Huidproblemen bij de kat

Huidproblemen bij de kat Een kat wordt altijd vaak gezien als een gemakkelijk huisdier en strikt genomen is dat ook zo. Als de kat haar natje en droogje heeft en ze wordt af en toe aangehaald, vindt ze het allang goed. Maar ook een kat kan ziek worden. Veel huidproblemen komen zowel bij de hond als de kat voor, maar we weten relatief weinig over de oorzaak en de behandeling. Enkele van de relatief veel voorkomende huidproblemen.

Allergie

Er zijn meerdere soorten allergieën en voor een allergie maakt het niet uit wat voor (ras)kat je hebt. Wel is het zo dat de verschillende jaargetijden een rol kan spelen, denk hierbij aan een vlooienallergie. Maar veruit de meeste katten die last hebben van een allergie, hebben last van de huisstofmijt. En deze komt het hele jaar door voor.

Huisstofmijt

Huisstofmijt kan zich op verschillende manieren laten zien. Maar een van de bekendste is toch wel de kaalheid op bepaalde plaatsen van het lichaam van de kat. Op willekeurige plaatsen kan de kat plotseling kale plekken krijgen en er kunnen vervolgens korstjes ontstaan. Maar eczeem in de hals of op de kop komt bij huisstofmijt ook veel voor. Meestal is het goed te behandelen, maar raadpleeg altijd de dierenarts.

Voedselovergevoeligheid

Dit komt bij katten beduidend minder voor, maar de kat kan een overgevoeligheid voor bepaalde voeding ontwikkelen. De kat kan gaan braken of diarree krijgen. Ook een overgevoeligheid voor voeding kan eczeem in de hals voortbrengen, en consulteer dus altijd een dierenarts.

Wel is het zo dat sommige katten wat meer gevoeligheid hebben voor rode vis, rundvlees en zuivel. Daarnaast kan – als het een kitten betreft – het dier er ook nog overheen groeien. Speciale voeding (hypoallergeen) van de dierenarts wil dan nog wel eens helpen. Er zal langzaam geprobeerd moeten worden, waar het dier wel en waar het dier niet tegen kan (de darmen moeten met de speciale voeding eerst tot rust komen). Maar gelukkig zijn er ook veel kittens die - zodra ze volwassen zijn – weer gewoon alles kunnen eten.

Vlooienallergie

Zoals eerder aangegeven is dit seizoensgebonden en is meestal te zien aan de vlooien bij het dier of de vlooienpoepjes op de huid. Het is donkerrood, maar oogt als zwarte puntjes. Verder krabt de kat erg veel en kan de vacht er slecht uit gaan zien. De kat zal gedurende een aantal weken op hypoallergenen brokken gezet worden (zeker zo’n 6 weken). Overleg dit met de dierenarts of vastgesteld kan worden dat de kat allergisch is voor de vlooien en bestrijd de vlooien bij de kat en in de omgeving. Daar zijn verschillende preparaten voor op de markt (pipet in de hals voor de kat en de omgeving met een spray behandelen).

Zijn er andere katten in huis, geef deze dan ook een pipetje in de nek. Voorkomen is beter dan genezen.

Huid aandoening

Er zijn enkele huidaandoeningen die relatief veel voorkomen en die altijd in overleg met de dierenarts bestreden moeten worden.

Eosinofiel granuloom

Dit komt veel voor op de huid, rond de lippen en in de mondholte. Hoe de kat er aan komt weten we niet, maar het is wel te behandelen (een allergie kan ook de oorzaak zijn en dan moet dit dus eerst aangepakt worden). Als je dus denkt dat je kat hier last van heeft, ga dan direct naar de dierenarts.

Ringworm

De Microporum Canis is over het algemeen de veroorzaker en komt via een andere kat. Maar de materialen om de kat de borstelen kunnen het ook overbrengen. Een goede hygiëne bij deze materialen is dan ook erg belangrijk. Om te achterhalen of de kat ringworm heeft, moet deze enkele testjes doen. Binnen enkele dagen heb je de uitslag en vaak zal de kat geschoren en gewassen moeten worden met een schimmeldodend middel. Verder kan er ook medicatie voorgeschreven worden, maar dit wordt door de dierenarts bepaald. Denk er wel om dat ook de andere katten in huis nu behandeld moeten worden en de omgeving moet goed gereinigd worden.

Schimmelinfectie algemeen

De ringworm is de meest voorkomende schimmel, maar een op de vijf katten draagt een schimmel (verschillende soorten) bij zich en infectie ligt dus altijd op de loer. Ook mensen kunnen er last van krijgen en daarmee van belang naast de kat(ten) te laten behandelen, ook de omgeving goed mee te nemen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ringworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakRingworm wordt niet veroorzaakt door wormen, maar door schimmels. Die zorgen voor rode schilferende ringvormige plekken…
Schimmelinfectie huid: symptomen, besmettelijk en behandelenSchimmelinfectie huid: symptomen, besmettelijk en behandelenEen schimmelinfectie van de huid is een veel voorkomende klacht. Er zijn vele soorten schimmels en enkele daarvan leven…
Kaalheid bij katten (alopecia)Kaalheid bij katten (alopecia)Katten die problemen hebben met de huid en vacht zijn wel de belangrijkste reden om met een kat naar de dierenarts te ga…
Jeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormJeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormEen schimmelinfectie van de huid wordt ook wel mycose genoemd. Huidschimmels zijn schimmels die in de huid, nagels of ha…

Waarom de kat chippen?Waarom de kat chippen?De hond laten we al langer chippen, maar inmiddels is de kat laten chippen ook meer gemeen goed geworden, soms wordt het…
Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations)Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations)Spanje staat bekend als een zonnig en heerlijk vakantieland, maar Spanje kent ook een donkere zijde als het gaat om het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Reactie

Peper, 04-03-2015
Mijn kat heeft sinds enkele weken last van zijn huid het betreft hier de onderkant van de achterpoten zijn zitvlak en de gehele achterkant daar is het kalig en of dun aan het worden, het verergert niet heel erg maar toch vervelend voor de kat.

ik vraag mij af kan de kat vitamines te kort hebben, sinds ruim een half jaar krijgen mijn katten dieetvoer voor de urinewegen dit is voor mijn kater noodzakelijk maar voor deze poes niet, kan het zijn dat zij daardoor iets aan vetten of zo te kort komt? mijn kater heeft nergens last van.

ook denk ik aan stress en heb dieetvoer aangeschaft met de indicatie voor stresskatten maar dit pas nadat deze problemen opgetreden zijn!

ik heb niet de middelen om dit bij een dierenarts na te laten kijken dit kan financieel niet en ik vermoed dat ik dit met een kleine aanvulling op de voeding kan oplossen,

gaarne advies

mvg

G.Peper Reactie infoteur, 04-03-2015
Niet alle dieetvoeding gaat goed, maar er zijn div. merken. Wisselen van merk zou een optie kunnen zijn. Katten zijn inderdaad stressgevoelig. Hoe die situatie is, kan ik natuurlijk niet inschatten. Een vitaminetekort kan, maar ik heb op die plekken specifiek nog niet van een vitaminetekort gehoord, maar daarvoor is de dierenarts toch de aangewezen figuur. Misschien eerst een ander merk dieetvoer proberen?

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.