De Cesar Millan methode: de basis

De Cesar Millan methode: de basis Cesar Millan is wereldberoemd geworden als “de hondenfluisteraar”. Wereldwijd leert hij hondeneigenaren hoe ze een goede baas kunnen zijn voor hun hond. Ook helpt Millan eigenaren van probleemhonden. De basis van zijn werk is dat de baas moet worden heropgevoed en niet de hond. Dit artikel informeert u over de basis van Cesar’s methode.

Geen basiscommando’s

In tegenstelling tot vele andere vormen van hondentraining wordt volgens de methode Cesar Millan niet gewerkt met de bekende basiscommando’s als “zit”, “blijf”, “af”, “volg”, etc. De filosofie hierachter is o.a. dat niet de hond maar de baas opnieuw moet worden opgevoed. Als de mens in de beleving van de hond geen stabiele leider is zal de hond weinig tot geen respect tonen voor commando’s. De mens moet dus leren hoe het respect van de hond te (her)winnen. Hierbij is een belangrijke wetenschap dat de hond zijn zintuigen anders gebruikt dan de mens:
 • De mens luistert eerst (oren), kijkt vervolgens (ogen) en maakt dan pas (onbewust) gebruik van de neus.
 • De hond daarentegen ruikt eerst, kijkt vervolgens en luistert dan pas. De hond zal dus instinctief niet eerst luisteren maar eerst willen ruiken en kijken.

De juiste manier om uw hond te laten gehoorzamen en volgen is dus de hond eerst te laten ruiken, dan oogcontact te maken en pas dan met de stem te werken.

Energie

De basis van de methode Cesar Millan draait om energie en niet om het aanleren van commando’s. Cesar Millan leert hondeneigenaren hoe belangrijk het is om de juiste energie uit te stralen naar de hond. De hond weerspiegelt volgens de visie van Cesar de energie van de eigenaar.

In de ideale situatie straalt de eigenaar kalme, krachtige en assertieve energie uit naar de hond. Dit houdt o.a. in dat de baas zijn/haar emoties onder controle heeft en de hond op een rustige manier benadert, toespreekt en corrigeert of beloont. Een hond reageert op kalm en assertief leiderschap en niet op menselijke emoties als boosheid, frustratie, agressie etc. Deze emoties werken averechts: de hond zal u dan als instabiel ervaren en hier heeft de hond geen boodschap aan.

Een stabiele gelukkige hond straalt kalme en onderdanige energie uit naar de baas. Dit doet de hond via lichaamstaal: een ontspannen lichaamshouding, de oren staan niet rechtop maar hangen ontspannen en de hond is met de baas bezig en reageert direct op wat de baas van de hond wil.

Honden zijn geen mensen

Een zeer belangrijk principe van Cesar Millan is dat de hond een (roedel)dier is. De hond is geen mens. Veel mensen benaderen de hond echter wel als een soort mens. Veel bazen noemen de hond hun “kind” of “vriend” en soortgelijke benamingen. Dit is in Cesar’s visie vrijwel altijd één van de belangrijkste oorzaken van gedragsproblemen. De hond heeft behoefte aan een sterke en stabiele roedelleider en begrijpt niets van mensengedrag en menselijke emoties. Ook wordt de hond niet gelukkig van hondenkleren, sierraden en andere toeters en bellen die op de markt zijn. Het ziet er voor de mens misschien leuk uit, maar de hond heeft er niets aan.

Wees de roedelleider

Als de hond zijn baas niet erkent als roedelleider ontstaat verwarring bij de hond over wie de baas is in de roedel. De hond is altijd bezig met de veiligheid en het overleven van de roedel. Zonder een sterke leider kan een roedel in de beleving van de hond niet overleven. Dit is voor een hond een angstige en frustrerende situatie wat volgens Cesar Millan leidt tot problemen als agressie, bijten, verlatingsangst, uitvallen naar andere honden, etc. De hond is altijd op zoek naar balans. Die balans kan alleen worden hersteld als de mens erkent dat de hond een roedeldier is. Zodra de mens zijn taak als roedelleider op de juiste manier op zich neemt lossen de problemen volgens de methode van Millan op omdat de balans wordt hersteld.

