Biologisch honden- en kattenvoer
Er wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch alternatief. Maar er is niet alleen biologische voeding voor mensen op de markt, er komen ook steeds meer biologische diervoedingsalternatieven. Zo zijn er verschillende soorten biologische voeding voor honden en katten
Biologisch eten
Biologisch eten wordt steeds populairder, doordat mensen steeds bewuster met eten omgaan. Bij de productie van biologisch voedsel wordt, in tegenstelling tot bij de productie van normaal voedsel, zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dieren. Voor het produceren van biologisch voedsel zijn daarom allemaal regels vastgelegd, hieraan moet het voedsel voldoen om biologisch voedsel genoemd te worden. Er is een speciaal instituut, namelijk het instituut Skal, dat controleert of alle regels rondom het produceren van biologisch voedsel wel worden aangehouden. Maar biologische voeding is er niet alleen voor mensen, er wordt namelijk ook biologische voeding voor dieren, zoals honden en katten, gemaakt. Volgens de stichting EKO-keur zijn er verschillende redenen om biologisch te eten, waaronder:
- Het voorkomen van onnodig dierenleed
- Je eigen gezondheid
- De authentieke smaak
- Behoud van het landschap
- Behoud van schoon water en een schone bodem
EKO-keurmerk
Het EKO-keurmerk van stichting EKO-keur is een Europees keurmerk voor biologische producten. Volgens deze stichting verschillen de redenen om biologisch te eten en een betrouwbaar, onafhankelijk keurmerk zou mensen de oplossing moeten bieden om te kunnen kiezen voor betrouwbaar biologisch eten. Zodra het EKO-keurmerk op de verpakking staat, kun je ervan uitgaan dat het om betrouwbaar biologisch eten gaat. Ook op biologische honden- en kattenvoeding kun je het EKO- keurmerk terug vinden. Op
de website van stichting EKO-keur kun je meer informatie terug vinden over wat biologisch eten precies inhoud en aan welke eisen een product moet voldoen voordat het dit keurmerk mag dragen.
Biologisch honden- en kattenvoer
Als we praten over hondenvoer of kattenvoer kunnen we over het algemeen onderscheid maken tussen droog voer, vers voer en de biologische variant van beide.
Droog honden- en kattenvoer
Onder droog hondenvoer of kattenvoer verstaan we de wel bekende droge brokken. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende soorten brokken voor honden en katten, deze vallen allemaal onder droog voer. De brokken worden samengesteld van verschillende soorten vlees, groenten en andere voedingsstoffen, welke gecentreerd worden in de droge brokken.
Vers honden- en kattenvoer
Naast het droge voer voor honden en katten is vers voer voor honden en katten steeds meer in opkomst. Het verse vlees uit de diepvries is meer afgestemd om de behoeften van een carnivoor en zou dus meer aansluiten op de wens van je hond of kat. Het verse vlees voeding uit de diepvries bevat bijvoorbeeld, orgaanvlees, groenten en gemalen botten.
Biologisch hondenvoer en kattenvoer
Van zowel droog voer als van vers honden- en kattenvoer zijn er verschillende biologische varianten op de markt. Je kunt deze biologische diervoeding herkennen aan het EKO-keurmerkteken op de verpakking. Als je zelf biologisch eet kan het een fijn gevoel geven dat je hond of kat ook biologisch te eten krijgt. Toch wordt het biologische voer voor hond en kat nog niet in grote aantallen verkocht, dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het biologische voer over het algemeen een stuk duurder is dan normaal droog of vers honden- of kattenvoer. Doordat het biologische voer nog niet in grote aantallen wordt verkocht, wordt het over het algemeen nog niet in de supermarkt verkocht. Je kunt het biologische diervoer bij de dieren speciaal zaak kopen of op internet bestellen.
Voordelen en nadelen van biologische honden- en kattenvoer
Ook biologisch hondenvoer en kattenvoer heeft voordelen en nadelen, namelijk:
Voordelen:
- De dieren waar het vlees van afkomstig is hebben een goed leven gehad.
- Er zijn geen chemische middelen aan het voer toegevoegd.
- Er zijn geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten aan het voer toegevoegd.
Nadelen:
- Biologische diervoeding is over het algemeen een stuk duurder dan niet-biologische voeding.
- Biologische diervoeding is lang niet overal verkrijgbaar.