Rangorde bij honden en wolven

Rangorde bij honden en wolven Om bepaald gedrag van een hond te begrijpen kunt u soms kijken naar hoe de wolven zich gedroegen. Honden stammen namelijk af van de wolf waardoor de rangorde bij een hond nog steeds een belangrijke rol speeld. Om uit te leggen wat de rangorde inhoudt gaan we terug naar het natuurlijke gedrag van de hond en/of wolf in het wild. Bewust zijn van de rangorde van uw hond heeft niet alleen nut bij het trainen maar ook bij de band met uw hond.

Roedeldier

Honden en wolven zijn roedeldieren. Dit houdt in dat ze in groepsverband leven. Wolven hebben elkaar nodig om te overleven door als groep op te trekken:
  • kan er op grotere dieren gejaagd worden
  • kunnen meerdere zorgen voor de jongen
Zo'n groep heeft een aantal eigenschappen:
  • er vind communicatie plaats tussen de groep
  • er is een samenwerking en taakverdeling
  • er is een rangorde binnen de groep

De alpha-teef

Veel mensen denken dat de mannen in de dierenwereld de orde uitmaken maar bij de meeste dieren is de vrouw juist de leider. De alpha-teef is de enige uit de groep die jongen werpt. De sterkte reu uit het gezelschap is haar partner. Dankzij stress in de groep kunnen de andere teven niet loops worden, zij vertonen wel soms schijndracht. Hierdoor kunnen de andere teven de puppen wel voederen zodat de alpha-teef direct weer mee kan op zoek naar voedsel.
De alpha-teef is ook diegene die het eerst eet. De rest staat er wel al huilend en omrustig omheen maar ze laten de teef met rust. Daarna gaat de volgende uit de rang een stuk eten. De volgorde in een roedel gaat als volgt:
  • Alpha teef
  • Sterkste reu
  • Hieronder volgen de andere reu's ( deze volgorde word door vechten bepaald)
  • De andere teven
  • De puppen

De rangorde

Tegenwoordig worden honden vaak als huisdier gehouden. Hierin ziet de hond de mensen als roedel en moet hier dus ook zijn rang in hebben. De mens moet altijd hoger in rang staan dan de hond omdat de hond hen dan zal herkennen als meerdere en wil gehoorzamen. In de socialiseringsperiode, vooral van de vierde tot twaalfde levensweek leert de hond spelenderwijs de rangorde in de groep bepalen.

Hoe leren wat zijn rang is?

  • ga niet naar de hond toe maar laat hem naar jou toekomen
  • begin een spel zelf en beeindig het spel wanneer u dat wilt
  • borstel de hond
  • geef de hond pas eten als u gegeten heeft
  • zorg dat de hond een eigen slaapplek heeft
  • stel je zelfverzerkerd op door bijvoorbeeld tijdens het training een rechte houding te houden
  • straf hem nooit op zijn eigen plek
Dit is pas een kleine lijst met dingen die u kunt uitvoeren om de rangorde in huis te bepalen. Honden zullen kinderen tot ongeveer 7 jaar als ranglagere zien door het gedrag en de lengte. Pas dus op met uw kind als hij/zij bijvoorbeeld de hond wilt storen tijdens het eten en/of drinken.

Honden onderling

Bij honden onderling wordt er ook altijd een rangorde bepaald. Heeft u al een hond en er komt een nieuwe bij dan blijft de oudste in de meeste gevallen in hogere rang. Het kan zijn dat de oudere hond de jonge hond een keer flink afsnauwt om de pup te laten weten wie de baas is. Corrigeer uw oudere hond dus niet in dat geval. U kunt zien aan de houding van de hond of hij onderdanig is of dominant. De dominante hond staat altijd boven de onderdanige hond en dat valt vaak duidelijk te zien aan staart, hoofd, haren etc.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
Schijnzwangerschap bij hondenSchijnzwangerschap bij hondenSchijnzwangerschap komt zeer veel voor bij honden. Vele hondeneigenaren krijgen er dan ook vroeg of later mee te maken.…
Van wolf tot hondVan wolf tot hondDe hond van nu stamt af van de wolf, die er ook nog steeds is. Hoe is dat nou precies in zijn werk gegaan? Hoe kan het,…
Een pup opvoeden door trainingEen pup opvoeden door trainingDe opvoeding van een pup bestaat uit verschillende aspecten die door middel van training worden aangeleerd. Een pup moet…

Hondenras: de CollieDe collie komt van oorsprong uit Schotland. Dit is ook de rede waarom de collie weleens Schotse herdershond genoemd. De…
Het trainen van een hondEr zijn veel honden die niet getraind zijn omdat mensen niet precies weten hoe ze het aan kunnen pakken. Trainen is niet…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 18-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.