mijn kijk op

Cesar Millan, de hondenfluisteraar

Cesar Millan, de hondenfluisteraar Cesar Millan, de hondenfluisteraar, bekend van het programma " The Dog Whisperer" op National Geographic wordt geprezen en bekritiseerd. Hoe krijgt hij het voor elkaar om van een valse, agressieve hond een stabiel lid van een roedel te maken? Hoe helpt hij honden van hun angsten af? Cesar gebruikt volgens eigen zeggen "The Power of the Pack" (de kracht van de roedel) om honden te rehabiliteren. Veel problemen bij honden liggen volgens Cesar bij de eigenaar van de hond. Wat vinden hondenliefhebbers van zijn aanpak?

Wie is Cesar Millan?

Cesar Millan komt oorspronkelijk uit Mexico. Al op jonge leeftijd stond hij bekend als hondenjongen (El Perrero). Toen hij net volwassen was is hij illegaal naar de Verenigde Staten gegaan. Hij is daar in een hondentrimsalon gaan werken en stond al snel bekend als "de mexicaanse jongen die een roedel Rottweilers kon uitlaten."
Hij droomde ervan om de beste hondentrainer van de wereld te worden, maar ziet het nu meer als zijn taak om mensen te leren een goede roedelleider te worden. Hij werkt volgens de "Power of the Pack" methode, waarin hij gebruik maakt van de grootste motivator van een hond, het roedelinstinct.

Wat doet Cesar Millan?

Cesar Millan bezoekt in het programma "The dog whisperer" gezinnen die problemen hebben met de opvoeding van hun hond(en). Hij observeert het gedrag van de hond en dat van zijn baasje. Hij kijkt naar de energie die het baasje uitstraalt. Honden denken anders dan mensen. Toch behandelen veel mensen hun hond als een mens. Cesar leert mensen de gedachtenwereld van hun hond te begrijpen. Honden leefden oorspronkelijk in roedels. In elke roedel is er een roedelleider, de rest zijn volgelingen. Leeft een hond in een gezin, dan zal het baasje de roedelleider moeten zijn. Om geaccepteerd te worden als roedelleider moet je de juiste, assertieve energie uitstralen.

Welke methoden gebruikt Cesar Millan?

Cesar Millan gebruikt verschillende methoden, afhankelijk van het probleemgedrag dat de hond vertoont. In de Verenigde Staten zijn er hondeneigenaren die weinig tijd hebben voor hun huisdier. Honden die veel alleen thuis zijn kunnen overlast gaan veroorzaken door blaffen, slopen, agressie en onzindelijkheid. Cesar leert de eigenaren eerst dat hun hond overtollige energie kwijt moet. Hij leert de hond naast de fiets of skeelers mee te lopen. De hond moet zich leren focussen op zijn roedelleider. Hij gebruikt hiervoor zijn assertieve energie en corrigeert waar nodig.

In Amerika wordt ook veel gebruik gemaakt van een loopband door tijdgebrek van de hondeneigenaar. Cesar leert de hond gehoorzaamheid op de loopband, maar pleit liever voor een lange wandeling. In Nederland is er weerstand tegen het gebruik van de loopband en hondenkenners hebben dan ook weerstand tegen het gebruik van deze methode door Cesar Millan. Amerikanen staan er om bekend dat zij hun honden zien als vierpotige mensen en zo behandelen ze hun hond ook.

Cesar heeft zelf een roedel met honden die hij heeft getraind. Hij gebruikt zijn eigen roedel voor het rehabiliteren van probleemhonden. Slecht gesocialiseerde honden brengt hij binnen zijn eigen roedel. Problemen in gedrag kunnen het beste worden opgelost door een sterke roedel honden. Deze methode heet "The Power of the Pack" (de kracht van de roedel). Na de rehabilitatie binnen de roedel leert hij de eigenaar van de hond hoe hij zich als roedelleider moet gedragen. Met name de assertieve energie die het baasje uitstraalt is van groot belang, want dit wordt gelijk door de hond opgepikt.

Bezwaren tegen de methoden van Cesar Millan

Toch zijn er veel mensen die bezwaar hebben tegen de gebruikte methoden van Cesar Millan. Zo zijn er bezwaren tegen het gebruik van de loopband voor de beweging van honden. Dit is een puur Amerikaans gebruik, omdat veel Amerikanen te weinig tijd hebben om met hun hond te gaan wandelen. Ook bij Cesar gaat de voorkeur uit naar normale beweging voor hond en eigenaar, maar dat is in de praktijk niet altijd haalbaar.

Er wordt ook bezwaar gemaakt tegen sommige methoden die Cesar Millan gebruikt. Deze worden aangemerkt als dieronvriendelijk.
Martin Gaus heeft in een uitzending van Pauw&Witteman zijn bezwaren uitgesproken over de methoden van Cesar Millan. Cesar zou honden dwingen tot luisteren door middel van correcties, het inboezemen van angst en het gebruik van geweld. Martin Gaus geeft tijdens het programma aan dat honden die slecht of niet gesocialiseerd zijn bijna niet meer op het goede pad zijn te krijgen.
Door gebruik van "The Power of the Pack" toont Cesar Millan aan dat hij door middel van een roedel honden die slecht of niet zijn gesocialiseerd kan rehabiliteren.

