Katten en kinderen
Niet iedereen is in de overtuiging dat katten en kinderen altijd goed samengaan, maar als je er op een juiste manier mee omgaat, gaat het prima samen. Sterker nog, een kat kan een perfect vriendje voor je kind zijn waar het kind geheimen tegen kan vertellen en die het kind nooit in de steek laat. Maar ga er verantwoord mee om en laat iedereen in zijn waarde ... de kat dus ook.
Algemeen
Maar er zijn wel wat spelregels en hoewel deze niet wereldschokkend zijn, is het wel goed deze te accepteren en het inhoud aan te geven. Uiteindelijk goed voor het kind, goed voor de kat.
Spelregels
- De belangrijkste is wel het gegeven dat het kind met respect het dier moet behandelen. Dit geldt voor ieder dier, maar de kat is er extra gevoelig voor. Echt agressief zal de kat niet snel worden, maar door respectloos gedrag van het kind kan de kat wel angstig worden. En let erop dat goed voorbeeld doet volgen.
- En natuurlijk is er een enkele kat die simpelweg niet van kinderen houdt, respecteer dit ook. Mensen dring je ook geen kinderen op die er niets mee hebben. Dat werkt immers niet.
- Verder moet je een kind niet direct confronteren met een kitten. Het kitten moet eerst de kans krijgen aan de omgeving te wennen. Laat het katje even in huis rondscharrelen, alvorens het kind er bij te betrekken.
- Bij volwassen mensen is het leuk te zien hoe een katje met je handen en voeten speelt, maar bij kinderen is het handiger om ze iets te geven wat als speeltje gebruikt kan worden. Denk aan een balletje, pluche beestje (voor katten) een hengeltje met een opzichtig hangertje etc. De kattennageltjes kunnen onbedoeld stevig aankomen.
Eerst de kat dan het kind
De situatie is nog wat genuanceerder als je al jaren een kat hebt en er volgt dan een kind. Menigeen denkt dat de kat vervelend gedrag kan gaan vertonen, omdat deze jaloers is. Maar dit is meestal niet het geval. Het gaat vooral om de veranderende situatie waar de kat niet goed tegen kan. De kat houdt van een continue situatie en een kleine verandering kan al de nodige stress oproepen, dus de komst van een kind kan de wereld van de kat op zijn kop zetten (geluiden, geuren, materialen). Voeg daar vervolgens een beperkte aandacht en nieuwe regels aan toe en de problemen zijn te voorzien.
Het kan van tijdelijke aard zijn en als de situatie weer normaal is (gestabiliseerd voor de kat), kan het over zijn. Maar dit geldt niet altijd en dan is het maar de vraag of je het proces nog terug kunt draaien.
Voorkom problemen
Beter is dit te voorkomen en dat wil zeggen dat alle nieuwe regels, veranderingen ook bij de kat gedoseerd gebracht moeten worden. Als mensen mag je er ook 9 maanden aan wennen voordat je de dagelijkse zorg voor het kind hebt en dan is het niet zo vreemd om de kat er ook gedoseerd aan te laten wennen.
Mocht de kat bijvoorbeeld eerst nog op de vensterbank soezen waar nu de kinderkamer komt, laat de kat hier dan aan wennen en geef de kat een ander plekje waar ze kan soezen in de zon (bijvoorbeeld een lekker hangmandje aan de verwarming). Zorg dat nieuwe spullen zonder geur, zoals een nieuwe kinderwagen, qua geur aan het huis gaan wennen. En last but not least laat de kat wennen aan een gedeelde aandacht. Kreeg de kat eerst nog alle aandacht, deze zal enig moment gedeeld moeten worden en als je je aandacht al een klein stukje terugbrengt, zal de kat er in alle rust aan kunnen wennen. Geef dus ook niet toe in aandacht, als de kat hierom gaat schooien. Zometeen is die mogelijkheid er ook niet meer, niet doen dus.
Nieuwe babyspulletjes, meubeltjes etc. kan je introduceren door ze een voor een bekend te maken met de kat. De geur komt enig moment wel aan bij de kat, maar doe dit gedoseerd. Niet troosten als de kat angstig wordt, ze krijgt dan eerder de bevestiging dat het angstig is, dan dat ze leert dat het ook prima is.
Babygeluidjes kan je nabootsen met een cd, probeer het eens en bekijk of de kat het angstig vindt. Zo kan ze ook langzaam wennen aan het geluid.
Als het kind geboren is, is het goed een dekentje qua geur bij de kat te brengen om te laten wennen aan de geur. Wacht met introductie van het kindje, totdat de kat ontspannen is en geen stress vertoont. Reageert ze toch heftig, zorg dan voor wat afleiding met een lekkernij en wat aandacht.
Belonen
Als je de kat aan de veranderende situatie laat wennen, kan je haar dit op een positieve manier laten doen, door haar te belonen. De zonnige vensterbank wordt een hangmandje aan de verwarming, maar leg er wat lekkers bij en ze zal het als positief op gaan vatten. Speel even met de kat op de nieuwe plaats en ze zal er straks fluitend naar toe gaan in plaats van de vensterbank op te zoeken die verboden terrein is.
Voorzichtig
Laat de kat, ook al zijn het kameraadjes, niet in de wieg of het bedje slapen. Het kind heeft nog niet de kracht om de kat, die goed bedoelt op het kindje gaat liggen, van zich af te duwen.
Laat de kat niet alleen met het kind. Er kan altijd een reden zijn dat er iets mis gaat en waar de kat heftig op reageert. Het kindje moet echt iets ouder zijn om alleen gelaten te kunnen worden met de kat.