Hoe wordt u als hondenbaas een stabiele roedelleider?

De hond heeft behoefte aan structuur, regels en grenzen. Volgens Cesar Millan gelden hiertoe enkele belangrijke basisprincipes, te weten:
 1. lichaamsbeweging
 2. discipline
 3. liefde/aandacht

De volgorde van deze basisprincipes is heel belangrijk en hier mag nooit van worden afgeweken! U brengt dit als volgt in de praktijk:
 • Wandel iedere morgen 30 tot 60 minuten met uw hond(en) aangelijnd en in een vlot tempo. De duur van de wandeling is afhankelijk van de behoefte van de hond. Een hond met veel energie heeft behoefte aan langere wandelingen dan een hond die minder energiek door het leven gaat.
 • De positie van de roedelleider tijdens de wandeling is heel belangrijk. Een roedelleider loopt altijd voorop als de hond aan de riem is. Dit betekent dat de hond naast of achter de baas loopt. Hier mag nooit van worden afgeweken. De “hoofdhond” (u als hondenbaas) kan niet af en toe het leiderschap uit handen geven. Hier begrijpt de hond niets van en verstoort de balans in de roedel. De hond wil zich veilig voelen, als u als baas niet consequent bent voelt de hond zich niet meer veilig.
 • Cesar Millan adviseert om tijdens de wandelingen met uw hond een korte riem te gebruiken: dit geeft de roedelleider meer controle en biedt de mogelijkheid om direct contact te maken met de hond.
 • Als de ochtendwandeling erop zit en de hond straalt kalme onderdanige energie uit beloont u dit gedrag door de hond even vrij te laten rondlopen en snuffelen. U bepaalt de duur van deze “speeltijd”, die niet langer mag zijn dan de wandeling zelf.
 • Het is belangrijk dat u ook na thuiskomst de roedelleider blijft: laat de hond wachten tot u de riem heeft afgedaan en opgeruimd en zelf uw jas en schoenen hebt uitgetrokken.
 • Cesar adviseert om de hond na de lange ochtendwandeling eten te geven. Dit is gebaseerd op het principe dat de hond heeft moeten “werken” voor zijn voer en water hetgeen ook gebeurt in het wild. Wilde honden reizen met de roedel en werken voor hun eten om te overleven.

Conclusie

De methode Cesar Millan werkt alleen als het u aanspreekt en consequent wordt uitgevoerd. Dit artikel geeft een beeld van de basis van de methode zoals Cesar Millan die instrueert.

Geen enkele methode is zaligmakend. Ook deze methode niet. Oriënteer u dus altijd op wat bij u (en uw hond) past. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn allesbepalend bij iedere methode.

In geval van ernstige gedragsproblemen is het belangrijk om deskundige hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een gedragstherapeut en/of uw dierenarts.

Aanbevolen literatuur

Alle boeken van Cesar Millan zijn uitgegeven in de Engelse taal en via zijn eigen website te bestellen of via sites als bol.com of amazon.com.

 • How to raise the perfect dog
 • A member of the family
 • Be the Pack Leader
 • Cesar's Way
 • Cesar's Way journal & card deck
 • Dog whisperer episode guide
© 2009 - 2024 Spiegeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cesar Millan, de hondenfluisteraarmijn kijk opCesar Millan, de hondenfluisteraarCesar Millan, de hondenfluisteraar, bekend van het programma " The Dog Whisperer" op National Geographic wordt geprezen…
Biografie Cesar MillanCesar Millan is wereldberoemd geworden als “The Dogwhisperer” (de hondenfluisteraar). Zijn manier van werken is uniek te…
Elementaire hondenpsychologie volgens Cesar MillanElementaire hondenpsychologie volgens Cesar MillanCesar Millan, de Dog Whisperer van de gelijknamige televisieserie, houdt zich bezig met het resocialiseren (‘rehabilitat…
Voor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanVoor- en tegenstanders over hondentrainer Cesar MillanHondentrainer Cesar Millan is internationaal bekend met zijn shows en televisie-uitzendingen van ‘The Dog Whisperer’ (de…

