Uw hond of puppy heeft verlatingsangst

Uw hond of puppy heeft verlatingsangst U wilt een aantal belangrijke tips tegen tegen verlatingsangst bij honden. Het liefst blijft de hond namelijk de hele dag aan uw rokken hangen en blijft niet graag alleen. Dat is niet alleen gezellig, maar past ook volledig in het gedrag binnen een roedel. Alleen blijven past niet in de belevingswereld van een hond of pup. Toch moet een puppy of grotere hond voor een kortere of langere tijd alleen kunnen zijn en u niet steeds achterna lopen. Hoe vermijdt u deze verlatingsangst en wat doet u eraan? Bekijk de tips, zodat uw hond ook alleen thuis kan blijven.

Pup met verlatingsangst

De hond is een groepsdier dat thuis hoort in een roedel. Een hond of pup zien u als de leider van de groep. Daarom zal hij u niet uit het oog willen verliezen. U op uw beurt bent natuurlijk verknocht aan uw puppy. Dus ook u wilt uw puppy niet alleen laten. Dat is zeer begrijpelijk, maar toch fout. Zo ontstaat bij de pup, en later de hond, een verlatingsangst, waar hij maar moeilijk vanaf komt. En daar kunt u als u daar vroeg genoeg mee beging wel wat aan doen. Anders kunt u namelijk nooit alleen weg.

Voorkom verlatingsangst bij uw huisdier

Weggaan bij een hond met verlatingsangst kan namelijk zeer vervelende gevolgen hebben. Sommige puppies vergeten gewoon dat ze eigenlijk al zindelijk waren, en maken er een flinke rommel van. Het gaat vaak gepaard met blaffen en knagen, of soms ronduit vernielen van uw spullen. Soms is het zelfs zo ver dat de hond steeds uw aandacht vraagt, als u in huis bent. Hij achtervolgt u steeds en loopt u voor de voeten. Soms maakt hij het zelfs onmogelijk dat u wat voor uzelf gaat doen, zoals een boek of een krant lezen. Van alles wordt vernield, onzindelijkheid, piepen, janken en blaffen. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Hoe train ik een puppy

Van begin af aan is het belangrijk dat uw pup begrijpt dat het normaal is, als hij af en toe wordt gescheiden van anderen. En dat hij zich dan rustig en normaal moet gedragen. Train uw hond daarop. De manier waarop de baas zich gedraagt, is ook zeer bepalend voor het gedrag van de pup. Blijf ook zelf rustig wanneer u de pup alleen zet, en geef hem ter afleiding wat om mee te spelen. Voer de duur van het alleen blijven langzaam op van korte tot langere perioden, en beloon uw pup als hij zich netjes gedragen heeft.

Enkele tips voor puppy training

Zo zijn er nog meer tips:
  1. Wen uw hond van jongs af aan een bench. U zult er veel plezier van hebben.
  2. Begin met uw hond een beetje alleen te laten, en verleng dat langzamerhand.
  3. Besteed vlak voordat u weg gaat wat minder aandacht aan de pup, zodat de overgang naar alleen zijn minder groot is.
  4. Neem geen langdurig afscheid van de pup, maar doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
  5. Probeer niet al te voorspelbaar te zijn. Als u elke keer het zelfde ritueel doorloopt, weet de pup direct dat u weg zult gaan. Hij zal proberen uw aandacht te trekken en proberen mee te gaan. Ga ook niet altijd op het zelfde tijdstip weg.
  6. Het helpt ook wel om een radio aan te zetten of om voor een andere afleiding te zorgen.
  7. Zorg dat de pup een fijne eigen plek heeft, zoals een mand met dekentje en wat speelgoed.
  8. Als u thuis komt en alles is in orde, prijs dan uw pup.
  9. Sommigen vragen de dierenarts een middeltje, maar daar ben ik niet voor. Als u zich aan bovenstaande regels houdt, moet het zeker lukken.

Voorkomen is beter dan te genezen

Een aantal van deze tips zijn goed te gebruiken, wanneer uw hond al verlatingsangst heeft. Voorkomen is beter, maar toch:
  • Besteed vlak voordat u weg gaat wat minder aandacht aan uw hond.
  • Neem geen langdurig afscheid van de hond: ook voor hem moet het feit dat u weg gaat de normaalste zaak van de wereld zijn.
  • Probeer niet al te voorspelbaar te zijn, zodat het wel erg duidelijk wordt dat u weg gaat.
  • Leidt de hond af door de radio of tv aan te zetten.
  • Zorg voor afleiding en een comfortabele plek in huis.
  • Blijf eerst kort weg en verleng dat steeds verder. Dan wordt het de gewoonste zaak.

