Cesar Milan in Nederland: Calm and submissive

Cesar Milan staat ook wel bekend onder de naam Dog Whisperer of hondenfluisteraar. Bijna elke dag is Cesar Milan of de hondenfluisteraar wel te zien op National Geographic en toont hij hoe de bazen van honden hun energie moeten inzetten om een hond kalm en onderdanig (Calm and submissive) te maken. Cesar Milan, de hondenfluisteraar komt ook naar Nederland om de bazen en hun dieren te helpen.

Cesar Milan gaat uit van de roedel

Cesar Milan of de hondenfluisteraar ziet in alle problemen met honden de oplossing in een roedel. Honden komen oorspronkelijk uit roedel waar de hiërarchie heel duidelijk is en de dieren ook goed weten wat ze wel en niet moeten doen. Doen ze dat niet, dan worden ze gecorrigeerd door de meer dominante dieren uit de groep. In het moderne leven is van zo’n roedel geen sprake meer en groeien honden alleen op. De bazen zouden dan de rol van roedelleider op zich moeten nemen aldus Cesar Milan, maar doen dit vaak niet. En dan beginnen de problemen. Cesar Milan of de hondenfluisteraar leert mensen met honden die agressief zijn, mensen aanvallen, uiterst nerveus, angstig voor de vreemdste dingen of bepaalde dingen niet willen of kunnen dat ze weer de leider van die groep moeten worden. En lost daarmee de problemen op.

Cesar Milan op 7 mei 2011 in Nederland

Op 7 mei 2011 is Cesar Milan in Nederland te vinden, in de Heineken Music Hall. Deze dag maakt deel uit van een Europese theatertour. Overigens zijn bij dat optreden geen honden gewenst. Cesar Milan, de hondenfluisteraar vertelt dan gewoon over zijn methode.

Cesar Milan, als onderdeel van een roedel

Cesar Milan is opgegroeid in Mexico. Hij was zoon van een straatarm gezin dat op een boerderij woonde. Cesar Milan had altijd een grote groep honden om zich heen, waarvan het merendeel van zijn grootvader was. Hij vindt zelf dat hij daardoor deel van een rodel was en ook begrijpt hoe het zit met die roedels. Op 21 jaar kwam Cesar Milan als illegaal naar de VS. Om de kost te kunnen verdienen ging hij honden uitlaten voor de rijkeren der aarde. Vreemd vond hij dat overigens wel, zo’n hond aan een lijn, want in Mexico liepen honden nooit aan de lijn en was dat ook niet nodig. Cesar Milan verklaart uit die heel andere houding ten opzichte van dieren ook dat er zoveel problemen ontstaan in het moderne westen. Honden zijn volgens de hondenfluisteraar mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke “zijn”.

De grote bezwaren van Cesar Milan, de hondenfluisteraar ten het moderne houden van honden

Volgens de hondenfluisteraar zijn er twee hoofdzaken in de moderne wereld die er voor zorgen dat honden zoveel problemen veroorzaken. Dat zijn:
 • Ze leven niet in een roedel en worden behandeld als mensen
 • Ze krijgen amper beweging

De hond zijn eigen natuur weer terug laten krijgen: de baas moet zich als roedelleider opstellen

Toen Cesar Milan eenmaal door had waar het probleem lag in het rijke moderne westen met al zijn technische zaken, begon hij de bazen (en eigenlijk veel minder de dieren) te trainen. Omdat de hond de natuur is en mensen dat niet begrijpen is het volgens de hondenfluisteraar nodig dat bazen weten hoe die natuur in elkaar steekt en hoe de verhouding in een roedel liggen. De baas moet zich als roedelleider opstellen, want anders gaat het fout, zo is zijn mening. Daar komt nog bij dat honden de emoties van hun bazen heel snel oppikken en ze daar vervolgens naar gaan handelen.

Cesar Milan, de ondernemer

Toen Cesar Milan actrice Iada Pinkett had geleerd hoe ze aan het hoofd van haar roedel van 4 honden moest staan, kwam het succes voor de hondenfluisteraar. In 2011 is de hondenfluisteraar dan ook een succesvol ondernemer met een bloeiend miljoenenbedrijf dat de naam Cesar Milan Inc. draagt. In dit bedrijf houdt hij zich bezig met:
 1. De verkoop van een lijn van hondenvoer
 2. Leiderschapsworkshops
 3. Een mediabedrijf dar boeken, dvd’s en een website uitgeeft (de website alleen al trekt 400.000 bezoekers per maand)
 4. Ook heeft hij een Dog Pyschology Center en daarvan wil hij dat er over de hele wereld filialen komen

Kritiek op de methode van Cesar Milan

Overigens is er niet alleen maar lof op de methode van Cesar Milan. Er zijn ook bewegingen die zeggen dat zijn methode dieronvriendelijk en achterhaald zou zijn. Het Platform Verantwoord Huisdierenbezit heeft SBS6 al jaren geleden gevraagd om Milans programma van de buis te halen.

De methode van Cesar Milan wordt ook op kinderen gebruikt

Uit een artikel van de New York Times is wel gebleken dat niet alleen hondenbezitters, maar ook ouders en leerlingen veel aan de methode zouden hebben. Zij zetten het alleen in voor de opvoeding van hun kinderen en leerlingen. Daarbij wordt dan uitgegaan van de basis die bestaat uit:
 1. Training
 2. Beweging
 3. Discipline
 4. Affectie
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cesar Millan, de hondenfluisteraarmijn kijk opCesar Millan, de hondenfluisteraarCesar Millan, de hondenfluisteraar, bekend van het programma " The Dog Whisperer" op National Geographic wordt geprezen…
De Cesar Millan methode: de basisDe Cesar Millan methode: de basisCesar Millan is wereldberoemd geworden als “de hondenfluisteraar”. Wereldwijd leert hij hondeneigenaren hoe ze een goede…
Voor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanVoor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanHondentrainer Cesar Millan is internationaal bekend met zijn shows en televisie-uitzendingen van ‘The Dog Whisperer’ (de…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…

Als je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdierAls je huisdier is vermist: wat doen bij vermissing huisdierElke dag verdwijnen in Nederland honderden huisdieren als honden en katten. Bazen kunnen vaak heel moeilijk omgaan met d…
Een konijn aanschaffenEen konijn aanschaffenKonijnen zijn niet meer uit de hedendaagse samenleving weg te denken. Langzaam maar gestaag hebben ze zich een plaatsje…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant New York Times
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.