Wandelende takken houden, verzorgen en kwekenWandelende takken houden, verzorgen en kwekenMisschien heeft u ze wel eens gehad of gezien, en waarschijnlijk komt u niet verder dan 'de wandelende tak', niet wetend…
Tandsteen bij kattenTandsteen bij kattenEen van de meestvoorkomende bekproblemen bij een kat is tandsteen. Tandsteen is goed te behandelen bij de dierenarts, mi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ASSY, Pixabay
 • http://www.cesarsway.com/ http://www.cesarmillaninc.com/index.php http://natgeotv.com/nl/dog-whisperer/over http://www.facebook.com/dogwhisperer
Reacties

Peter, 25-05-2014
Ik heb een Amerikaanse staffort van twee jaar. Ik heb haar een half jaar geleden uit het asiel gehaald. In huis is het een heel gehoorzame hond en luistert over het algemeen goed. Maar buiten kan ik haar niet laten loslopen, ze vind alles leuk en belangrijk, behalve ons. Aan de lijn trekt ze soms, maar dat wordt gelukkig wel langzaam minder. Hoe kan ik haar nu leren loslopen? Reactie infoteur, 26-05-2014
Beste Peter,

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb onlangs een artikel geschreven over hoe men ontspannen met de hond kan wandelen. Hierin staat ook suggesties voor de situatie die u momenteel ondervindt. U vindt het artikel via deze link:

http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/132442-ontspannen-wandelen-met-de-hond-iedereen-kan-het-leren.html

Vriendelijke groet,
Anja Toetenel

Jan, 31-08-2013
Zijn boeken zijn ook in het Nederlands te koop bij de boekwinkel? Reactie infoteur, 05-05-2014
Beste Jan,
Sommige boekhandels verkopen de boeken van Cesar Millan. Via Bol.com worden een aantal boeken van hem verkocht, die in het Nederlands zijn vertaald. Alle boeken van Cesar Millan die in het Engels zijn verschenen, kun je bestellen op Amazon: http://amzn.to/1mtRVgL

Vriendelijke groet,
Anja

Mk, 20-03-2013
Ik heb 6 honden, 3 katten en soms nog één of meerdere honden in opvang. Ik pas al jaren cesars methode toe en ze werkt fantastisch. In al die jaren heb ik nog nooit een hond gestraft: cesars methode gaat niet over straffen maar over grenzen stellen. en door grenzen te stellen kan je je hond juist heel veel vrijheid geven: onze honden kunnen samen gaan wandelen zonder te trekken aan de lijn, en ik kan ze prima los laten lopen. Reactie infoteur, 05-05-2014
Ik ben heel blij dat je zoveel succes hebt met de methode van Cesar Millan. En het klopt inderdaad wat je schrijft: het heeft niets met het straffen van honden te maken. Super dat je dat begrijpt en vandaar ook zo'n prettige roedel hebt die in goede harmonie samenleeft en werkt onder jouw kalme en assertieve leiding. Mijn complimenten hiervoor!

Mandy, 12-12-2012
Onze hond is super bang voor onweer/vuurwerk, ze gaat heel erg bibberen en hijgen. Ze zoekt overal naar een plek en zit nergens stil, ze wilt niet bij ons op schoot of dergelijk dus laten we der maar gewoon gaan en proberen we niet op der te letten maar het is zo sneu! Dat we er het liefst iets aan willen doen. Iemand ervaring? Gr. Mandy Reactie infoteur, 05-05-2014
Beste Mandy,

Mijn Excuses voor het late antwoord. Ik ga binnenkort een artikel schrijven over vuurwerkangst bij honden. Hou mijn pagina dus in de gaten, zodra het artikel geschreven is, zal ik hier nog even reageren met de link er naartoe!

