Met uw nieuwe puppy naar de dierenarts

Met uw nieuwe puppy naar de dierenarts Als u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de nieuwe pup bij de dierenarts langs te gaan. Die verricht een eerste consult en zal u verder adviseren. Ook als een hond al wat ouder is zal een jaarlijks bezoek aan de dierenarts noodzakelijk zijn voor de jaarlijkse inentingen om zo een enge ziekte te voorkomen. Gaat u met uw hond naar het buitenland dan kunnen ook een aantal inentingen verplicht zijn zoals tegen hondsdolheid.

Wanneer kunt u uw puppy afhalen bij de fokker?

U haalt de nieuwe puppy na 7 à 8 weken bij de fokker af. Als het goed is heeft er al een eerste onderzoekje plaats gevonden en is het hondje gezond verklaard. Maar ook in dit geval is het goed om met uw nieuwe aanwinst bij uw eigen dierenarts langs te gaan. Waarschuw uw dierenarts even dat u er binnen korte tijd aankomt. Om te voorkomen dat de pup op de terugreis wagenziek wordt is het verstandig, om de pup niet vlak voor vertrek eten te geven. Het handigst is een vervoer in een kleine bench of vervoerskennel. Als hij niet te wild is, past hij prima in uw schoot op een dekentje of grote handdoek. Als iemand anders rijdt natuurlijk.

De wachtkamer van de dierenarts

U moet uw puppy en hond goed inenten. Omdat een pup vaak nog onvoldoende is ingeënt, is het beter om voorlopig openbare ruimten zo veel mogelijk te vermijden. Dat geldt nog des te meer voor de wachtkamer van een dierenarts, waar per definitie ook zieke honden en andere dieren komen. Het is dan ook beter, om even buiten in de auto te wachten, en de puppy op afroep naar binnen te dragen. Letterlijk dragen, omdat ook de vloer voor het jonge beestje nog te onveilig is.

Met uw puppy naar de dierenarts

De dierenarts zal de puppy grondig onderzoeken. Elk kwaaltje kan maar beter zo snel mogelijk worden vastgesteld, om er ook zo snel mogelijk wat aan te doen. De arts betast het dier uitvoerig, bekijkt de ogen, het gebit, de motoriek, luistert naar het hart, bekijkt de huid op ziekten en ongedierte en zo verder. Kortom hij bekijkt of de puppy volledig gezond en fit is. Soms zal een doorverwijzing noodzakelijk zijn. Het diertje wordt gewogen en zo nodig ontwormd of u krijgt een worm kuur mee. Als de puppy nog geen chip onder de huid heeft gekregen, zal dat waarschijnlijk ook meteen gebeuren. Zo kan de pup, wanneer hij onverhoopt eens wegloopt, ook weer gemakkelijk worden getraceerd.

Alles wordt vermeld op een patiënten kaart. De arts zal u ook volledig inlichten over de noodzakelijke inentingen. Ook zal hij u adviseren over het voer, dat u het beste kunt geven, en hoe vaak de puppy gevoerd moet worden.

U bent er toch

Nu u toch bij de dierenarts bent moet u maar meteen vragen wat u weten wil. Over hoe u het beestje het beste kunt verzorgen, waar u op moet letten, en hoe u de puppy zo snel mogelijk zindelijk kunt maken. Bedenk al vast een aantal vragen voordat u naar de arts gaat en lees al wat boeken of artikelen over het opvoeden van de pup. Want bedenk wel dat deze puppy, straks een mooie hond, nog vele jaren uw kameraad zal zijn.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21U moet uw puppy en hond in 2020 en 2021 goed laten inenten door de dierenarts. Let op ziektes als de hondenziekte, de be…
Welke puppies kiest u uit?Welke puppies kiest u uit?Pup aanschaffen? Eindelijk naar de fokker om een puppy uit te kiezen. Uw hart bonst, want welke pup moet u kiezen en kun…
HCC (leverziekte) bij de hondHCC (leverziekte) bij de hondHCC (Hepatitis Contagiosa Canis), Leverziekte of Ziekte van Rubarth is een besmettelijke leverziekte bij de hond. De zie…
Ziekte van Carré bij hond, laat uw hond altijd vaccineren!Ziekte van Carré bij hond, laat uw hond altijd vaccineren!Honden zijn net als mensen zeer gevoelig voor bacteriën, virussen en andere ziekten. In het geval van de ziekte van Carr…

Help mijn papegaai is ziekHelp mijn papegaai is ziekOok een papegaai kan ziek worden, waarop moet u letten? Denk aan de papegaaienziekte, veerrot en PBFD. Soms koopt men ee…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.