Wanneer is mijn hond vruchtbaar?

Wanneer is mijn hond vruchtbaar? Pups kweken is niet altijd evident. Je moet weten wanneer zowel de teef als de reu geslachtsrijp zijn. Maar er zijn ook nog enkele andere belangrijke dingen waar je op moet letten bij het paren van honden. Ontdek ze hier.

De loopsheid van de teef

Periode van loopsheid

Bij de hondachtigen wordt de teef, de vrouwelijke hond, slechts éénmaal per jaar vruchtbaar. De honden die gehouden worden als huisdier vormen hierop echter een uitzondering. Huishonden zijn namelijk twee keer per jaar vruchtbaar, deze periodes worden bij de teven loopsheid genoemd. De eerste keer dat een teef loops wordt is tussen de eerste zes en twaalf maanden. Het hele proces van loopsheid duurt 21 dagen en gaat gepaard met bloedverlies. Tijdens de eerste week kan dit erg overvloedig zijn, daarna zal dit echter minderen.

Kenmerken van een loopse hond

Een loopse teef kenmerkt zich door de grote drang om zich te laten dekken, haar onrust, haar hevige bewegingen en haar nood aan aandacht. In de periode dat een teef loops is huilt en blaft ze vaak ook overmatig. Wanneer een teef loops is zijn ze duidelijk op zoek naar iets, een reu of mannelijke hond om hun te dekken. Wanneer er geen reu in de buurt is zijn ze zelfs geneigd die zelf te gaan zoeken. Zorg daarom dat je hond geen kans krijgt om uit te breken of los te lopen wanneer ze loops is. De kans bestaat dat ze zal weglopen. Een loopse teef zal ook nooit veel moeite hebben om een reu te vinden die haar wil dekken, het bloed dat de teef verliest bevat namelijk stoffen die door de reu waarneembaar zijn vanaf verschillende kilometers afstand.

Rijpheid van de reu

Seksuele rijpheid verandert ook het gedrag van jonge reuen. Huishonden komen in hun puberteitsfase tussen de eerste zes en twaalf maanden. De reu begint nu zijn poot op te heffen tijdens het plassen. Dit is een aangeboren fenomeen wat echter pas voorkomt vanaf hun puberteit. Bij sommige reuen kan het tot twee jaar duren vooraleer ze hun pootje oplichten om te plassen. Het laat oplichten van het pootje staat echter niet gelijk aan niet seksueel actief kunnen zijn. Door zo vaak met zijn poot omhoog te plassen wil hij zijn aanwezigheid duidelijk maken. Hiermee wil hij aan de teefjes zeggen dat hij er klaar voor is. Over het algemeen kan aangenomen worden dat de hond na de achtste maand seksueel onbeperkt actief kan zijn. Net zoals bij de mens kan ook de reu alle dagen van het jaar paren.

Het paren

Beste periode om te paren

De enige periode dat een teef gedekt kan worden is tijdens de 42 dagen per jaar dat ze loops is. De tweede week van haar loopsheid is de beste periode om haar te laten dekken. Sommige mensen maken de fout te denken dat de beste periode gepaard gaat met het hevigste bloedverlies. De beste periode om te paren komt echter na het hevige bloedverlies. Met name tussen de negende en de vijftiende dag van de loopsheid. Wanneer het niet de bedoeling is om te paren is het aangeraden te wachten tot na de 21e dag om de teef eventueel terug bij een reu te plaatsen. De eerste dag van de loopsheid is gelijk aan de eerste dag dat de hond bloed verliest.

Het contact

Wanneer een loopse teef eenmaal een reu gevonden heeft begint het voorspel. Nu zal de reu zich moeten bewijzen tegenover de teef. Eens het vrouwtje de reu geschikt bevonden heeft vindt de paring plaats. Hierna volgt de koppeling, de twee dieren maken een contact met elkaar dat niet verbroken kan worden. Zowel de geslachtsdelen van de reu als die van de teef zwellen op waardoor de honden als het waren aan elkaar gehecht zijn. Beide honden mogen in geen geval van elkaar verwijderd worden, dit kan zeer ernstige verwondingen teweeg brengen!

De zaadlozing

Gedurende de eerste minuten van het hele proces wordt het sperma reeds geloosd. Dit wil echter niet zeggen dat beide dieren al meteen loskomen van elkaar. De koppeling kan 10 minuten duren, maar dit kan ook oplopen tot bijna een uur. Na enige tijd zal de reu zich omdraaien zodat beide dieren staart aan staart staan. Opgelet beide dieren hangen nu nog steeds vast aan elkaar. De reu draait zich om zodat er een knik in de penis ontstaat die een oponthoud veroorzaakt in de bloedvaten, hierdoor zal de erectie langer blijven bestaan. Zo zal het sperma veel dieper gedreven worden, richting de baarmoeder. Wanneer de honden nerveus beginnen te worden omdat ze te lang aan elkaar blijven hangen dient de eigenaar de dieren te kalmeren. Het onnatuurlijk loswrikken van de honden kan ernstige gevolgen hebben voor beide dieren.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…
Bevalling van de hondBevalling van de hondVeel eigenaren van honden zouden graag eens een nestje fokken. Het is erg spannend en bijzonder om dit samen met uw hond…
Canine herpesvirus geeft slechte dekresultaten en dode pupsCanine herpesvirus geeft slechte dekresultaten en dode pupsBij het fokken met honden is het altijd vervelend als het niet gaat zoals gehoopt. Als een dekteef niet bevrucht blijkt…
De groei en ontwikkeling van de hondDe groei en ontwikkeling van de hondDe hond word geboren en kan dan nog lang niet alles wat een volwassen hond kan, het zelfde als bij mensen baby's. Er moe…

Een konijn aanschaffenEen konijn aanschaffenKonijnen zijn niet meer uit de hedendaagse samenleving weg te denken. Langzaam maar gestaag hebben ze zich een plaatsje…
Konijnenhok kopen, tipsAls je een konijnenhok gaat kopen dan is het verstandig om op een aantal punten te letten. Er zijn speciale konijnenhokk…
Bronnen en referenties
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 12-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.