Wat is mijn mening over de methoden van Cesar Millan

Ik zie in de methoden van Cesar Millan juist heel veel rust en respect voor de honden terug. Juist door het gebruik van een roedel leer je honden terug te keren naar hun natuurlijke gedrag. Martin Gaus belicht alleen de negatieve gevallen. Het zijn vaak honden die zo'n moeilijke achtergrond hebben, die bij Cesar Millan terecht komen. Cesar corrigeert honden wel, maar alleen op de momenten dat dit echt nodig is. Hij straalt rust en vertrouwen uit en dat zie je ook terug bij de honden in zijn eigen roedel. Als deze honden angstig zouden zijn voor Cesar, dan zou hij nooit met een roedel van wel veertig honden kunnen gaan wandelen. De honden zien hem als roedelleider en dat is alleen mogelijk als hij hun respect en vertrouwen verdient.

Wat is jouw mening over Cesar Millan

Wat vind jij van de methoden van Cesar Millan? Denk je er net zo over als ik, of heb jij, net als Martin Gaus, bezwaren tegen zijn methoden? Heb je zelf wellicht nieuwe inzichten hoe het beter zou kunnen?

Belangrijk is dat als je een hond wilt groot brengen, jouw hond een lang en gelukkig hondenleven krijgt, welke methode je ook gebruikt!
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierenfluisteraars communiceren met dierenEen dierenfluisteraar is iemand die goed kan communiceren met een bepaalde diersoort. Je hebt vast wel eens gehoord van…
Biografie Cesar MillanCesar Millan is wereldberoemd geworden als “The Dogwhisperer” (de hondenfluisteraar). Zijn manier van werken is uniek te…
De Cesar Millan methode: de basisDe Cesar Millan methode: de basisCesar Millan is wereldberoemd geworden als “de hondenfluisteraar”. Wereldwijd leert hij hondeneigenaren hoe ze een goede…
Cesar Milan in Nederland: Calm and submissiveCesar Milan staat ook wel bekend onder de naam Dog Whisperer of hondenfluisteraar. Bijna elke dag is Cesar Milan of de h…

Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…
Ook dieren kunnen gratis voer bij de dierenvoedselbank halenOok dieren kunnen gratis voer bij de dierenvoedselbank halenNiet alleen mensen hebben nadelige gevolgen ondervonden van de crisis, maar ook dieren krijgen steeds meer te maken met…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cesar_Mill
  • Uitzending Pauw&Witteman IP 18 januari 2011, Martin Gaus over succes Dog Whisperer
Reactie

Johan, 19-10-2012
Aangaande werkwijze van Cesar Millan kan ik alleen maar zeggen dat ik zijn manier van werken met honden voor de volle 100% kan toe juichen.
Zelf heb ik ook meerdere honden en van pups af aan gaan we/ik al met de honden om zoals Cesar dit adviseert.
Inderdaad is een hond een roedeldier en als je als honden bezitter de energie af kan geven dat je boven de hond staat dan ben je al een heel eind op de goede weg.
Vergeet niet dat een hond het haar fijn aanvoelt als jij min of meer terughoudend bent of zelfs angstig bent.
De hond zal dan ten alle tijden trachten hoger in de roedel te komen en desnoods de baas tot zijn "ondergeschikte" proberen te maken.
De uitstraling die je als mens afgeeft doet al de helft.
Neem als voorbeeld een hond die "agressief" tegen zijn baas te keer gaat waarop de baas terug deinst of wegloopt.
Als in de natuur zoiets zou gebeuren toont de terug trekkende hond zich onderdanig tegenover de ander.
Zo denkt een hond en zo zal dus ook een honden bezitter in feite moeten denken.
Het is in feite een puur psychologisch spel wat men speelt met de hond.

Logisch dat Martin Gaus op de werkzaamheden van Cesar Millan het een en ander aan te merken heeft.
Cesar Millan is in feite een concurrent van formaat en niet ten onrechte.

Jammer dat men zich dan gelijk op een negatieve wijze uitlaat over de werkwijze van de ander.
Persoonlijk kies ik voor de aanpak van Cesar Millan.
Waarom?
Omdat wanneer je op zijn manier met de hond omgaat een echt maatje er bij krijgt.
Een maatje zoals wij al jaren hebben in de vorm onze honden die vanaf pups af aan goed gesocialiseerd zijn en als hond behandeld zijn (zonder het respect voor de hond te verliezen). Reactie infoteur, 20-10-2012
Hallo Johan,

Bedankt voor jouw reactie. Ook ik kijk met veel plezier naar de programma's van Cesar Millan. Ondanks dat het echt Amerikaans is, kan ik me in zijn methode volledig vinden.
Ik heb net weer een pup, een maltezertje. Op zich is het een makkelijk hondje, maar ik gebruik zeker de methode van Cesar. Zitten nu midden in de socialiseringsfase, dus dat is weer een mooie uitdaging!

Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.