Vriendelijke groet,
Anja

Marina, 17-11-2012
Ik heb een koningspoedel van 8 maanden en ga er 2 keer per week mee naar de hondenschool. maar het volgen alsook haar aandacht kan ik van haar bijna niet bekomen. ze loopt altijd vooruit blijf ik dan staan komt ze wel terug maar nauwelijks terug vertrokken loopt ze weer voor mij uit. Op de hondenschool heeft ze alles gezien en is constant afgeleid voor het geringste wat ze ziet is ze precies niet meer bij me. Ik hou zielsveel van haar en ze is voor mij ook mijn princes. Maar ik weet niet meer hoe ik haar dit zou kunnen aanleren ik zie geen uitweg en ben een beetje hopeloos geworden. weet iemand misschien wat ik zou kunnen doen dat ze naast mij loopt en hoe ik haar aandacht zou kunnen krijgen. Reactie infoteur, 05-05-2014
Beste Marina,

De beste oplossing voor jouw situatie, is te gaan werken aan jouw kwaliteiten als roedelleider. Jouw hond accepteert je momenteel duidelijk niet als hogere in rang en neemt daardoor zelf die rol over. Dat is geen ideale situatie.

Je schrijft dat je je hopeloos voelt. Dat is niet de energie, die jouw hond nodig heeft. Honden volgen alleen bazen die in balans zijn, rustig en zelfverzekerd. Cesar Millan noemt dit "Calm and assertive".

Ontwikkel vertrouwen in jouw hond. Laat je hond merken dat je in haar gelooft. Zorg ervoor dat je zelf ontspannen bent en fier met haar wandelt. Je lichaamstaal is hierbij heel belangrijk.

Binnenkort ga ik hier nog meer artikelen schrijven over hoe je een perfecte roedelleider kunt worden (en blijven).

Besef je ook, dat jouw hond geen mens is. Je behandelt haar als een prinses, schrijf je, waar uit zich dat in? Is dat echt waar je hond behoefte aan heeft? Honden vragen weinig van ons. Ze zijn helemaal happy met een ontspannen, zelfverzekerde baas, die in zichzelf gelooft en in hun hond(en). Positief denken is hierbij heel belangrijk! Als jij geen uitweg ziet, dan straal je dit uit op je hond.

Besef je ook, dat puberende honden de grenzen opzoeken en dat ze nog vaak problemen hebben met concentreren. Vooral als ze veel energie hebben.

Mijn excuses voor het late antwoord. Ik wens je veel succes met jouw hond!

Vriendelijke groet,
Anja

Ruben, 11-07-2012
Cesar's methode is fout. De meest gehoorde verdediging van zijn ideeën is "honden zijn roedeldieren, hebben een roedelleider nodig en zijn anders dominant."

Honden zijn al duizenden jaren gedomesticeerd en allang geen roedeldieren meer. Alle wetenschappelijke observaties gaan tegen Cesar's ideeën in. Cesar loopt een jaar of 20/30 achter op de feiten. Het enige waar hij gelijk in heeft is dat de baasjes meestal het probleem zijn, niet de honden. Iets dat Ian Dunbar al langer verkondigt.

Ga allemaal alsjeblieft boeken lezen van echte kenners, Ian Dunbar is een geweldig voorbeeld van een hondenexpert. Hij doet al jaren voor Cesar op tv verscheen precies dat wat Cesar doet, zonder honden dominant te behandelen of te straffen.
Dunbar is afgestudeerd dierenarts, heeft een graad in dierlijke fysiologie, biochemie en gedragskunde. Wees geen meeloper die naar de kijkkast luistert.
Negeer de academische wereld niet en lees jezelf in.

