Uw hond: wormen en vlooien bestrijden

Uw hond: wormen en vlooien bestrijden Wormen en andere parasieten bij uw hond? Een hond, een kleine puppy, pup of katten zijn gevoelig voor parasieten. Parasieten leven in of op andere dieren. En uw hond of kat is daar geen uitzondering op. Wormen en vlooien komen veel voor. Denk eraan dat vlooien niet alleen voor jeuk zorgen, maar ook ziektes kunnen overbrengen. Zorg daarom dat uw huisdier vrij van vlooien is. Hoe behandelt u wormen, hoe herkent u dat uw hond wormen heeft, wat zijn de symptomen? Een vlo springt eenvoudig over van hond naar hond en van kat naar kat. Voorkom een vlooienplaag en kattenvlooien, in uw belang en in het belang van uw huisdier. De kans op een vlooienplaag is groot als het warm weer wordt.

Zo bestrijdt u parasieten als wormen en vlooien

De gezondheid van uw hond is natuurlijk heel belangrijk, maar een hond kan allerlei parasieten oplopen en dat doet de gezondheid geen goed. Deze parasieten kunnen zeer storend zijn, jeuk en andere overlast geven. Er zijn parasieten die zich in de hond ontwikkelen, intern dus, maar ook de bekende externe parasieten zoals vlooien en teken. De wormen zijn wel de vervelendste interne parasieten voor een hond. Het meeste komt de lintworm voor en vele honden in Nederland en België raken hiermee helaas besmet. Vaak genoeg zonder dat het baasje het merkt.

Hoe wordt een hond besmet met de lintworm?

Maar hoe kan uw hond een lintworm krijgen en besmet raken, vraagt u zich af. Welnu, een volwassen lintworm heeft meerdere segmenten met eitjes. Deze segmenten breken af, en vinden hun weg naar buiten via de anus. De eitjes die zo vrij komen, ontwikkelen zich weer in vlooien- en luizenlarven. Zodra bijvoorbeeld een besmette vlo op de hond springt, maar ook bij een mens, kan via openkrabben van de huid of via de mond de parasiet in het lichaam dringen. Soms zijn na besmetting geen duidelijke symptomen waarneembaar, maar een ernstige besmetting geeft toch zeer duidelijk veel jeuk. Ook een gezonde puppy kan besmet raken. De bestrijding van de lintworm is goed mogelijk met een door de dierenarts voorgeschreven kuur.

Symptomen van wormen bij de hond

Hoe ziet u dat uw hond wormen heeft? De symptomen hiervoor zijn niet altijd even duidelijk, maar uw hond kan bijvoorbeeld extra afvallen of u ziet dat er in de ontlasting kleine wormpjes of een stuk lintworm aanwezig is. Dat is een duidelijke indicatie. Ga dan naar de dierenarts en vraag om een wormenkuur. Er zijn allerlei tabletten hiervoor in de handel en tegenwoordig hebben ze ook voor de hond een lekker smaakje. Uw hond smikkelt een tablet zo weg. De dierenarts zal ook aangeven hoe vaak u dit moet herhalen. De dosering (grootte van het tablet en aantal tabletten) is afhankelijk van het gewicht van uw hond. Als u dit eenmaal weet, kunt u er over nadenken om voortaan elk half jaar preventief een tabletje te geven aan uw hond.

Wat zijn spoelwormen voor wormen?

Allerlei wormen zijn mogelijk. Er zijn spoelwormen, haakwormen, zweepwormen, hartwormen en longwormen. De spoelworm komt in Nederland en België het meest voor. De spoelworm kan maar liefst 15 cm lang worden. De besmetting verloopt vaak via volwassen besmette honden. De meeste pups worden dan ook rechtstreeks door hun moeder besmet. Het is opletten, want een volwassen spoelworm kan honderden eitjes per dag leggen, die weer via de anus het lichaam verlaten. Het kan dus zeer snel gaan. De eitje kunnen maar liefst drie jaar blijven leven en zijn dus zeer taai te noemen. Omdat onvolwassen wormen het ademhalingssysteem van de hond passeren, hoort u de besmetting vaak ook aan de ademhaling van de hond. Besmetting kan leiden tot braken, diarree en groeistoornissen. Ook mensen kunnen ongemerkt worden besmet. Via de dierenarts is ontworming goed mogelijk.

Zo bestrijdt u parasieten als vlooien bij hond of kat

Honden kunnen ook allerlei parasieten buiten het lichaam oplopen. Denk daarbij aan vlooien, teken of luizen. Besmetting verloopt via andere honden, katten, maar ook andere dieren zoals egels. De vlo reproduceert zich exponentieel: 10 vlooien kunnen binnen een maand leiden tot 25.000 vlooien. Vraag indien nodig uw dierenarts om een goed middel. Niet alleen voor de hond, maar voor de ruimten waar de hond heeft vertoefd. Vele honden zijn namelijk allergisch voor vlooien, en het is bijzonder hinderlijk voor de hond en u zelf. Soms blijkt ook de frisse geur van kamille of lavendel in huis te helpen. Stofzuig de ruimtes tot slot goed. Vooral in de zomer wanneer het warm is. Vlooien voelen zich uitstekend op hun gemak de vloerbedekkingen, de auto, dekens, matten en kussen. Maak dus deze plekken altijd goed schoon. Vervang de stofzuigerzak regelmatig, want volwassen vlooien kunnen zonder dat u het door heeft tamelijk eenvoudig uit een stofzuigerzak komen. Ook in uw tuin kunt u maatregelen treffen om de last van vlooien te beperken, door de boel schoon te houden en het gras kort.

De vlooienkam biedt hulp

Als een hond last of kat heeft van vlooien, ziet u dat vrij eenvoudig aan hun huid. U ziet de vlooien springen en kleine zwarte neten, de eitjes op de huid. Gebruik een goede vlooienkam om dit ongedierte te pakken. Met een emmer water naast u kunt u de kam snel reinigen zonder dat de vlooien ontkomen. Vermeng dit water met wat zeep. Bij warm weer groeit het aantal vlooien in huis anders als kool.

Slot

Een huis en huisdier die vlooien vrij zijn is een genot voor u en uw huisdier. Vaak is niet aan een enkele vlo te ontkomen, maar als u er snel genoeg bij bent, kunt u erger voorkomen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneesmiddelen bij wormen (anthelminthica)Veel mensen krijgen ooit te maken met wormen (maden, spoelwormen en/of lintwormen). Worminfecties zijn over het algemeen…
Hartwormen bij hondenHartwormen bij hondenDe hartworm of dirofilaria immitis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Besmetting met hartworm kom…
Wormen bij de katWormen bij de katHet hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te…
Worminfectie bij de katWorminfectie bij de katHuisdieren zijn niet meer uit ons beeld van een gezellig thuis weg te denken. Honden en katten voeren de boventoon. Maar…

Aanschaf russische dwerghamsterRussische dwerghamstertjes zijn populaire huisdiertjes. Het zijn echte knaagdieren. Wat heb je allemaal nodig als je voo…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.