Slot verlatingsangst hond

Lukt dit allemaal, dan kunt u genieten van een fijne hond. U kunt hem alleen laten en hij of zij kan ook alleen blijven. En denk eraan: ook negatieve aandacht is aandacht. Vermijd dat dus, en u zult veel plezier van uw hond hebben. Ik wens u veel succes hiermee.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Help! Mijn puppy bijt!Help! Mijn puppy bijt!Een bijtende puppy kan een zeer irritant probleem zijn. Vaak stopt het bijten na een tijdje vanzelf. Bij anderen soms he…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…
Welke puppies kiest u uit?Welke puppies kiest u uit?Pup aanschaffen? Eindelijk naar de fokker om een puppy uit te kiezen. Uw hart bonst, want welke pup moet u kiezen en kun…

Hond en kind: een combinatie met een handleidingHonden en kinderen kunnen een fantastische combinatie vormen. Sterker nog, er bestaat wetenschappelijk bewijs dat het go…
De dalmatiër: een sportieve vriend met spikkelsDe dalmatiër: een sportieve vriend met spikkelsHet is de bekende gespikkelde hond uit de razend populaire (teken)films. Het is het ras waar men massaal voor viel. Van…
Reacties

Hamdi, 06-09-2014
Hoi, wij hebben een franse bulldog pup van bijna 4 maanden. Als we thuis zijn gaat alles goed doet ze niet meer binnen. Als we haar meeneme gaat alles goed. maar zodra ze in haar plek moet (soort bak met haar voer en drinkbak en iglo waar ze in slaapt en bak waar ze in plast) gaat het mis als we overdag na boven gaan bv voor te poetsen begint ze al met schreeuwen. Als we weg gaan blijft ze bezig plast ze meteen dit weten we door dat we een cameraatje hadden gehangen. Dit het zelfde als we gaan slapen ook al maken we haar heel moe na een paar uur begint ze en houd het niet meer op. Ze heeft duidelijk verlatingsangst en hebben alle tips al geprobeert. U mischien nog een goeden tip? Ze moet zo drie dagen in de week lang alleen blijven en wij weten niet meer wat we moeten doen. Reactie infoteur, 07-07-2020
Hoi Hamdi,
Ik weet niet of de bak ook een deurtje heeft en daglicht, maar dan kunt u haar in de bak doen met het deurtje open en dan dan dicht. Herhaal dit steeds met langere tussenpauzen en als de hond raar doet, moet u die corrigeren en weer opnieuw beginnen. Zorg wel dat de bak een beetje aangenaam voor de hond is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Soraya, 26-08-2014
Hallo,

Ik heb een puppy van net drie maanden (Amerikaanse Staffordshire Terrier) en ga ervanuit dat hij verlatingsangst heeft. Vanaf nacht 1 is het gillen in de bench. Hij poept in zijn bench en loopt het dan door de hele bench heen, en smeert het uit tegen de spijlen, etc. Bench verkleinen, doek er over, snoepjes/speeltjes erin, eten geven in de bench, belonen, kort of lang alleen zijn, negeren, tv/radio aan, andere rituelen bij weggaan, geen afscheid nemen… Niks helpt! Heeft iemand misschien hetzelfde meegemaakt? Nu hebben we een tweede bench op de slaapkamer en daar slaapt hij 's nachts in (gaat prima) hier gaat hij ook vrijwillig in, geen probleem, maar zodra wij hem in deze bench doen als we weggaan is het weer feest. Hij poept weer alles onder en maakt er een grote zooi van. De bench beneden is ook geen optie want daar krijgen we hem nauwelijks in. Hij gaat dan helemaal over de zeik, gillen, piepen, springen, blaffen… Alles wat erbij hoort.

Als we thuis zijn, is hij de liefste hond op aarde en poept en plast altijd buiten en geeft dit ook altijd op tijd aan.