Doe het voor je hond. Reactie infoteur, 05-05-2014
Beste Ruben

Er bestaat geen goede of foute methode. Het staat iedereen vrij de methode toe te passen, die het beste bij hem/haar en de hond(en) past. We doen allemaal wat goed voelt. En we hebben allemaal recht op onze eigen visie, met respect voor de visie en ervaring van anderen. Persoonlijk pas ik vele elementen van de Cesar Millan methode zeer succesvol toe bij mijn eigen honden. Het is een heel gelukkig groepje (ik heb er 3) en we leven in prima harmonie samen, nooit problemen, veel plezier en positieve energie. Dat is de ideale situatie.

Cesar Millan's methode is heus niet zaligmakend, niet de enige manier die werkt. Maar in mijn ervaring werkt het wel, daar zijn mijn honden het levende bewijs van. Ze zijn heel gelukkig met elkaar, met mij. En even voor jouw informatie: ik ben gehandicapt en loop met een rollator met 3 honden, die nooit trekken, nooit rare dingen doen, etc. Terwijl veel mensen die goed lopen vaak al problemen hebben met het hanteren van één hond ;-)

Dunbar is trouwens ook hartstikke goed, als het bij je past. Ik haal persoonlijk overal het beste uit.

Bedankt voor je mening, daar heb ik veel respect voor!

An, 13-06-2012
Ik heb sinds een week een chihuahua van 15 maanden maar het beestje is doodsbang voor andere honden en mensen. Hoe kan ik hem van zijn angst af helpen? Mvg An Reactie infoteur, 05-05-2014
Hallo An,
Mijn excuses voor het zeer late reageren. Ik ben inmiddels teruggekeerd bij Infonu. Er komen spoedig nieuwe artikelen, onder andere over angst bij honden. Hopelijk is jouw hond inmiddels gekalmeerd. Zo niet, hou dan mijn pagina in de gaten.

Vriendelijke groet,
Anja

Lot, 23-11-2011
Bedankt voor het bondige artikel. Momenteel ben ik een van Cesar's boeken aan het lezen en ik kijk al heel lang zijn show. Ik ben echt door hem geraakt, zijn manier van 'trainen' komt zo natuurlijk over, en je ziet elke hond gelijk positief op hem reageren. Ik vind het jammer dat er mensen zijn die vinden dat hij dieren mishandeld. Want naar mijn mening doet hij dat juist niet, hij is gewoon duidelijk naar de hond toe op een manier hoe honden het onderling ook doen.

De gene die beweerde dat 'experts' hadden bewezen dat Cesars methode echt fout is zeg ik: Wat is de definitie van een expert? er zijn ook genoeg mensen (lees: hondentrainers, gedragspecialisten) die het wel met hem eens zijn. En daarbij blokkeerd Cesar niet de stress uitlaat. Nee hij zorgt er voor dat de hond geen reden meer heeft tot stress door een stabiele omgeving voor hem te creeren, en door het dier genoeg beweging te geven.

Ik studeerd pedagogiek en in feite werkt het met kinderen ook zo. Wees consequent, duidelijk en kalm. Het enige verschil is dat je aan een kind de regel moet uitleggen, dat hoeft aan een hond niet. Reactie infoteur, 05-05-2014
Beste Lot,

Hartelijk dank voor je fijne reactie en prima inzicht. Succes met je studie en toekomstige werk!

Brianpaola, 22-08-2011
Het is fijn om te lezen dat je je hond ook op een goeie manier kan corrigeren. Je hoeft dan niet hard te schreeuwen van zit ga af blijf. Ik heb een hond van 2 jaar. Het probleem is hij is supper lief voor ons gezin doet bijna niemand iets kwaad. Het enigste probleem is hij trekt hard en wordt erg woedend als die buiten een andere hond tegen kom. Binnens huis kan die goed met andere honden overweg. Op de site moeten we goed kunnen vinden wat we daar moeten doen. Reactie infoteur, 28-09-2011
Beste Brian,

Ik heb zojuist een artikel geschreven over agressie bij honden volgens de methode van Millan, het wacht nog op goedkeuring, houd daarom mijn infoteurs pagina in de gaten. Bedankt voor uw reactie!

