt door te zeggen: “Kijk eens hoe lekker hij dat snoepje vindt!”, dan heeft u zojuist echte ‘quality time’ gecreëerd tussen hond en kind. Hetzelfde bereikt u met het gooien van een balletje. Het is bovendien een aanrader om uw kind de waterbak van de hond te laten vullen. Wanneer u dit uw kind laat doen na een balspelletje, of wanneer de hond net gegeten heeft, zal de hond dankbaar gaan drinken.

Met elkaar om leren gaan

Toch is niet alles meteen perfect. Honden en kinderen moeten ook veel over elkaar leren, voordat er een hechte band kan ontstaan. Zo is het belangrijk dat de hond weet dat hij niet zomaar uw kind omver mag springen, en dat het kind leert dat het de hond met rust moet laten als deze slaapt.

De belangrijkste les is echter dat het kind niet lager in rang staat dan de hond zelf. Dit is belangrijk omdat een hond, in zijn beleving, een individu dat lager in rang staat dan hij mag corrigeren (lees: snauwen of bijten). Nu is het zo dat een hond een mens vaak van nature als rang hoger beschouwt, omdat we ver boven hem uit torenen. Een kind dat jonger is dan 10 jaar zal hij niet vanzelfsprekend beschouwen als rang hoger! Het klinkt allemaal heel gevaarlijk, maar in de praktijk valt dit vaak wel mee. Er zijn maar weinig honden die uw kind zo snel zullen corrigeren. De meeste honden kunnen zelfs prima functioneren in een gezin waar de rangorde totaal niet duidelijk is!

Echter, om het zekere voor het onzekere te nemen zijn er drie gouden regels voor een kind:
  • Alleen maar aandacht geven als de hond naar het kind komt. Ga niet zelf naar de hond!
  • Alleen maar knuffelen zoals de hond dat fijn vindt. Dus niet aan oren of poten trekken.
  • Uw kind geen spelletjes laten spelen die in de ogen van de hond draaien om rangorde. Touwtrekken is hiervan een voorbeeld: wanneer uw kind verliest met touwtrekken (hoe kleiner uw kind, hoe groter die kans), sterkt dat de hond in zijn zelfvertrouwen. Immers, als hij sterker is dan uw kind kan hij misschien wel een plekje stijgen in de rangorde!

Een baby: een verhaal apart

Wanneer u al een hond heeft, en er een baby op komst is, ligt het verhaal iets anders. U kunt ook nu de hond leren dat het kindje leuk is, door hem steeds iets lekkers te geven wanneer u bijvoorbeeld gaat voeden of verschonen. Er is echter een punt van aandacht: zorg dat de hond niet jaloers wordt! Veel ouders sturen de hond weg op het moment dat ze met het kindje bezig zijn. Vaak hebben ze dit zelf niet eens echt in de gaten. Echter, de hond kan nu de baby als lastig object gaan beschouwen. Immers, de aanwezigheid van de baby betekent nooit iets leuks. Stuur de hond dus niet altijd weg, en probeer hem zelfs soms iets extra’s te geven. Geen hond die uw kind dan als vervelend zal beschouwen!
© 2007 - 2024 Frederique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Rangorde bij honden en wolvenRangorde bij honden en wolvenOm bepaald gedrag van een hond te begrijpen kunt u soms kijken naar hoe de wolven zich gedroegen. Honden stammen namelij…
Hond en KinderenHond en KinderenHond en kind is leuk, maar uit de praktijk blijkt, ze opvoeden valt niet altijd mee. Vanuit ons hart, liefde en passie v…

Welke puppies kiest u uit?Welke puppies kiest u uit?Pup aanschaffen? Eindelijk naar de fokker om een puppy uit te kiezen. Uw hart bonst, want welke pup moet u kiezen en kun…
Uw hond of puppy heeft verlatingsangstUw hond of puppy heeft verlatingsangstU wilt een aantal belangrijke tips tegen tegen verlatingsangst bij honden. Het liefst blijft de hond namelijk de hele da…
Frederique (12 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.