Hoop dat iemand een goede tip heeft.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 07-07-2020
Beste Soraya,
Toch is beetje bij beetje het alleen blijven verlengen de manier. Wat het misschien gemakkelijker maakt, is de pup goed uitlaten totdat die echt moe is en dan alleen laten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suzanne, 06-08-2013
Ik heb een puppy van 11 weken oud en ik krijg het niet voor elkaar om haar in de bench te laten met het deurtje dicht. Zodra het deurtje dicht gaat, begint ze te gillen zo hard als een sirene. Volgens mij heeft zij verlatingsangst. Ik heb al van alles geprobeerd aan tips die ik heb kunnen vinden, maar het deurtje dicht doen is uit den boze. In de bench is ze zindelijk, maar als het deurtje open blijft dan doet ze haar behoefte wel gewoon. Ik slaap nu al een hele tijd erg slecht en ik weet niet meer wat ik moet doen. Heeft iemand misschien nog een tip? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 07-07-2020
Beste Suzanne,
Met 11 weken moet een pup dat nog kunnen leren. In plaats van haar alleen 's nachts in de bench te doen, kunt u dit geleidelijk overdag proberen op te bouwen (in het weekend bijvoorbeeld). Misschien is er een speeltje dat ze erg leuk vindt dat in de bench kan, of iets anders wat het aantrekkelijker maakt (een beetje laten eten in de bench). Probeer of het lukt om de bench op een kier te doen (met een touwtje vastgebonden). Misschien is het wel de klik van het dichtslaan van de bench wat de pup momenteel van streek maakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Hooiveld, 04-01-2012
Hallo wij hebben een dwergpincher van 5 maanden ik heb haar gekocht van iemand die haar zwaar heeft verwaarloosd ze keek er niet echt om en dumpte de hond in de tuin om te plassen en poepen. Mij hondheeft verlatingsangst zodra wij er zijn is er niks aan de hand ze ligt in de bench of op de vloer. Ze mag soms op ons bed slapen en soms gat ze gewoon in de bench. Dat gaat allemaal prima Maar zodra ik de deur dicht doe en ze ziet of hoor ze me niet ze gaat te keer en blaft zo keihard. Ik heb geprobeerd om het af te bouwen met steeds langer alleen laten. Nu hebben na 3 weken de buren geklaagd dat ze er niet meer tegen kunnen dat ze uren achter elkaar blaft. Ik heb daarom belsoten om eem meulkorf te kopen. Dit helpt wel tegen blaffen maar niet tegen verlatingsangst wat kan ik doen.Ik lees steeds maar alles afbouwen heb alles geprbeerd maar niks helpt tv, radio aan zodra ik de deur dicht raakt ze volkomen in paniek.Ik heb geprobeerd dat ze alleen in de slaapkamer kan blijven zonder meulkorf of in de bench. Maar ze gaat dan keihard blaffen en tegen de deur krabben. Ze houd gewoon niet op. Ik heb natuurlijk haar na 5 maanden pas gehad alles moest ze opnieuw leren en dat heeft ze super gedaan behalve verlatingsangst komt ze maar niet van af. Reactie infoteur, 24-05-2020
Beste A. Hooiveld,
Toch is langzaam opbouwen van alleen zijn het beste tegen verlatingsangst. Het is lastig zo met de buren en misschien is het voor het hondje toch wat te snel gegaan en zou u opnieuw moeten beginnen. Het is niet de oplossing, maar misschien kan de pincher als u er niet bent bij iemand anders zijn?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saskia, 07-12-2011
Hallo,

Wij hebben een kruising border collie/herder pup. Ze komt uit het asiel en is nu 14 weken oud en 3 weken bij ons.
De zindelijkheid gaat inmiddels al goed. Ook kent ze al het een en ander aan commando's.
Als we overdag eten gaat ze in de bench met het deurtje dicht. Dit gaat goed.
Als we overdag even weggaan gaat ze ook in de bench, ze krijgt dan iets lekkers.
We zijn nooit langer als een uurtje weg en ook dit gaat goed.
Maar s'nachts is het drama, ze jankt, blaft, piept en huilt praktisch de gehele nacht. 2 nachten is het goed gegaan.
Wat moeten we hiermee.
We slapen op zolder dus mee naar boven nemen is geen optie, hoe kan ik haar het beste laten wennen aan de nachten in de bench?