Marjo Meuter, 30-05-2011
Ik vind dit goed verwoord en fijn om te lezen, nu het eens in nederlands geschreven is.
Hoop dat eersdaags nog meer boeken van hem worden vertaald, zijn eerste boek heb ik al uit.
En zijn methode vind ik heel erg goed, heb zelf 5 honden dus een echte roedel en je moet
soms sterk in je schoenen staan als je zelf niet zo`n assertieve leider bent.
Maar het gaat dankzij Cesar steeds beter, hier! Reactie infoteur, 28-09-2011
Bedankt voor uw reactie, life is motion, we blijven ons altijd ontwikkelen en we blijven altijd leren van elkaar. Veel succes met uw hondenroedel!

An, 11-05-2011
Volg al geruime tijd de series van Cesar Millan. Voor mij staat dierenwelzijn voorop, ook in mijn trimsalon. En Cesar heeft me hele goede tips gegeven die ik nu inzet. Helaas kon ik niet naar Amsterdam… had er wat voor gegeven om de man aan het werk te zien… In de trimsalon probeer ik het ook waar nodig in te zetten en tot grote verbazing van de baasjes zijn hun honden niet bang, gestrest of zelfs agressief. Onlangs een hond op tafel die bij de vorige trimster is weggestuurd, bij de dierenarts niet zonder muilkorf kan… ik had een muilkorf klaar liggen (zo dom ben ik ook weer niet) maar wilde het eerst op deze manier proberen. De hond is helemaal getrimd (zelfs met de waterblazer) zonder muilkorf en na afloop kreeg ik een poot… De afgelopen maanden is er blijkbaar al aardig over mijn aanpak gesproken en zonder reclame te maken groeit het klantenbestand nog steeds.

Cesar is van nature een packleader… bij de 1e serie werd elke wilde hond direct een mak lammetje als hij binnen kwam. Opnames gingen zo mooi niet door. Dus daarna hebben ze de cameraploeg vooruit gestuurd om eerst opnames te maken van hoe de hond was voor Cesar binnen kwam. Reactie infoteur, 28-09-2011
Wat geweldig om te horen! Ik wens u nog veel succes toe met de honden en de trimsalon! Blijf ontspannen en vastberaden!

K. T., 08-05-2011
Ik ben een dierenvriend in hart en nieren.
Ik heb Cesar Millan live aan het werk gezien in Antwerpen en het bevestigde enkel wat
je in al de afleveringen van de dogwhisperer elke keer weer beleeft.
Dat kalme assertieve hangt bijna als een tastbaar aura om hem heen
Hij bewees ter plekke zijn kunnen puur op mentale kracht.
De enige keer dat ik hem op TV ooit een (zachte) trilhalsband heb zien gebruiken was bij zijn eigen gabbertje (de helaas overleden) Daddy dit om het dier te beschermen tegen zijn natuurlijke nieuwsgierigheid tegenover slangen. Eén keer was voldoende en bij een volgende nadering bij de slangenkooi ging Daddy beschermend voor Cesar staan juist omdat hij begrepen had dat, (met vertrouwen in zijn baasje, ) het geluid van een slang 'gevaar' betekent. Die trilling was niet erger dan de trilfunctie van een gsm.
Petje af voor Cesar Millan. Reactie infoteur, 28-09-2011
Ik heb Cesar in Amsterdam live aan het werk gezien en kan alleen maar onderstrepen wat u hier schrijft. Je moet het met eigen ogen gezien hebben. De uitzending met de ratelslangen heb ik ook gezien, soms is een dergelijk middel nodig om gevaar voor het leven van een hond te voorkomen. En dat is gelukt! Bedankt voor uw reactie!

