Schijnzwangerschap bij honden
Dat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij dieren voorkomt is niet zo bekend onder de bevolking! Toch komt het wel regelmatig voor.
Wat is schijnzwangerschap bij dieren?
Schijnzwangerschap bij dieren is anders als bij mensen. Hieronder staat beschreven wat er gebeurd wanneer een hond schijnzwanger is. In tegenstelling tot de mens voelt de hond zich niet zwanger, maar denkt dat ze al een nest heeft met pups. Meestal treedt de schijnzwangerschap ongeveer 9 weken na de loopsheid op. Dat is het moment dat de teef, als ze tijdens de loopsheid gedekt zou zijn geweest, had moeten werpen. Ze is dus niet zwanger geweest maar haar lichaam reageert wel als zodanig.
Lichamelijke reacties
De teef kan in deze periode grotere melkklieren krijgen waar ook melk uit gemasseerd kan worden. Deze lichamelijke reactie vindt niet altijd plaats.
Psychische reacties
- Het dier is onrustig: ze denkt dat ze pups heeft maar die zijn er niet
- De teef kan aanhankelijk worden; ze vragen veel om aandacht
- Ze willen niet uitgelaten worden; ze willen namelijk het liefst zo dicht mogelijk bij hun nest in de buurt blijven
- Agressief gedrag; de teef wil haar pups verdedigen tegenover andere honden en mensen
- Slepen met voorwerpen zoals pantoffels en sokken. Al die voorwerpen ziet de teef als haar pups
De teef heeft niet altijd alle symptomen; ze kan er ook 2 of 3 hebben. De schijnzwangerschap kan maanden duren, maar komt nooit samen met loopsheid.
Wat kun je eraan doen
Je kunt het best zorgen voor afleiding voor je hond. Ga veel wandelen en ook op plekken waar je normaal nooit komt. Ruim de speeltjes op waar ze mee gaat slepen. Geef haar ook minder eten. De melkproductie zal hierdoor lager worden omdat het lichaam dan zuinig met energie om moet gaan.
Wat je zeker nooit moet doen
Straf haar niet en heb geen medelijden met haar. Geef geen speeltjes want die kan ze zien als haar pups.