Groeten Saskia Reactie infoteur, 07-07-2020
Beste Saskia,
Hebt u wel eens een klein nachtlampje geprobeerd van een paar Watt. Dan is het niet helemaal donker en zal de pup waarschijnlijk wel in slaap vallen. Ik herken dit en weet dat het zielig lijkt, maar de pup moet eraan wennen om alleen te zijn. Eenmaal bij u boven slapen, betekent immers altijd bij u boven slapen. Dat mag natuurlijk wel, maar wilt u dat ook?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ann, 10-02-2011
Beste, wij hebben al 2 hondjes maar sedert 18 augustus is er een 3de bijgekomen.
Een treincollega vroeg of Charlie bij ons mocht komen wonen.
Het was da of naar een assiel gaan.
Vermits hij al ne keer bij ons geweest was voor 5 dagen hadden we er geen probleem mee.
Maar na een grondig onderzoek door mijzelf bleek da beestje al 10 keer te zijn verhuisd op de leeftijd van 18 maanden. Hij ist al goe gewoon bij ons maar toch ist nie zoals zou moeten zijn.
Hoe kan ik Charlie helpen met zijn verlatingsangst?
Weet wel da ik hier over een Cavalier King Charles spreek en ik het ras al meer dan 11 ken.
Bedankt en grtjs
Ann Reactie infoteur, 07-07-2020
Beste Ann,
1. Gelukkig hebt u nog 2 hondjes.
2. De beste tip is dan ook om de honden zo veel mogelijk bij elkaar te laten. Als de Cavalier King Charles hun gezelschap gaat waarderen en ziet dat alles goed gaat, ook als u er eens niet bent, zal hij zich aanpassen.
3. Te veel knuffelen en vertroetelen zal juist averechts werken, de andere hondjes jaloers maken, en de CKG verlatingsangst bijbrengen.
4. Veel plezier met uw honden, want ze zijn het allemaal waard.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jones, 22-12-2010
Ik heb inderdaad precies dezelfde situatie/vragen als hierboven. Het opbouwen van de tijd dat je weg bent 'volgens de boekjes' is in het echte leven niet altijd evengoed mogelijk. Zoals bij mij aangezien ik alleenstaand ben. Ik heb mijn pup daardoor een aantal keer (te) lang alleen gelaten ivm afspraken. Mijn pup Jones (12 weken) hangt erg aan mij en piept ook regelmatig als ze uit de bench wil, wanneer ik thuis ben en ze loopt rond. Aandacht, aandacht! Aangezien ik veel aan de pc zit thuis te werken, heb ik niet altijd aandacht voor haar. Soms gaat ze mee naar mijn werkkamer, of ik zet haar in de woonkamer in haar bench. Gaat meestal goed, maar niet altijd.

Wat doe je nou bv. wanneer je thuis komt, en je hoort buiten bij de voordeur de pup vanuit de bench al jammeren/blaffen? Eigenlijk moet je dan niet binnenkomen en wachten tot ze stil is, maar ja gisteren was mijn pup non-stop aan het blaffen, die hield echt niet meer op.

Tweede vraag:
Als ik haar 's avonds bij bedtijd in haar bench leg (met warme kruik, leg ik een doek over de bench. De lichten gaan uit en ik hoor Jones de hele nacht niet. Prima! Maar als ik nou overdag weg ga: geen doek over de bench, of juist wel? Als ik de doek er wel overheen leg, kan ze nl. niet zien dat ik er niet ben. Anders kan ze dat wel zien, en gaat ze misschien juist alarm slaan?

Jones is trouwens een ruwharig dwergteckeltje.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 24-05-2020
Beste Jones,
1. Als u voor de deur staat en de pup begint te jammeren, zou ik gewoon naar binnen gaan. Laat de pup even buiten zijn behoefte doen, en probeer hem daarna weer te negeren.
2. Als u er niet bent zou ik de doek erop laten. Dan kan de pup lekker slapen. Het geeft rust. Als de pup wat ouder wordt zal de doek niet meer nodig zijn.
Veel succes met de pup.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suzan, 19-02-2010
En wat moet je dan doen als je hond al verlatingsangst heeft? Ik verwachtte dat hier ook te lezen maar er staat alleen hoe je het kunt voorkomen. Misschien kun je beter de titel veranderen in: Hoe voorkomt u verlatingsangst bij uw pup.:-) Reactie infoteur, 07-07-2020
Beste Suzan,
Er staan in het artikel 9 tips tegen verlatingsangst, waaronder een aantal tips, wanneer de hond of pup verlatingsangst heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thijm, 14-12-2009
Dit zijn allemaal tips om verlatingsangst te voorkomen, terwijl de titel doet vermoeden dat er tips worden gegeven voor het geval je te kampen hebt met een pup die al verlatingsangst heeft… Reactie infoteur, 24-05-2020
Beste Tijm,
Dit zijn tips, om verlatingsangst bij een pup te voorkomen of te helpen verdwijnen. Heeft de pup of hond al last van verlatingsangst, begin dan met uw hond een beetje alleen te laten, en verleng dat langzamerhand. Besteed vooraf niet te veel aandacht aan uw vertrek richting hond, maak gebruik van wat muziek als afleiding en zo verder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.