R. de K., 19-04-2011
Heb zelf een hond van 3 jaar geadopteerd en heb hem nu 4 maanden. Bij zijn vorige baasjes heeft hij een Gaus cursus gehad, omdat hij last had van extreme angst-agressie (hij is mishandeld en verwaarloost geweest). Gaus gaf het advies; laten inslapen, die hond is zo bang is gewoon dierenleed. Nu hij bij ons is en de Cesar Millan technieken hebben toegepast is het een perfecte hond! Geen agressie en geen angst!
En speelt nu met iedereen! Duizend maal dank aan Cesar Millan Reactie infoteur, 28-09-2011
Het doet mij altijd weer goed zulke reacties te lezen, ik ben heel erg blij dat u het advies van Martin Gaus niet heeft opgevolgd en aan de slag bent gegaan met de methode van Cesar Millan. Ik wens u en uw hond nog heel veel gelukkige jaren samen! Bedankt voor uw reactie!

Rory, 08-04-2011
Sorry hoor J. maar ik moet je ongelijk geven. Een hond kent (bijna) geen emoties. Mensen handelen naar emoties en de enige reden hiertoe is omdat wij kunnen ''relativeren'', een hond kan dit niet. Een hond handelt puur uit instinct en reageert op energie, omdat mensen de lichaamstaal van een hond vaak misinterpreteren koppelen zij uitstraling aan een (voor ons) bekende emotie. Reactie infoteur, 28-09-2011
Dat is helemaal waar. Honden kennen een paar emoties, zij kunnen wel degelijk blij zijn, boos, of bang. Maar honden beleven dergelijke gevoelens anders dan wij mensen. Een hond leeft in het moment en is de emotie van een half uur geleden alweer vergeten. Emoties worden door honden als energie ervaren. Zij drukken er geen etiket op, een hond noemt angst geen angst, maar ervaart gewoon wat er gebeurt. Wel maken honden onderscheid tussen zwakke en sterke energie. Zonder het te benoemen. Het mooie van dieren is dat ze het moment volledig ervaren.

Bedankt voor uw reactie!

Francisca, 31-03-2011
Mensen moeten eens leren dat een hond een hond is, geen mens maar een afstammeling van de wolf. Hoe Cesar met honden omgaat lijkt veel op hoe wolven onderling met elkaar omgaan. Mensen moeten eens stoppen om de gevoelens van mens en hond met elkaar te vergelijken. Het denk vermogen van een hond ligt vele malen lager dan die van de mens, de hond is een gewoonte dier. Kijk, slaan en schoppen of een hond ophangen of levend ontvellen wat in enkele landen helaas nog gebeurd of hoe volwassen mannen in Roemenië of Bulgarije hondje slingeren, dat is pas hond onvriendelijk. Als wolven waarvan de hond afstamt, onderling problemen hebben vechten zij dit uit. Dit word vaak bepaald door de alfa reu, de mens die een hond koopt, zou zich eens vaker als roedelleider mogen opstellen dit zou minder bijt incidenten geven, waardoor er minder honden in het asiel belanden of worden ingeslapen, omdat de mens weer fouten maakt. De mens koopt een hond als knuffeldier of behandelen hen als kinderen, het draagt nog net geen luier. Mensen die de hond teveel als mens behandelen kunnen soms beter een pluche hond kopen. Reactie infoteur, 28-09-2011
Bedankt voor uw reactie, zoals ik al aan de vorige schrijver liet weten: meningen en opvattingen verschillen. Laten we van elkaar leren!

J., 20-03-2011
Cesar Milan houd maar weinig rekening met het feit dat die honden, NET ALS MENSEN, ook gevoelens hebben. Dat honden geen mensen zijn betekent niet dat geen menswaardige behandeling verdienen.

