De hond in de winter

De hond in de winter De hond moet met zijn vacht tegen de kou kunnen, althans dat wordt nogal eens gedacht. Maar niet iedere hond kan de winterkou zonder hulp trotseren. Waar moet je op letten tijdens de koude dagen, wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen?

Het weer

Het weer houdt veel mensen bezig, maar we staan niet altijd stil bij de hond die enkele malen per dag ook mee naar buiten genomen moet worden. Verdiep je in je hond om te bepalen of je hond met het grootste gemak mee naar buiten genomen kan worden of dat je je hond een handje moet helpen tijdens de koudere dagen.

Rassen

Op internet zijn alle rashondenverenigingen te vinden waarop je je kunt verdiepen in hoe ‘vorstvast’ je hond in de praktijk is. Dit kan per ras sterk verschillen en natuurlijk is geen een hond geschikt om tot in lengte van dagen buiten te zijn. Echter, voor sommige rassen kan de hond enkele keren per dag uitlaten al veel gevraagd zijn (denk bijvoorbeeld aan enkele kleine hondenrassen of honden zonder ondervacht).

Bevriezingsverschijnselen

Realiseer je dus dat zeker kleine hondjes dicht bij de grond staan en bevriezingsverschijnselen relatief snel op kunnen treden. Zijn het niet de extra gevoelig pootjes die aan bevriezing onderhevig kunnen zijn, dan kan het toch zeker het lijfje zijn. Door flinke kou (sneeuw, ijskoud water) gaat het lijfje rillen en de hartslag gaat sterk omhoog evenals de ademhaling. Let bij sterke kou ook op de oortjes, deze zijn extra gevoelig voor bevriezing.

Als er bevriezing heeft plaatsgevonden is het stukje huid wat bevroren is geweest meestal erg pijnlijk en er kan verlies van gevoel optreden, de huid oogt bleek. In een verder stadium kan er een blauw zwarte rand omheen komen en dan is dit stukje huid afgestorven.

Hoe te handelen

Als de hond bijvoorbeeld met water in aanraking is geweest (kan zomaar door ijs gezakt zijn) is het goed de hond meteen op een warme plek droog te wrijven en in een warme omgeving tot zichzelf te laten komen. Bij enige vorm van twijfel over bevriezing is het natuurlijk altijd goed de dierenarts even te raadplegen.

Verder kan de hond een long- of blaasontsteking oplopen en is het raadzaam de dierenarts te raadplegen. Meestal krijg je dan ontstekingsremmers mee.

Bron: Eigen kat en hond - AnnastaalBron: Eigen kat en hond - Annastaal
Pootjes
Zoals gezegd zijn de hondenpootjes extra gevoelig, maar ook als je hond prima tegen het barre weer kan, dan nog is het goed de pootjes regelmatig te controleren. IJsklonten kunnen zomaar tussen de tenen of in de vacht blijven hangen en gaan irriteren of zelfs gaan ontsteken.

Kleren

De een vindt het grappig de ander onzinnig, maar er zijn heel veel hondenjasjes te koop. Vaak zie je bij de kleinere honden de jasjes, maar ook voor grotere honden zijn ze te koop. Er zijn zelfs bekende kledingmerken die er aan mee doen.
De meeste jasjes zijn overigens wel uiterst functioneel en als je hond dus niet goed tegen de kou kan, geef hem bij het uitlaten dan een jasje aan. Beter voorkomen dan genezen.

De jasjes worden aan de onderkant van het lichaam van de hond vastgezet en sommige hebben een extra punt van vastzetting bij de staart. De echt trendy jasjes hebben zelf een muts die er los bij geleverd wordt of aan het jasje vastzit. Lang niet iedere hond is daar echter van gediend.

Tips voor de wintermaanden

Waar moet je op letten?
  • Houd de tijd in de gaten dat je gaat wandelen c.q. de hond uit gaat laten. Wellicht is een wandeling voor jezelf wel prettig, maar let in deze eerder op de hond.
  • De wintermaanden staan ook gerand voor vuurwerk (zeker rond oud en nieuw) en houd dit dus in die periode in de gaten. Als je hond er niet tegen kan neem dan bijvoorbeeld wat lessen op een hondenschool. Er zijn ook medicijnen voor de hond die hem wat rustiger maken.
  • Kijk met kerstbomen uit bij je hond. Los van het feit dat de hond iets om kan gooien, kunnen de naalden pijnlijke plekken bij de poten veroorzaken.
  • Is het langere tijd koud, kijk dan naar de voeding van de hond. De hond verbruikt met de kou namelijk meer.
  • Pekel is niet goed voor de voetzooltjes van de hond. Smeer ze vooraf in met wat vaseline ... maar iets van sokjes aan de pootjes wil ook helpen (al wil niet iedere hond ze aanhouden).
  • Sommige honden happen gretig in de sneeuw, maar deze staat bijna altijd garant voor diarree en kramp. Opletten dus.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De winterkou in ... voor mens en hondDe winterkou in ... voor mens en hondDe ernstig koude winters, waarbij de koudeperiode beduidend langer is dan enkele dagen, kennen we haast niet meer. We zi…
Een gezonde hond in de kou en op wintersportHonden kunnen enorm genieten van de sneeuw en het winterse weer, of dit nu in het thuisland is, of tijdens de winterspor…
Extra uitdaging voor de hondExtra uitdaging voor de hondVeel mensen lopen tijdens de dagelijkse wandelingen met de hond een vast rondje. Soms wordt de hond halverwege losgelate…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…

Je huisdier opvrolijken doe je zo!Je huisdier opvrolijken doe je zo!Als uw kat of hond in een dip zit is dat heel vervelend. Voor u maar vooral voor het dier zelf. Als 'baasje' van het die…
Honden en kattenbrokken: ingredientenHonden en kattenbrokken: ingredientenBrokken voor de hond of kat zijn er in alle soorten en maten, maar waar moet je voor kiezen? Veel mensen weten niet wat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat en hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 19-01-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.