Het enige waar Cesar goed in is is in het herkennen van emoties en patronen achter bepaald gedrag. De onwaardige manier waarop hij dan wel weer even de honden in orde maakt veroorzaakt alleen maar veel stress bij de honden en onderdrukt vaak slecht tijdelijk het gedrag. De man zegt dat hij respect voor honden heeft maar dat toont hij niet, hij heeft zijn vaardigheden niet in iets werkbaars om kunnen zetten, de man is gewoonweg dom.

Cesar leert de mensen dat zij moeten bepalen, dit is onzin, je hond heeft ook de vrijheid nodig om zich te uiten. Ook als je hond niet meteen doet wat je wilt, schrik niet, geduld is een schone zaak. Je hond zal het kunnen waarderen dat je niet alles omtovert tot een machtsstrijd, want dat is een kwaliteit waar echte leiders over beschikken. Blijf bij Cesar en zijn boeken vandaan, hij beschikt niet over die kwaliteit. Reactie infoteur, 28-09-2011
Meningen verschillen en dat mag ook. Ik ben het met u oneens, maar we leren ook weer van elkaar. Hartelijk dank voor uw reactie, welke ik met interesse en respect heb gelezen.

Annesanne, 28-01-2011
Ik snap niet waarom iemand er moeite mee kan hebben dat CM een hond een tijdje op zijn zij legt om duidelijk te maken wie de baas is. Dat de leider-hond in de natuur ook doen. En je doet het toch ook bij de dierenarts? Ik heb nu zo'n 15 afleveringen gezien en pijnprikkels heb ik nog niet gezien. Meestal vooral veel geduld, observeren en training van de baas. Reactie infoteur, 28-09-2011
Wat u schrijft klopt inderdaad, Cesar werkt nauwelijks met pijnprikkels, al lijkt het in ogen van sommige mensen dat hij doorlopend bezig is met "martelpraktijken". Het tegendeel is echter waar. Alles valt of staat met de baas. Cesar noemt zichzelf dan ook niet voor niets de mensentrainer… Hartelijk dank voor uw reactie!

Miran, 15-01-2011
Deze man verkondigt een samenraapsel van zin en zelfverzonnen onzin.
Hij krijgt honden voor korte tijd in het gareel dmv pijnprikkels toedienen en intimidatie

Geef hem eens een keer een hond met een echt sterk eigen karakter in handen en laat hem dan eens een prik- of wurgketting strak achter de oren zetten
Dan wil ik wel eens zien wie er in een "calm, submissive state" terecht komt… denk niet de hond.
Staat niet voor niks een waarschuwing onderin in beeld bij de afleveringen op tv

Wordt tijd dat er een kenniscentrum komt in nederland waarin mensen up to date (verplicht?)voorgelicht worden over honden, hun emotionele leven en hun natuurlijk en onnatuurlijk gedrag volgens de laatste onderzoeken. Reactie infoteur, 28-09-2011
Ik wil hier graag kort op reageren: Cesar past veel meer toe dan het geven van pijnprikkels, dit laatste zet hij in uiterste gevallen in. Ik heb hem aan het werk gezien in Amsterdam en er is geen prikketting etc. aan te pas gekomen. Hartelijk dank voor uw oprechte reactie, welke ik met interesse en respect voor uw mening heb gelezen!

Roland Oosterwijk, 06-07-2010
Een goedendag,

Mooi objectief artikel dat constant zegt dat dit alles gebeurt volgens de Cesar Milann methode. Geen subjectief gewawwel.
Jullie beschrijven volgens mij heel netjes hoe het werkt volgens dus Cesar maar zeggen nergens dat dit de manier is.
Complimenten dus voor de schrijver die geen (waarde) oordelen geeft maar gewoon goed zijn onderzoekwerk heeft gedaan, en nauwkeurig weergeeft.
Net en bondig artikel waar ik wat aan heb. Reactie infoteur, 28-09-2011
Beter laat dan nooit: hartelijk dank voor uw reactie!

Spiegeltje (7 artikelen)
Laatste update: 14-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.